ponedeljak 21. april 2008.
RSS
• Feljton •
Početna > Feljton > Novo stratište u Volujku

Zločini albanskih terorista 1995-1998. godine (15)

Novo stratište u Volujku

Nedaleko od Rudnika boksita „Volujak“, južno od Kline, pronađena je masovna grobnica. U samoj blizini grobnice pronađeni su rovovi i bunker koje su albanski teroristi koristili za nadgledanje

Tokom leta, a naročito u jesen 1998. godine nizali teroristi su bivali sve okrutniji, a vesti o napadima sustizale su jedna drugu.

Posle otkrića stratišta i masovnih grobnica u Glođanu i Rznićkim šumama, zločina sa potpisom Ramuša Haradinaja,

U subotu, 3. oktobra, oko 22 sata na putu Prizren - Priština, iz šume kod prevoja Dulje, teroristi su otvorili vatru iz automatskog oružja na vozilo u kojem se nalazio predsednik SO Prizren i narodni poslanik LJubiša Stevanović. Jedan od hitaca pogodio je vozilo, ali nije bilo povređenih putnika.

Istog dana, nedaleko od Rudnika boksita „Volujak“, u predelu grebeničkih planina, južno od Kline, pronađena je masovna grobnica. Prvog dana pronađeni su leševi pet osoba, čiji identitet nije utvrđen. U samom blizini grobnice pronađeni su leševi pet osoba, čiji identitet nije utvrđen. U samoj blizini grobnice pronađeni su rovovi i bunker koje su albanski teroristi koristili za nadgledanje ovog dela Metohije.

Ohrabreni učestalim pretnjama dela međunarodne zajednice da će izvršiti agresiju na na našu zemlju 6. oktobra oko 8 sati, delovi razbijenih albanskih terorističkih bandi napali su policijsku stanicu i objekte rudnika „Trepča“ u Starom Trgu. Vatru su otvarali iz raznog pešadijskog naoružanja iz pravca sela Mažić. Posle jednočasovnog puškaranja teroristi su se povukli u šume šaljskog regiona. Na ove napade pripadnici policije i obezbeđenja rudnika nisu odgovorili, a među njima nije bilo povređenih. Na objektima rudnika, međutim, ima vidljivih tragova oštećenja.

OBUSTAVA ANTITERORISTIČKIH DEJSTAVA

Načelnik resora javne bezbednosti MUP-a Srbije general-pukovnik Vlastimir Đorđević izjavio je da je organizovani terorizam na Kosovu i Metohiji poražen i da su, zaključno sa 28. septembrom 1998. godine, prestala sva oružana, antiteroristička dejstva snaga bezbednosti.
- Time su stvoreni uslovi da se smanji angažovanje policije, kakvo je bilo neophodno za vreme divljenja terorističkih grupa. Već skoro mesec dana, sa izuzetkom nekoliko oružanih incidenata, koje su izvršili albanski teroristi, situacija na ovom području je potpuno mirna i celokupan život ubrzano se normalizuje. Uz sve to, policija je vrlo obazriva i spremna da reaguje na svaki pokušaj terorističkih aktivnosti i narušavanja zakona. U tom smislu, građani treba da znaju da je briga o njihovoj bezbednosti naš osnovni zadatak. Državni organi preduzeli su niz koraka s ciljem da se doprinese izgradnji poverenja među svim građanima i nacionalnim zajednicama na Kosovu i Metohiji. Ove mere nesumnjivo daju dobre rezultate i pomažu stvaranju pozitivnog ambijenta za uspešno odvijanje političkog procesa, kroz koji se osigurava mirno rešavanje otvorenih pitanja. Očekujem da će i angažovanje misije Oebsa doprineti stvaranju povoljnih uslova za uspešan tok političkog procesa za postizanje trajnog političkog rešenja na Kosovu i Metohiji. Vlasti Republike Srbije naglasio je Đorđević, garantuju svim građanima i nacionalnim zajednicama na Kosovu i Metohiji miran i dostojanstven život, bezbednost, slobodu i sigurnost njihove imovine, kao i ravnopravno i nesmetano korišćenje prava, što će država i ubuduće efikasno štititi - rekao je Đorđević.

Teroristi takozvane „OVK“ sa područja Šalje ponovo su 21. oktobra napali radnike obezbeđenja „Trepčinog“ rudnika u Starom Trgu. Napad je trajao više od dva časa, a teroristi su pucali iz svih pravaca i iz različitih vrsta lakog naoružanja. Među radnicima službe obezbeđenja i pripadnicima MUP-a, koji nisu odgovarali na napad, nije bilo povređenih.

Dogovor predsednika SRJ Slobodana Miloševića i američkog izaslanika Ričarda Holbruka o rešavanju kosmetskog problema počeo je da se realizuje. U skladu sa tim MUP Srbije počeo je 26. oktobra uklanjanje preostalih 20 punktova na Kosovu i Metohiji. I jedinice Vojske Jugoslavije na Kosovu i Metohiji počele su u prepodnevnim satima 26. oktobra povlačenje u matične garnizone.

Albanska strana je, međutim, nastavila sa terorom.

Nadaleko od Štimlja, 29. oktobra, ubijen je Nazmi Oluri (1973). NJemu su oko 15,30 sati teroristi pucali u glavu iz vatrenog oružja, samo zato što je bio lojalan građanin Srbije.

Istog dana, nešto posle ponoći, u selu Friza, kod Đakovice teroristi su u bili svog sunarodnika Zefa Drenija (66).

Članovi Drenijeve porodice izjavili su istražnim organima da su na njega u dvorištu njegove kuće iz automatskog oružja pucala četiri lica u maskirnim uniformama sa oznakama, takozvane Oslobodilačke vojske Kosova. Teroristi su tom prilikom pretukli Zefovog sina Muju, koji je istrčao iz kuće da pomogne ocu i naneli mu teške telesne povrede.

Sutra: Suđenje Radoševiću i Dobričiću