ponedeljak 21. april 2008.
RSS
• Reflektor •
Početna > Reflektor > Ne može im niko ništa

Braća i sestre na domaćoj estradi potvrđuju pravilo o porodičnom talentu

Ne može im niko ništa

Braća i sestre na domaćoj estradi, kao pojava više nisu retkost. Naprotiv. Sve češće prisustvo dece poznatih roditelja na našoj muzičkoj sceni potvrđuju onu narodnu - da krv nije voda ili da iver ne pada daleko od klade.

Šezdesetih godina najpopularniji folk duet harmonikaša i kompozitora folka bili su braća Ilija i Milija Spasojević. Posle njih, nastali su dva poznata dueta sestara - Vere Radulović i Nade Jovanović, odnosno Đurić i Runjajić, kao i čuveni duet Tanasijević. Kasnije, aktuelni postaju Andrija i Toma Bajić, koji često baš u duetu kažu:

„Radimo, borimo se i ratujemo protiv šundom. I, ne može nam niko ništa. Najjači smo kada smo zajedno“.

Podsetimo se da su sedamdesetih godina na festivalima zabavne muzike imali uspeha Tamara i Nenad Pavlović, zatim glumica Zlata i kantautor Dejan Petković, a već dugo i uspešno rade pod okriljem „Ju grupe“ Žika i Dragi Jelić, kojima se onda pridružio i Petar Jelić, kojima su oni stričevi. Nije na odmet podsetiti se da je Dragijev sin Aleksa uspešno započeo solo karijeru, iako je po profesiji baletski igrač.

Kompozitori Sanja Ilić i Dragan Ilić su rođena braća. Sanja je dugo bio neprikosnoven na festivalima eks Jugoslavije, a Ilke klavijaturista i vođa „Generacije 5“.

- Mnogo diskutujemo oko muzike, nekad se i posvađamo, ali u suštini smo bliski - kaže Sanja Ilić. - Mislim da ćemo kad-tad uraditi jedan zajednički instrumentalni album, koji će biti divni spoj pop, rok i etnomuzike.

Sin Sanje Ilića i već pomenute glumice Zlate Petković, Andrej Ilić, nedavno je snimio CD i sa dosta uspeha nastupio na prošloj Beoviziji.

Braća Teofilović su mnogo učinili za popularizaciju srpske izvorne muzike širom sveta. Braća Dejan i Saša Matić već dugo imaju status najvećih domaćih muzičkih zvezda. Slađana Milošević je snimila duetsku pesmu „Dosta suza“ sa bratom Goranom, koji je nekada bio i vokalni solista „Generacije 5“ i idol tinejdžerki.

Iz jedinstvenog vokalnog ansambla „Đerdan“, muzikologa Mire Vasiljević, iznedrio se duet sestara Biljane i Ivane Trmčić. Inače, Biljana je članica Beogradske opere . Najzad, o evergrin hitu narodne muzike „Brat i sestra“, koju pevaju sestre Vera Matović i Svele Ostojić, Vera radosno kaže:

- Sa njom retko nastupam, ali uskoro izdajemo album i tek tada ćemo ozbiljnije raditi. Čim pesma o bratu i sestri postane hit, znači da publika obožava porodične duete.

Ključne reči: