subota 20. oktobar 2007.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Koštala ih sporost Ministarstva prosvete

Smanjena pomoć koju primaju raseljeni radnici s Kosova i Metohije

Koštala ih sporost Ministarstva prosvete

BEOGRAD - Naknade za oko 12.000 radnika raseljenih sa Kosova i Metohije, koji su privremeno smešteni u gradovima centralne Srbije, smanjene su sa 8.500 na 4.200 dinara mesečno. Prema objašnjenju Ministarstva za Kosovo i Metohiju, pre dva meseca je primećeno da se na spiskovima ponavljaju pojedina imena i zato je odlučeno da provere spiskovi onih koji primaju tu naknadu.

- Kada taj posao bude završen, raseljeni radnici će ponovo dobijati po 8.500 dinara, a do tada će pomoć biti 4.200 - rečeno je Glasu u Ministarstvu.
Prema navodima Živote Koprivice, zaduženog za raseljene u Savezu samostalnih sindikata Srbije, naknade su prepolovljene zbog nemara Ministarstva prosvete.

- Pre četiri godine država je počela da raseljenim isplaćuje 4.200 dinara, ali nedavno je taj iznos podigla na 8.500, da bi pre dva meseca prepolovila tu pomoć. Problem je što Ministarstvo prosvete nije ažuriralo svoje spiskove, zbog čega je pomoć prepolovljena, ali ne samo prosvetnim radnicima, već svima koji su je primali - kaže Koprivica.

Koprivica kaže da im je Dušan Proroković, državni sekretar u Ministarstvu za Kosmet obećao da će naknade biti vraćene na 8.500 dinara, bez obzira na to da li će Ministarstvo prosvete srediti spiskove, ali nije mogao da precizira kada će to biti.

- Nadležni su već čistili spiskove i sada pokušavaju da prevare raseljene. Plašim se da će pomoć i u buduće biti 4.200 dinara, što je tragično, pošto pomoć prima polovina od ukupno 26.175 privremeno raseljenih i sa tom sumom od 4.200 dinara - jedva preživljava. Ništa nije bolje ni Srbima koji su ostali na Kosmetu. Oni dobijaju pomoć od oko 11.500 dinara, što je 30 odsto više od onih u centralnoj Srbiji, dok funkcioneri lokalne samouprave, lekari i profesori imaju uvećane plate 200 odsto - ističe Koprivica.