četvrtak 20. mart 2008.
RSS
• Kultura •
Početna > Kultura > Kratki metar ponovo u martu

Najavljen tradicionalni festival dokumentarnog i kratkog filma

Kratki metar ponovo u martu

Za Gran pri za najbolji film u obe selekcije, domaćoj i međunarodnoj, takmiči se 85 filmova. Za pet dana filmskog maratona - 145 naslova Festival dokumentarnog i kratkometražnog filma, pedeset peti po redu, biće održan od 26. do 30. marta, najavljeno je juče u prostorijama Skupštine grada, osnivača Festivala. Festival čije je tradicionalno vreme održavanja mart, pa je zbog toga godinama sinonim za oficijelni naziv „martovski beogradski kratki metar“, ponovo se održava u starom terminu. Mesto održavanja ponovo je promenjeno, pa je iz tradicionalnog Doma sindikata (zbog vašarske atmosfere, kako je rekao umetnički direktor Janko Baljak) premešten u Dvoranu kulturnog centra, koja se već pokazala kao pogodna za ovaj festival. Svečano otvaranje i zatvaranje Festivala odvijaće se u Pozorištu na Terazijama. Jedan od najstarijih festivala u Evropi i filmska manifestacija kojoj je beogradska publika izuzetno privržena dobro se nosi sa promenama koncepcije, termina i mesta održavanja, zaključila je Gorica Mojović, pohvalivši međunarodni koncept ustanovljen pre nekoliko godina.

BIZARNA INSPIRACIJA

Ove godine naš festival se održava 55. put, lepa cifra, zgodna za jubilej, spektakularna čak i u poređenju sa najstarijim festivalima sličnog profila u Evropi. Nedavno sam se vratio sa verovatno najvećeg svetskog festivala kratkometražnog filma u gradiću Klermon Feran u Francuskoj. Bilo je dirljivo koliko se naši prijatelji raduju svom velikom jubileju, a njihov festival slavi tek 30. rođendan. Podelio sam radost s njima i vratio se u naš grad, gde su me dočekale nenormalne okolnosti. Polomljeni grad, ništa neobično. Suzavac je dečja lektira novih generacija u Beogradu. Kletva „dabogda živeo u zanimljivim vremenima“, nažalost, još uvek je na snazi. Iako umetnici i dalje crpe inspiraciju iz bizarne situacije, ja sam pomalo umoran - kaže Baljak, inače višestruki pobednik ranijih izdanja Festivala.

Za Gran pri u obe selekcije, međunarodnoj i domaćoj, takmičiće se ukupno 85 naslova (42 domaća i 43 inostrana). Bilo je prijavljeno ukupno 113 domaćih i 206 inostranih filmova.

Filmove za inostranu selekciju odabrao je umetnički direktor Janko Baljak, koji je nedavno izabran na tu funkciju na konkursu, saopšteno je na jučerašnjoj konferenciji. Baljak je izjavio da publiku očekuje pravi filmski maraton na kome će za pet dana videti 145 filmova, da svi pozvani gosti žele da dođu u Beograd, da u regionu vlada interesovanje za beogradski festival i da su reditelji kratkih i dokumentarnih formi po prirodi radoznali ljudi, te da niko nije otkazao dolazak.

Selekciju domaćeg filma potpisuje tročlana komisija u kojoj su radili Nevena Daković, Jovan Todorović i Goran Mitrović. Predsednica selekcione komisije Nevena Daković izjavila je da je teško povući jasnu granicu koju Festival forsira između filmskih formi - dokumentarnog, animiranog, kratkog igranog i eksperimentalnog filma, samim tim i decidirano navesti broj filmova u svakoj kategoriji. Granice brišu savremena tehnologija i najrazličitija preplitanja.

Filmove će ocenjivati žiri u kome će raditi Žoao Paulo Makedo, Kristi Grunvald Merc, Dana Budisavljević, Boris Mitić i Rastko Ćirić.
Dobitnik nagrade za životno delo je montažer, profesor Marko Babac.
Monografija u izdanju Festivala uskoro će izaći iz štampe. Prateći programi nose intrigantne nazive - „Avantura“, „Zidovi, žice i granice“, „Uzalud je budim“, „Svetlost“, „Svi ljudi su rođeni slobodni i jednaki“, „Goja“ (radovi nagrađeni najvećim nacionalnim filmskim priznanjem koje nosi ime španskog slikara), „Najbolje sa IDFA“ (festival u Amsterdamu), „Džipsi“, „Pridž UIP Evropa“, „Baskijski filmovi“. U specijalnim programima (deo se prikazuje u Muzeju jugoslovenske kinoteke) biće viđeno više od 60 filmova.
Cena ulaznica za sve projekcije biće sto dinara, a prodavaće se od 20 marta.