sreda 19. septembar 2007.
RSS
• Hronika •
Početna > Hronika > Nezaboravne žurke u Šilerovoj ulici

Aleksandar Simović završio svedočenje u Specijalnom sudu

Nezaboravne žurke u Šilerovoj ulici

Simović je rekao da je u sedište zemunskog klana, zajedno sa Čumetom, dolazio i general Nebojša Pavković, a da je Dušan Spasojević odbio da primi bivšeg načelnika Generalštaba Momčila Perišića jer ga je smatrao izdajnikom srpstva

BEOGRAD - Dušan Spasojević lično je poznavao Gorana Vesića, Vladimira Bebu Popovića, Čedomira Jovanovića, koji su dolazili u Šilerovu. Kad god su neki zajednički posao Čume (LJubiša Buha) i njegova svita uradili, obavezno su se organizovale žurke u Šilerovoj, rekao je Aleksandar Simović drugog dana iznošenja odbrane na suđenju optuženim pripadnicima zemunskog klana. Optužbe na račun pojedinih političara Simović je iznosio odgovarajući na pitanja Jovana Prijića, zamenika specijalnog tužioca, a koja su se odnosila na navodne kontakte koje je vođa klana imao sa političarima. Simović je ponovo „uperio prst“ u svedoke saradnike, govoreći o ubistvima koja su, prema njegovim rečima, počinili.

- Na tim žurkama se dešavalo svašta. Ja sam ponekad zavirivao, i video sam ih sve tamo. Bili su prijatelji sa Spasojevićem - govorio je Simović i dodao da je u leto 2002. godine poslednji put video lidera LDP-a u Spasojevićevom zdanju u Šilerovoj.

- Dušan je za njega govorio da su braća, oslovljavao ga je sa „mali“, govorio mu „Mali, kada ćeš ponovo da dođeš„ i slično. Uvek kad su se videli, poljubili bi se po tri puta u obraz - rekao je optuženi.

- Nije to sve. Znam da je Vladan Batić (bivši ministar pravde) zvao Dušana, jer su prebili njegovog vozača ili telohranitelja. To je bio neki lopov, kriminalac, koji je radio kod Batića. U Šilerovu je, zajedno sa Čumetom, dolazio i Pavković (general Nebojša Pavković) - izjavio je Simović i dodao da je Spasojević odbio da primi u Šilerovu bivšeg načelnika Generalštaba Momčila Perišića, jer ga je smatrao izdajnikom srpstva. Prema Simovićevim rečima, Pavković, Buha i Spasojević su razgovarali o Tribunalu u Hagu.

- Znam ja još mnogo toga, ali ne želim sada da govorim o tome. Ovo je samo uvod moje odbrane. Nisam vam rekao ni sve što znam o svedocima saradnicima. Drugi deo, a ima tu dosta, reći ću kada dođe vreme. Pričaću o njihovim finansijerima, o tome kako su slavili ubistvo Skoleta (Zorana Uskokovića), i još mnogo ubistava - osvetoljubivo je rekao Simović.

KASETE

Simović je rekao da je na video-snimku iz Šilerove ulice, na kojem su snimljeni Spasojević i Jovanović, čuo kako njih dvojica govore o „nekim konjima koje je Dušan uzeo od nekog Baruha na dug“, i rekao da su na kasetama snimci načinjeni od oktobra 2000. godine do početka 2003. godine.
- Koliko je bilo kaseta u Šilerovoj - pitao je Prijić, a Simović je odgovorio da zna za pet kaseta koje je on čuvao.

BIZNIS

Tužilac Prijić upitao je optuženog da objasni na koji način je Spasojević „poslovao“ sa bivšim ministrom policije Dušanom Mihajlovićem, u vezi sa jestivim uljem iz robnih rezervi. - Da li je Spasojević poslovao sa ministrom policije ili sa pravnim licem - upitao je Prijić.
- Ne znam koju je funkciju tada imao Mihajlović. To je bilo devedesetih godina. Ne znam koliko je novca Spasojević tada zaradio - rekao je Simović.
- Rekli ste da je Spasojević novac od zejtina nosio Mihajloviću na ruke. Koliko je to novca bilo - insistirao je Prijić.
- Ne znam - rekao je Simović.

