četvrtak 21. februar 2008.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Otadžbina je iznad partija

GLAS ISTRAŽUJE Kosmet - šta dalje: Dragan Nedeljković, akademik

Otadžbina je iznad partija

Za Srbe na Kosovu i Metohiji, kao i za Srbe u svim srpskim zemljama ovo jeste ne samo težak nego i uzvišeni istorijski trenutak da se prožmemo vrlinama, da se oplemenimo duhovnošću, da odbacimo sve što nas deli i unižava

Ovo nije trenutak za zaboravnost. Stanje u koje smo bačeni isto je tragično kao posle poraza na Kosovu 1389, i posle velikih seoba pod patrijarsima, kad smo rasejani u sto dvadeset država na svim kontinentima. A i bela kuga nas tamani. „Biti il’ ne biti - pitanje je sad“, blago rečeno hamletovska dilema, kaže između ostalog za Glas javnosti akademik Dragan Nedeljković.

Vi ste, profesore, predsednik Srpskog narodnog pokreta „Svetozar Miletić“. Kako se kreću vaše misli i osećanja ovih dana kad je na velika zvona oglašena nezavisnost Kosova? Da li su Kosovo i Metohija izgubljeni zauvek?
-„Zauvek“ - to ne postoji u duhu samosvesnog naroda i verujućeg čoveka. Gubitak je toliko veliki da se ne smemo pomiriti s njim. Gledate me začuđeno, možda mislite: ovaj stari čovek sanja. Znam da ima nenadoknadivih gubitaka. Ja sam, kao mnogo nas u mom pokoljenju, zavisnik, zacelo ne ni od droge, ni od alkohola, nego od zaveta velikih duhova, od uzora i učitelja čovečanstva.“Volim onoga koji želi nemoguće“, tom visokom ljubavlju zarazio me tvorac „Fausta“. On još kaže:“Neka bude što biti ne može; neka bude borba neprestana!“. Za mene i meni srodne, to je bitka duhovna i moralna. Ako duh nije poražen, ima nade. S nadom, mi smo spaseni - poručuje apostol Pavle Rimljanima, a to je i poruka svima koji imaju ideal, a na putu su žrtvovanja i stradanja. Uz Nadu su sestre Vera i LJubav. To su tri mučenice, nad kojima bdi premudra mati Sofija.

Pomenuli ste pokret čiji sam jedan od čelnika. Za nas je otadžbinsko načelo visoko iznad partijskih interesa i stranačkih strasti, a politika kulture ispred dnevne politike. Naoružani vrednostima duhovnim, moralnim i kulturnim, mi nismo niti možemo biti pesimisti. Čovek koji veruje, on se i nada. Za njega „LJubav sve prevashodi“, kako bi rekao despot Stefan Visoki, prožet porukama apostola Pavla. Za Srbe na Kosovu i Metohiji, kao i za Srbe u svim srpskim zemljama, ovo jeste ne samo težak nego i uzvišeni istorijski trenutak da se prožmemo vrlinama, da se oplemenimo duhovnošću, da odbacimo sve što nas deli i unižava. Trenutak je da poništimo neke poroke, izvesne smrtne grehe, zbog kojih pesnici rekoše:“Najcrnji je vrag Srbin sebi sam“. Ili „Srbin je Srbinu Juda“. Treba da prihvatimo švajcarsko načelo: „Gde jedinstvo vlada - tu stanuje Bog“. A zašto bismo išli tako daleko kad i naš narod kaže, a Vuk beleži: „Gde je sloga - tu je i Božji blagoslov.“

Politika, dnevna, nasilnička, nadahnuta odvratnim, golim, sebičnim interesima je neumoljiva. Kako se od nje odbraniti?
-Moj štit je moral mojih znamenitih učitelja. U vreme velike aneksione krize, kad nam je Austrougarska pretila uništenjem, ne jednom je rečeno, i tada, kao i ovih godina, da „Srbija mora umreti“, dok je prorok iz Jasne Poljane poručio: „Nije bitan politički položaj Srbije.

UPAMTITE NJIHOVA IMENA

Upamtite ime Jaše Almulija: on opominje, on upozorava našu nevernu južnoslovensku braću, koja imaju razloga za blagodarnost, a dobro nam uzvraćaju zlim. Zlatnim slovima treba upisati u naš kalendar imena onih koji su bili i jesu uz nas kad nam je teško. Jedan od takvih prijatelja je Jaša Almuli koji živi u Londonu. Treba negovati zahvalnost prijateljima, nikad ih ne zaboravljati. Pomenimo bar neka imena: Peter Handke, general Galoa, Manfred Jenihen, Žan Deska, akademik Ditur, Patrik Beson, Milena Noković, Vladimir Volkov, Natalija Naročnjickaja, Jelena Guskova, Patrik Bario... Te blagorodne ljude, proverene prijatelje naše, kao ni mnoge druge, ne smemo zaboravljati. To je prava elita, kojoj dugujemo našu duboku zahvalnost, naš nezaborav.

