nedelja 20. april 2008.
RSS
• Feljton •
Početna > Feljton > Krematorijum u Klečki

Zločini albanskih terorista 1995-1998. godine (14)

Krematorijum u Klečki

Teroristi su u Klečki napravili i krematorijum, koji su 29. avgusta 1998. godine obišli domaći i strani novinari

Albanski teroristi iz sela Klečka, u opštini Lipljan, 10. kilometara severno od Dulja, streljali su, posle mučenja, dvadesetak kidnapovanih Srba koje su držali zatvorene u tom mestu, a njihova tela su potom spalili u krečnoj pećini.

Veća grupa domaćih i stranih novinara u to se mogla neposredno uveriti juče, prilikom posete selu Klečka, koje je bilo jaka teroristička baza sa kasarnom, magacinima i drugim pratećim objektima, kao i improvizovanim zatvorom u kome su, u ponižavajućim uslovima, držali otete Srbe.

Odmah pored tog zatvora pronađen je zakopan deo krupnijih ljudskih kostiju, koje nisu u potpunosti sagorele, a ostaci kostiju pronađeni su i u krečnoj peći, prvom krematorijumu te vrste zabeleženom posle Drugog svetskog rata. Pronađene su i žice kojima su teroristi vukli streljane Srbe do krečane u kojoj su ih spaljivali.

- Policija je svoje snage i aktivnosti usmerila ka ovom selu posle dobijanja pouzdanih podataka da su tu locirane jače terorističke grupe koje su države jedan broj kidnapovanih Srba - rekao je novinarima portparol Ministarstva unutrašnjih poslova za Kosovo i Metohiju, pukovnik Božidar Filić.

Akcija policije, precizirao je on, krenula je od prevoja Ćaf Dulje, na putu Štimlje - Suva Reka, gde je neutralisano jako terorističko uporište, a potom se, uz borbu, u selima Lužnica i Javor, došlo do Klečke, koja se nalazila na 1.000 metara nadmorske visine i dominira tim područjem.

Filić je dodao da su upravo zbog toga teroristi tu napravili pravu kasarnu, sa svim potrebnim objektima, pistom za postrojavanje, magacinima za oružje i hranu. Oko tih objekata bili su izgrađeni bunkeri i skloništa. Pored velike količine oružja i municije pronađene su, po prvi put, savremene nemačke protivoklopne rakete „ambrust“, o čijem postojanju u rukama terorista su policijski organi odranije imali saznanja.

- Po fabričkom broju lako se može utvrditi na koji način su i od koga teroristi dobili u posed ove skupocene i razorne raketne projektile - istakao je Filić. Posebnu pažnju policijaca i novinara privukao je teroristički magacin sa hranom, u kome je bilo oko 800 paketa sa „dnevnim obrocima“ američka humanitarna pomoć koja se navodno deli „ugroženom“ civilnom stanovništvu.

SVEDOČENJE BEKIMA MAZREKUA

Posle razgledanja improvizovane kasarne novinari su obišli mesto gde su streljani zatočeni Srbi, a na kome je upravo tada jedan od dvojice zarobljenih terorista, Bekim Mazreku, istražnom sudiji Okružnog suda u Prištini Danici Marinović davao iskaz kako su i na koji način on i dvadesetak drugih terorista streljali 10 otetih Srba.
Prema rečima Mazrekua, njegova grupa streljala je tada dvoje dece, starosti između osam i 11 godina, tri žene od 28 do 32 godine, dva mladića i trojicu starijih muškaraca.
- Poređali smo ih uz živicu i pucali odjednom, a to su nam naredili Fatmir LJimaj, komandant Klečke, i Gani Krasnići i Ismet Kiljaj, komandant iz Mališeva. Kada smo izvršili streljanja udaljili smo se i ne znam šta je dalje bilo sa tim leševima - rekao je Bekim Mazreku.
Na pitanje istražnog sudije ko su bili ljudi koji su pucali u civile, on je odgovorio „vojska“, a upitan da pojasni koja vojska rekao je „UĆK“ („OVK“).
Bekim Mazreku i njegov prezimenjak LJuan uhapšeni su u okolini Mališeva i u istrazi su otkrili da su se u rejonu Klečke nalazili kidnapovani građani.

- Ogromna količina hrane i drugih sredstava iz humanitarne pomoći su očit znak zloupotrebe pomoći koja se deli na ovom terenu - rekao je portparol MUP.

Na kutijama sa humanitarnom pomoći, pakovanom avgusta 1997. godine, piše da je to „hrana - dar stanovništva SAD“. U blizini mesta gde su streljani oteti civili, teroristi su izgradili podzemno utvrđenje, gde je bio smešten sanitetski materijal i jedan broj uniformi, koje su pri bekstvu pokušali da spale. Teroristi iz Klečke, a procenjuje se da ih je bilo oko 150, pobegli su na proplanke u pravcu sela Sedlare i Ladrovica, gde su ih policajci primetili u vreme boravka novinara u Klečki.

Predstavnici MUP u Prištini novinarima su na uvid dali i zaplenjene fotografije pronađene u terorističkom štabu u selu Klečka, na kojima se vide zločinci i njihove žrtve, masakrirane, unakažene, a jedna i sa odsečenom glavom. Na više fotografija, na jednoj sa krvavim nožem u rukama, nalazi se i zloglasni terorista Aslan Klečka iz Orahovca (1951), za kojim je u maju ove godine SUP u Prizrenu raspisao poternicu zbog ubistva Muhameda Šope, iz Prizrena. Jedini razlog za ubistvo bilo je to što je Šopa bio lojalan građanin Republike Srbije“.

Sutra: Novo stratište u Volujku