četvrtak 20. septembar 2007.
RSS
• Kultura •
Početna > Kultura > Domaći pisci i svetski bestseleri

Pripreme izdavačke kuće „Laguna“ pred Sajam knjiga

Domaći pisci i svetski bestseleri

Što se novih prevoda tiče, u „Laguna“ se svojski trudi da zadovolji različite afinitete čitalaca, kako žanrovske, tako i generacijske

Sudeći po broju objavljenih naslova tokom proteklih godinu dana, izdavačka kuća „Laguna“ zacelo beleži prvo mesto. Od sajma knjiga prošle godine, pa do danas, u ovoj kući urađeno je puno na afirmaciji domaće književnosti edicijom „Meridijani“, gde su nedavno objavljeni romani Nikole Malovića „Lutajući Bokelj“, kao i najnoviji roman Igora Marojevića „Šnit“, zatim „Libansko leto“ Miomira Petrovića. Pomenute autore će uz Zorana Živkovića, Zvonka Karanovića, Jovu Toševskog posetioci predstojećeg sajma knjiga u Beogradu moći da sretnu na „Laguninom“ štandu, gde će potpisivati svoje knjige.

Što se novih prevoda tiče, u „Laguni“ su se svojski potrudili da zadovolje različite afinitete čitalaca, kako žanrovske, tako i generacijske. Naime, „Lagunina“ edicija za najmlađe, kao i za tinejdžere, obogaćena je velikim brojem naslova. Ovih dana je iz štampe izašlo desetak novih naslova prevedene književnosti. Tu je dugoočekivani roman Vilijama Goldinga „Gospodar muva“ (prevod Nenada Dropulića). Reč je o prvom romanu proslavljenog pisca, dobitnika Nobelove nagrade za književnost. Roman je prvi put objavljen 1954. i spada u red antologijskih ostvarenja u okviru žanra alegorijskog romana. Među najnovijim naslovima je i roman afričke spisateljice Aleksandre Fuler „Ne idemo noćas psima“. Reč je o knjizi memoarske proze, koja je 2002. godine nagrađena „NJinifred Holtby Memorial Prize“. Iste godine našla se na listi zapaženih knjiga NJujork tajmsa, kao i u užem izboru nagrade za prvu knjigu koju dodeljuje britanski Gardijan. Roman je inače prevela Maja Kaluđerović. „Laguna“ je objavila i roman indijske autorke Anite Desai pod nazivom „Post i gozba“, u prevodu Nikole Pajvančića. Indijska spisateljica, više puta kandidovana za Bukerovu nagradu, koristeći matricu porodičnog romana prikazuje razlike između američke i indijske kulture.

„Sneg pada na krovove“, naslov je tek objavljenog na srpski jezik romana Dejvida Gutersona koji je autoru 1995. godine doneo nagradu PEN/Faulkner i iste godine dostigao status bestselera. Tematski usredsređen na pitanje društvenih problema, posebno onih koji se tiču rasizma, ovaj roman stekao je status književnih dela koja ne okreću glavu od gorućih problema današnjice. Ujedno, to je bio jedan od glavnih razloga zbog kojih je knjiga i filmovana. Namenjen najmlađim čitaocima, roman Džeraldina Mekohrejna „Petar Pan u grimizu“ predstavlja zapravo prvi zvanični nastavak čuvene bajke. U pravom Barijevom iskričavom stilu, „Petar Pan u grimizu“ vraća nas znamenitom junaku , u zemlju gusara, vila, detinjstva i istraživanja. Ono što ovu knjigu čini posebnom je što je autor odlučio da prihod od prodaje ovog naslova odlazi u humanitarne svrhe, kao pomoć Velikoj dečjoj bolnici Ormond. LJubitelji dela Terija Pračeta biće u prilici da na „Laguninom“ štandu pronađu najnoviju knjigu ovog autora pod nazivom „Glinene noge“ u prevodu Aleksandra Milajića. Reč je o devetnaestom romanu iz poznatog Pračetovog serijala o disksvetu. Kao parodija detektivskog romana, delo „Glinene noge“ prati članove grupe The NJatch dok pokušavaju da odgonetnu niz ubistava za koje se veruje da je počinio Golem. Laguna je objavila i nastavak kultnog romana Marija Puza „Kum“, delo Marka Vinegardnera „Povratak kuma“. Delo prati zbivanja u porodici Korleone u periodu između 1955. i 1962. godine, posebno se osvrćući na ranu istoriju Majkla Korleonea. Za one koji vole fantastiku, tu je „Lagunin“ novi roman Roberta Džordana „Gospodar haosa II deo“. U pitanju je šesta knjiga iz popularnog serijala „Točak vremena“, kultnog serijala u žanru fantazije. Među novim naslovima koji će se pojaviti ekskluzivno za sajam je i roman iz pera proslavljenog španskog pisca Havijera Sijere „Dama u plavom“, koji se 2006. godine našao na listi bestselera NJujork tajmsa. U pitanju je istorijski roman prožet elementima trilera i misterije koji vodi u srce zavere, stare gotovo četiri veka.