„PROZVANI“ POLITIČARI SE NE OGLAŠAVAJU

Na suđenju Aleksandru Simoviću, pripadniku zemunskog klana mogle su se čuti veoma ozbiljne optužbe na račun političara. Neke prozivke, na kojima je Simović zasnivao svoju odbranu, upućene su funkcioneru DS-a Goranu Vesiću, za koga tvrdi da je bio suvlasnik firme „Difens roud“ sa LJubišom Buhom i Bebom Popovićem. Optužbe nisu zaobišle ni predsednika vlade Republike Srpske Milorada Dodika, te se u sudnici moglo čuti da je on bio u jednoj od grupa koje su tokom devedesetih švercovale duvan, zajedno sa pokojnim premijerom Đinđićem i Borislavom Mikelićem, nekadašnjim premijerom Republike Srpske Krajine. Na listi prozvanih našao se i Dragoljub Marković, vlasnik „Krmivo produkta“, za koga Simović tvrdi da je posećivao vođu „zemunaca“ Dušana Spasojevića u Šilerovoj. Pokušali smo da stupimo u kontakt sa Vesićem, Dodikom i Markovićem, ali nam se tokom jučerašnjeg dana niko od nije javljao. Kako je Čedomir Jovanović tokom jučerašnjeg dana bio aktivan u Skupštini, pokušali smo da ga pronađemo u pauzi. U njegovom poslaničkom klubu su nam posle drugog telefonskog poziva rekli da Jovanović „neće davati izjave“ ovim povodom.

Svedoci saradnici LJubiša Buha, Miladin Suvajdžić, Dejan Milenković i Zoran Vukojević i juče su bili jedne od tema Simovićeve odbrane. Buha je, kako tvrdi Simović, bio šef Spasojeviću i odgovoran je za ubistva Todora Gardaševića, Zorana Uskokovića Skoleta i Mirka Tomića zvanog Bosanac, za koja se „zemunci“, između ostalog, terete. Bagzi i Čume, prema rečima optuženog, pretili su Simoviću da će ga istražnim organima tužiti za brojna krivična dela.

- NJih dvojica su se dogovorili da će mene i mog brata teretiti. Posle su se posvađali. Dok sam bio u bekstvu, Čume mi je dva puta slao poruke preko posrednika, da me neće teretiti. Odgovorio sam mu da nema za šta da me okrivljuje, jer nisam ja bio u svađi sa Skoletom zbog Šijana (Zoran Šijan). Nisam ja ubio Gardaševića, već on. Nisam ja ubio Bosanca, već on, jer mu je pucao u lokalu - uzvikivao je Simović.

U jučerašnjoj odbrani Simović je posvedočio da je 2001. godine po nalogu vođe klana, zajedno sa dvojicom Grka, obilazio po Srbiji društvena preduzeća koja je trebalo da se privatizuju.

- Išli smo po Srbiji i razgledali preduzeća. U Kruševcu su to bile firme „Trajal“ i „ Merima“, u Subotici „ Podrum Palić“, mesna industrija „ 29. novembar“ i PIK „Bečej“. U Nišu smo bili u fabrici „Jastrebac“. Preduzeća smo obilazili periodično, tokom aprila 2001. godine - izjavio je optuženi i dodao da su se Spasojević, Buha i Limun (Milan Narandžić Limun) obogatili otvarajući fantomska preduzeća.

- Od toga su se obogatili, kao i mnogi drugi. Mnogi su se obogatili i od privatizacije - rekao je Simović.

- Rekli ste da je Milenković primoravao Resimića da svedoči protiv pripadnika Makine grupe, za ubistvo Momira Gavrilovića. Odakle to znate i gde se to dešavalo - upitao je Prijić optuženog.

- To se dešavalo u Šilerovoj. To je bio presing na Resimića, da svedoči protiv njih. Bagzi mu je za to nudio sve i svašta - odgovorio je Simović.

Potom je sudija Milimir Lukić pitao Simovića kada je poslednji put video Zorana Vukojevića Vuka. Simović se sumnjiči za ubistvo Vukojevića koje se dogodilo u junu prošle godine.

- Vukojevića sam poslednji put video u Šilerovoj 2003. godine - rekao je Simović i ponovio da je Spasojevićevih 3,5 miliona evra bilo zakopano kod Vukojevića, u dvorištu kuće. Simović je rekao i da je poznavao telohranitelja ubijenog premijera Srbije Zorana Đinđića, Milana Veruovića, koga je optužio da je imao grupu dilera koji su rasturali drogu.

- Kada se vidim sa Veruovićem izljubimo se bratski - rekao je Simović kroz smeh.

Pošto je završio iznošenje odbrane i odgovaranje na pitanja članova veća, tužioca i odbrane Simović je zatražio da mu se omogući suočenje sa svedocima saradnicima, o čemu će biti naknadno odlučeno.

