utorak 21. avgust 2007.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Nepogode seju smrt

Nepogode seju smrt

Tajfun „Sepat“ protutnjao je juče istočnom kineskom provincijom Điangsi, pošto je prethodno opustošio jugoistočne provincije Fudžijan i Džeđijang gde je poginulo najmanje 19 osoba, javlja Sinhua, prenosi Frans pres. Isti tajfun je na Filipinima izazvao smrt najmanje troje ljudi, dok je na Tajvanu stradala jedna osoba.

Vlasti na Kajmanskim ostrvima proglasile su policijski čas i evakuisale većinu turista, pošto se ta ostrva spremaju za nailazak uragana „Din“, koji je već napravio pustoš u mnogim delovima karipskog arhipelaga, javlja AP. „Din“, koji čupa drveće i krovove sa kuća, prešao je preko Kariba i do sada odneo najmanje osam života. Očekuje se da će uragan preći samo preko južnog dela Kajmana, ali je vlada procenila da uragan ipak predstavlja „ozbiljnu pretnju ostrvima“. Meteorolozi su procenili da bi na ostrva moglo pasti i do 30 centimetara kiše po kvadratnom metru. Guverner Kajmanskih ostrva Stjuart Džek rekao je da su vlasti evakuisale sve osim 1.500 turista, za koje je u slučaju potrebe organizovano 19 skloništa od oluje.

Jamajka je izbegla direktan udar uragana „Din“ - srećom je skrenuo s putanje i protutnjao uz samu južnu obalu ostrva. Oluja je rušila drveće i odnosila krovove, ali nije zabeležen nijedan smrtni slučaj.
Na drugom kraju sveta, u Indoneziji, juče je evakuisano više stotina žitelja sela sa padina vulkana Maunt Karangeranga, javlja Rojters. Pretprošle noći i juče u zoru došlo je do erupcije vulkana, ali izveštaja o žrtvama nema.

Ključne reči: