ponedeljak 21. januar 2008.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Droga je jeftina i svuda je ima

Procenjuje se da u Šapcu među mladima ima oko dve hiljade narkomana

Droga je jeftina i svuda je ima

Psihoaktivne supstance se probaju uz pritisak društva. Novac u početku nije problem, ali postaje onda kada je droga potreba koja se ne može kontrolisati. Tada se pribegava krađama i dilovanju

ŠABAC - Pouzdanih podataka o tome koliko ima narkomana u Šapcu nema, ali se veruje da ih je oko dve hiljade. Ovaj orijentacioni broj, potvrdio nam je i doktor Boris Jovanović, specijalista na odeljenju psihijatrije šabačke Opšte bolnice, koji se profesionalno bavi i ovim problemom.
- Naši podaci su zapravo samo vrh ledenog brega. Obično ih množimo sa 10 da bismo dobili približne podatke o stvarnom broju zavisnika. Iz iskustva znam da se na lečenje ne javljaju samo našoj ustanovi, već i klinikama u Beogradu. Nemamo ni pouzdane podatke o broju potencijalnih zavisnika, probanata, što je vrlo bitno kako bi se procenilo kretanje problema. Zato se, nažalost, sve svodi na lične utiske da su psihoaktivne supstance dosta prisutne u životu mladih ljudi - kaže doktor Boris Jovanović.

Ponuda narkotika na tržištu je velika, što utiče i na pad cena, koje su i sada relativno niske. Gram heroina na primer košta oko 1.800 dinara, ali je sve prljaviji, jer se meša s raznim sastojcima. S duge strane, ukoliko nema para, narkoman u apstinencijalnoj krizi je u stanju da učini sve za drogu, tako da može biti i opasan i po imovinu i po okolinu.

U JEDNOJ GODINI 257 ZAPLENA

Tokom 2007. godine na području Policijske uprave u Šapcu podneto je ukupno 206 krivičnih prijava kojima je obuhvaćeno 216 lica za krivično delo nedozvoljene proizvodnje, držanja i stavljanja u promet opojnih droga.
Policija je zaplenila 31 kilogram i 406 grama psihoaktivnih supstanci u ukupno 257 zaplena. To praktično znači da je skoro svakodnevno tokom godine plenila drogu. Tokom akcija zaplenjeno je blizu 30 kilograma marihuane, a heroina ukupno 2.396 grama.

-U praksi sam sreo primere, gde su pristojne domaćinske kuće došle na rub prosjačkog štapa i iznosile zadnje vredne uređaje kako bi došli do novca za zavisnika koji je član njihove porodice - kaže doktor Jovanović, koji se u praksi sreo mnogo narkomana i upoznao probleme koje ova bolest nosi.
Psihoaktivne supstance u Šapcu dostupne su svima. Nema učenika srednje škole, a sve je više i osnovaca, koji nisu bar jednom ponuđeni da uzmu neku od droga. Ponekad to ide i uz pritisak društva, ili momka i devojke da probaju. S obzirom na cene, novac nije problem za prvi put, ali postaje problem kada droga postaje potreba koja se više ne može kontrolisati.

- Na taj način dobijamo radno nesposobne ljude, kojima treba više novca od prosečnog čoveka. Da bi se to postiglo, ulazi se u prestupništvo, krađe i dilovanje - kaže Boris Jovanović.

Mogućnost da se testiraju učenici u školama, što predviđa novi Zakon koji treba da se nađe u skupštinskoj proceduri, nailazi na različite komentare roditelja.
- Nemam ništa protiv da sva deca budu testirana i da se sazna da li koriste drogu. Roditelji obično poslednji saznaju, a ja bih želela da izbegnem tu zamku - kaže za Glas majka učenika prvog razreda srednje škole.

Međutim, ima i onih koji se protive tom predlogu, jer sumnjaju u diskreciju osoblja u školi.
- Ne verujem nikome. O tome bi svi u školi pričali, sumnjam da bi nastavnici znali da sačuvaju tajnu. Onda bi priča krenula od usta do usta i takav učenik bi bio žigosan. Opet bi nečija deca bila sačuvana od toga, a s nekima bi se ispirala usta. Nastavnici bi sigurno bili pristrasni i prilikom ocenjivanja, pa bi neko kod koga bi pronašli drogu bio drugačije tretiran- kaže N.J, čija kći pohađa srednju školu.