Najvažnije jeste religiozno stanje srpskoga naroda“. Religiozno u izvornom smislu, to jest stepen narodnog jedinstva, visina uzajamne ljubavi, snaga solidarnosti, čvrstina sloge. Narod koji ima ta svojstva i u porazu je nepobediv, moralno i duhovno je nesavladiv. Vrletna je ta staza preobraženja, vrletna, ali spasonosna. To je onaj put na koji nas je poveo Sveti Sava, ali mi smo ga izneverili: da Srbi postanu posvećen narod, posvećen vrlinama, imun na poroke. Sad smo pred tom strmom uzbrdicom. Moramo se preobraziti, jer su dani zli. Ako to shvatimo, naći ćemo spasenje.

Bojim se, profesore, da su to pusti snovi. Nađite u istoriji primere koji bi nas ohrabrili u ovom dramatičnom času.
-Ima ih, ne malo. Prvo moramo shvatiti da su najugroženiji, na propast i iščeznuće osuđeni ne mali narodi, nego i mali i veliki ako su zaboravni, a Srbi su prilično zaboravni. Ovo nije trenutak za zaboravnost. Stanje u koje smo bačeni isto je tragično kao posle poraza na Kosovu 1389, i posle velikih seoba pod patrijarsima kad smo rasejani u sto dvadeset država na svim kontinentima. A i bela kuga nas tamani. „Biti il’ ne biti - pitanje je sad“, blago rečeno hamletovska dilema.
Hoćete primere, uzore? Ima ih među prijateljima i među neprijateljima, među protivnicima, među malim i velikim narodima. Jevreji su veliki narod među malima. Jedna silna imperija, nalik na današnju imperiju zla, porušila je ne samo Solomonov hram, nego ih je i osudila na veliko rasejanje, po celom svetu. Ali Jevreji nisu nikad zaboravili ko su i šta su. Oslonjeni na svoja zavetna predanja, na Stari zavet, Toru i Talmud, oni su opstali čak i kad su, u tragičnim okolnostima, izgubili svoj jevrejski jezik. Ali, nisu svest i pamćenje, ni solidarnost, ono religijsko čuvstvo, o kojem govori Lav Tolstoj. Nacisti su uništili šest miliona Jevreja, a Jevreji su i dalje sanjali povratak u obećanu zemlju, u otadžbinu predaka. San nemoguć, ali se ispunio. Oni danas imaju državu. Nisam li kazao: „Volim onoga koji želi, a vidimo i ostvaruje nemoguće“. I dalje ih ima u rasejanju. Vrlo su uticajni, kao da su velika sila. No, to je sila pameti. Nadmeću se u znanjima stranih jezika, posvećeni su kulturi, nauci... Prilagođavaju se u svim sredinama, ali se ne utapaju, nego ostaju verni sebi i svom poreklu.
To je, eto, paradigma za male, a ugrožene narode, kao srpski narod. A veliki? Nemačka i Japan su u oba svetska rata doživeli stravične poraze. Razoreni, pretvoreni u ruševine i zgarišta, nisu bili poraženi duhovno. Uspravili su se, potražili lek u radu, u stvaranju. Japan i Nemačka su opet među velikim i najmoćnijim državama sveta. Dirljivo je razumevanje Japana za Srbiju. Nit’ smo rod, nit’ pomoz’ Bog, a Japanci nas pomažu. Svaki čas nas iznenade nekim darom, autobusima, medicinskim aparatima... Hvala im, od srca im hvala. I nekim plemenitim Jevrejima dugujemo zahvalnost. Svima koji su branili Srbe u poslednje vreme, razumevajući našu srpsku tragediju bolje nego mnogi srpski takozvani intelektualci, mondijalisti.

Vi ste, koliko znam, i titularni član Evropske akademije nauka, umetnosti i književnosti, sa sedištem u Parizu, a u kojoj je nekoliko nobelovaca, gde ste ušli na osnovu predloga Žana Arnija, člana

Belgijske kraljevske akademije i rektora Univerziteta u Briselu. Šta za vas predstavlja ova titula?
-Ja ne držim do titula. Za mene je najviše i najpočasnije zvanje čoveka, koje je najteže nositi i potvrđivati. Sve drugo je mnogo manje važno.

