sreda 19. decembar 2007.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Do penzija novim uredbama

Umetnici koji nisu dobili nacionalnu penziju imaće novu priliku već od januara 2008. godine

Do penzija novim uredbama

Kriterijumi za dodelu posebnih priznanja umetnicima biće precizno definisani novim zakonom o kulturi

BEOGRAD - Ministar kulture Srbije Vojislav Brajović juče je pozitivno ocenio to što je Vlada Srbije pre desetak dana usvojila rešenja o dodeli posebnih priznanja za 258 domaćih umetnika i dodao da će novom uredbom o nacionalnim penzijama biti premošćen period do usvajanja opšteg zakona o kulturi.

- Izuzetno se radujem zato što smo utopiju o nacionalnim penzijama pretvorili u realnost i čestitam svima koji su dobili posebna priznanja. Već iduće godine u januaru predložićemo Vladi Srbije novu uredbu, koja predviđa još 20 do 30 mesta za izuzetne domaće stvaraoce - istakao je Brajović.

Kriterijumi i uslovi za dodelu posebnih priznanja umetnicima koji su dali izuzetan doprinos domaćoj kulturi biće precizno definisani novim zakonom o kulturi, a do njegovog usvajanja ostavljena je mogućnost da se nacionalne penzije stvaraocima dodeljuju na osnovu uredbi.

Ipak, prašina koja se podigla oko dodele nacionalnih penzija zaslužnim umetnicima nikako da se slegne. Uprkos tome što je većina pozdravila tu inicijativu, ima i onih surevnjivih nezadovoljnika koji su dobili penzije, ali dižu larmu i bune se zato što su neke njihove kolege dobile to svojevrsno priznanje „kada ga ne zaslužuju“. A ima i onih koji nisu ušli na spisak od 258 umetnika, pa ne mogu da se pomire sa tom činjenicom.

Naravno, niko nije, kaže Branka Radović, muzikolog i član komisije, ni mislio da će sve to proći bez pritisaka u zemlji koja je takva kakav je.

KRITERIJUMI

Uredbom Vlade Srbije propisano je da pravo da konkurišu za nacionalnu penziju imaju umetnici u penziji koji su državljani Srbije, koji su dali vrhunski doprinos domaćoj kulturi i čije je stvaralaštvo javno verifikovano najvišim nagradama i priznanjima u okviru njihovih branši.
Vlada Srbije donela je prošle nedelje rešenja o dodeli nacionalnih penzija za 258 umetnika koji su svojim stvaralaštvom dali vrhunski doprinos domaćoj kulturi, a prva isplata penzija, u visini od 50.000 dinara mesečno, najavljena je za kraj decembra.
Umetnici će penzije primati doživotno, a konkurs za dodelu tih posebnih priznanja biće raspisivan svake godine.

SLIKARI, PISCI, REDITELJI, GLUMCI...

Zaslužnu penziju dobilo je gotovo 50 likovnih stvaralaca, slikara i vajara, kao i petnaestak primenjenih umetnika, kostimografa, scenografa, fotografa, dizajnera. Dobiće je i nešto više od 40 književnika, kao i dvadesetak književnih prevodilaca, zatim oko 40 dramskih umetnika i glumaca, dvadesetak vokalnih solista i operskih pevača, tridesetak muzičara, kompozitora i dirigenata, kao i petnaestak baletskih igrača. Nisu izostavljeni ni filmski i pozorišni stvaraoci, kojih na spisku za nacionalne penzije ima oko 30.

Priče koje su ovih dana kolale u prvi plan su isticale pritisak na Komisiju za dodelu penzija Ministarstva kulture. Vinovnici su tezu o pritiscima potkrepljivali spornim „uglavljivanjem“ na spisak muzičarke Slađane Milošević i vajarke Drinke Radovanović, koje, kako se ispostavilo, komisija nije ni predložila.
S druge strane, predsednik Komisije Mihajlo Pantić izjavljivao je u više navrata da svi oni koji imaju prigovore na rad tog tela treba da pročitaju vladinu uredbu o kriterijumima za dodelu tih priznanja.

- U uredbi su jasno propisani kriterijumi za dodelu tih priznanja, kojih se ova komisija strogo pridržavala - izjavio je Pantić.

Spiskove umetnika koji su konkurisali za nacionalne penzije sastavljala su njihova udruženja, podvukao je Pantić, a ona su bila dužna da dostave i ocene vrednosti njihovog umetničkog doprinosa u skladu sa svojim strukovnim kriterijumima.

Međutim, Srpsko književno društvo je saopštilo da smatra „skandaloznom“ odluku komisije da odbije „četiri ugledna člana“ tog udruženja.

- Podsećamo javnost da je reč o tri vrhunske pesnikinje koje bi poželela da ima svaka kultura u svetu, a to su Radmila Lazić, Zlata Kocić i Tanja Kragujević, kao i priznati književnik iz Novog Sada Boško Ivkov - saopštilo je Srpsko književno društvo.

To udruženje je ocenilo da Komisija za dodelu nacionalnih penzija „ne samo što je javno degradirala ove autore, načinivši teško ogrešenje o njih i njihovo delo, nego je svojim postupkom diskreditovala i dobre namere Ministarstva da se, najzad, oda priznanje vrhunskim umetnicima za njihov rad“.
Pantić je odgovarajući „preskočenima“ rekao da će svako ko pročita vladinu uredbu dobiti 90 odsto odgovora na pitanje zašto ta Komisija nije uvrstila na spisak pojedine umetnike.

S njegovom ocenom složila se i članica komisije Darinka Gojković, književni prevodilac, koja je, takođe, ocenila da je komisija radila „izuzetno harmonično“, uz „veliku podršku i razumevanje Ministarstva kulture“.

Komentari

jadan je umetnik koji zivi u srbiji pa jos ceka ovakvu penziju, svi koji su valjali odavno su otisli "neki vani a neki ka nebu" - kako to rece rambo, ostala je samo fukara i raja

Bilo bi dobro ovim kuckama staviti korpice na usta ,zakljucujem po kolicini besa koja im curi iz usta .I zaljubljenicima psecih brigada treba staviti makar maske.Preventive radi.