petak 21. mart 2008.
RSS
• Kultura •
Početna > Kultura > Bioskop za autorski film

Projekcijom filma Darka Bajića ponovo se otvara bioskop „Balkan“

Bioskop za autorski film

Film reditelja Darka Bajića „Na lepom plavom Dunavu“, premijerno prikazan na zatvaranju Festa, započeće večeras u renoviranom bioskopu „Balkan“ svoj redovni bioskopski život (davaće se isključivo u „Balkanu“). Ispred projekcione sale bioskopa, čiji je enterijer sa gipsanim dekoracijama zablistao starim sjajem, a platno i zvuk su kvalitetom na nivou svetskih standarda - Darko Bajić je simbolično presekao crvenu vrpcu i proglasio bioskop koji je u svojoj istoriji (sagrađen krajem 19. veka) više puta menjao namenu (hotel, kabare, opera, bioskop) ponovo otvorenim. Reditelj i profesor na beogradskom FDU, vlasnik producentske kuće „Magična linija“ (u saradnji sa Intermedia Network, Imperial Media (Grčka), Art&PopCorn i Orange Studio ponovo pokrenula bioskop) - Bajić je najavio da će „Balkan“ biti rezervisan za autorski film i razne prateće manifestacije.

- Ovo je bioskop za autore, pre svega za domaće autore i nove strane filmove. Voleo bih da pobedimo, da sačuvamo salu za naše velike reditelje. Voleo bih da klinci upoznaju filmsku umetnost iz svih njenih aspekata, a ne samo da sede ispred kompjuterskih monitora usamljeni u svojim sobama. Sećam se 1982. godine, kada sam redovno dolazio na projekcije svog studentskog filma koji se ovde davao. Dežurao sam kod majstora, tražio da pojača ton i svetlo, bdeo nad projekcijom zajedno sa direktorom fotografije Borisom Gortinskim. Želeo bih da ovaj bioskop bude okrenut novim tendencijama u kinematografiji, filmovima sa prostora bivše Jugoslavije, evropskom i svetskom filmu. Da ovde prikazujemo filmove koje smo do sada videli samo na lošim kopijama, da publika stekne uvid i u produkciju koja nije američka.

Dramaturg Vuk Pavlović, programski urednik, rekao je da je ideja da se publika vrati u bioskop, ali i da „Balkan“ bude prepoznatljiv pre svega po domaćoj kinematografiji.

- Priređivaćemo cikluse naših velikih autora, klasika od kojih su neki danas prisutni na otvaranju (Slobodan Šijan), prikazivati stare filmove koji nisu nigde ranije viđeni, mislim pre svega na crni talas, na „zabranjene bez zabrane“. Opus jednog autora prikazivaće se tokom celog dana. U planu su ciklusi srpskog horora, dokumentarnih filmova. Vikendi će biti rezervisani za decu, imamo specijalni dogovor sa Ministarstvom prosvete. Sarađivaćemo sa Filmskim centrom, Gradom i Ministarstvom kulture - rekao je Pavlović.

Miroslav Mogorović, vlasnik producentske kuće „Art&PopCorn“, naglasio je da država ulaže velika sredstva za proizvodnju filmova, ali da postoji veliki problem da se domaći film prikaže u bioskopskoj distribuciji, pa „Balkan“ treba doživeti kao spasonosno rešenje.