Komentari

SAMO SRPSKA SLOGA I JEDINSTVO SPASCE KOSOVO I SRBIJU!

Otkada dugo pisem i novinama i nasim Liderima da prestanu sa "parijama i strankama"dase pljuju!DELE!stvaraju"Tabore!Stvaraju NESLOGU koja je samo MAGNET svih nasi nesreca!Jer NESLOZNI daje indikaciju dasmo niko i nista!Svako da nas sutira ko stigne on siba packe i sica po usima i pisa nama u zdrav Mozak!
Srbija mora imati jedan nacionalni Cilj SRPSKA SLOGA I NARODA SRBIJE JEDINSTVO! Onda postajemo S I L A !Na koju nemoze se nasrtati lako!
Kosovo otelisu SLOZNI OD NAS NESLOZNI!
Sada je vreme da Srbija se digne na Noge SLOGA I JEDINSTVO! Dase odbrani Kosovo i Srbija!Sada je vreme ako ne sada kada?
SLOGA! SLOGA! SLOGA!
Pozdrav od Srba Braci i Sestrama Srbiji Sa vama smo sve do Kosova!Jer i Mi vamo gubimo intetitet stasmo i kosmo?Kosovo branicemo dostojanstveno i u Slozi i Jedinstvu.

Ivane ne brini stoji jedna stara i istinita izreka.Sto je bilo ponovice se,i dolazi vreme da se ponovi,dogadjaj iz 1389gd.Zivela Srbija.Kosovo je Srpsko!!!

Gospodine Nedeljkovicu sve sto ste rekli je tacno ali iz mog licnog iskustva mi Srbi nikada negledamo napred nego samo unazad i sta mozemo sada da uhvatimo.Veoma sam voleo da procitam vas primer u pogledu jevreja jer ja to pricam nasim politicarima u Srbiji u zadnje 2 godine ali niko to nezeli da shvati.Zivim u Izraelu zadnjim 16 godina kada sam dosao bio sam covek kako vi to kazete a danas jos tome dodajem Srbin(to su me naucili Jevreji).Mi Srbi ciji su preci napustili kosovo 1389 godine placamo cenu kroz citavu istoriju jer nam je razum na zapadu a dusa i dalje na kosovu i tako nas sve to prati kroz vekove.Jevreji su me naucili da ako zelis da opstanes moras prvo da postujes sebe a time ces postovati i druge.Jevreji placaju visoku cenu kroz vekove svom ponasanju ali kao sto ste rekli na kraju su opet dosli do svoje drzave za koju su platili visoku cenu i po mom misljenju ce se opet boriti za nju ako ne promene svoje ponasanje.Jedna od stvari koju su oni uradili i rade je da je drzava Izrael povezana i brine o svim jevrejima u svetu gde god oni to bili.Mnogi ce da kazu lako je njima kad imaju ameriku iza ledja ali to sto imaju ameriku nije radi Amerike nego zbog jevreja u Americi koji su tamo dosli pre 100 godina iz Rusije i evropskih zemalja.Uzelo im je dosta rada i vere da bi dosli u tu poziciju.Ja sam predlagao nasim politicarima i Ambasadoru u Izraelu napravite koncept slican Jevrejima jer sve zemlje koje su u svetu uspesne ili su dobile drzavnost uradili su to uz pomoc njihove dijaspore(grcka,irska,italija)Hrvatska,Kosovo nisu dobile svoje drzave zbog lepih ociju nego sto su njihove dijaspore sa vezama i parama to za njih lobirale u svetu.Hrvati su ubijali jevreje 41-45 a danas su veci saradnici sa njima nego sto smo mi Srbi.Ministar za Dijasporu u Srbiji je nevazno ministarstvo i zbog toga Srbija ni nije povezana sa svetom jer oni ne rade nista da bi omogucili da se mi koji smo Srbi ukljucimo u planiranje kako pomoci Srbiji.Sada se pozivamo na demonstracije u Svetskim metropolama.(STVARI SE GRADE A NE PADAJU PREKO NOCI)Na kraju gospodine nedeljkovicu izgleda da mi Srbi jos nismo shvatili ove stvari o kojima vi pisete. ja sam tek na pocetku da to razumem ali sam imao srecu da sam rodjen kao izdanak SRPSKOG NARODA a ucim dobro i lose od naroda koji je nasu cenu vec platio u jednom krugu tako da imaju iskustva.POCETAK NIJE SUDIJA KRAJU ALI JE KRAJ SUDIJA POCETKU.

SSBP = Svi Srbi u Beogradskom Pasaluku !