Komentari

Pa ima li iko ovde da nije mafijas.Ovo je gore nego Hobotnica.

Molim da kao novinari Glasa-a proverite u bankama o toliko velikim sumama koje nisu mogle da prodju neprimecene.Ovo deluje na pricu iz asortimana nekih sluzbi koje se bave dezinformacijama. Secate se kada je Legija pricao na sudjenju o" snegu po kome je puzao do ulaza u njegovu kucu. Vasi novinari su otkrili da toga dana o kome je Legija govorio . bio najtopliji dan i da snega nije bilo preko deset dana uvidom u vremensku prognozu.
Tako se ulazi u novinarsku istoriju.Samo reprodukovati bez provere moze svako.
Samo napred .

Ko i obicno.Ubedjeni smo da je sve podmetacina.Komunisticko nasledje gde su vodje i lideri koje kad obozavamo ciste i nevine za kradju i zlocine.I nije bitno sta krimos prica svi prozvani(pomenuti) ce uredno reci kletva i to je to.Posto su se obezbedili finansiski naravno mogu da plate dobre advokate.U Srpskom slucaju ni sloboda medija ne radi.U nas sve je relativno.Ili su i drugi ko mi mislim rade sto i mi ili je podmetacina.Ovo su uobicajeni izgovori.

Najgore je sto je sve to istina sto oni kazu. Svaki pomalo prikrije svog udela, ali za to ostalo sto pricaju verujem da je istina. I sta mozemo da iz svih tih njihovih svedocenja da zakljucimo: da su se oni lepo druzili, svercovali, ubijali, vrteli i zakopavali milione evra i to sve zajedno sa politicarima kojima svakako nije smelo biti mesto u takvom drustvu. A narod je patio i gladovao i sad je narod i poremetio pamecu od tog dugotrajnog stresa koje su proizveli nasi politicari udruzeni sa ubicama i mafijasima, lopurdama, kidnaperima i ne znam kako sve da ih nazovem. Umesto da posle oktobra 2000. godine nastoje da sto pre izvedu narod iz bede, oni su poceli (ili mozda i nastavili) da mafijase sa najokorelijim ubicama, svercerima, lopovima, da idu kod njih na zurke, a onda kada je Djindjic ubijen, onda su brze bolje uhvatili da ruse onu kucu u Silerovoj ulici kao da je to bila najvaznija stvar u tom trenutku. Pa i jeste za poneke politicare bila najvaznija stvar, jer su znali da ih je Spasojevic snimao, slikao, i naravno jedino sto su uradili posle ubistva premijera to je da su brzometno unistili dokaze u Silerovoj ulici, podmecuci nam bezocnu laz da kucu u Silerovoj ruse zato sto je bespravno sazidana.

Ovo za Veruovića je tačno.To znaju svi iz Paviljona.Pitanje je samo kako je takav sitan kriminalac sada postao SAVETNIK MINISTRA INOSTRANIH POSLOVA SRBIJE ZADUŽEN ZA BEZBEDNOST.Ako se Simović izljubi sa njim kad se vide, pitanje je kolika je umešanost Veruovića u atentant na Đinđića.To je posao za tužilaštvo.

Ovakvo sramotno neprofesionalno pisanje novinara Glasa je vec postalo uobicajeno. Ako neciju izjavu stavljate u naslov, onda bi trebalo da je stavite pod znake navoda, sto bi znacilo da se novinar ogradjuje od izjave. To je neki apsolutni minimum novinarske profesionalnosti, koji nazalost vi gospodo novinari Glasa ocigledno ne posedujete. Ovako stavljate do znanja da potpuno podrzavate i solidarisete se sa izjavama ubica, olosa i bagre kao sto su raznorazni Legija, Simovici, i sl.

Novinari nemaju potrebe da se "ogradjuju" prenoseci nesto sto je izjavljeno u sudnici. Ovaj tekst nije plod "istrazivackog novinarstva", kako to rade Brankica i ostali sa B92, kada recimo objasnjavaju kako je Kostunica nalogodavac i sl. Uostalom, doci ce na red i odgovornost onog ko je naredio da se srusi kuca u Silerovoj, kako bi se svi tragovi sakrili. Neko se moze proglasiti ubicom, samo kada mu bude izrecena pravosnazna presuda, to bi novopecene demokrate trebale da znaju.

Naravno da je potrebna ograda. Kada se prenose izjave pojedinaca cija istinitost nije poznata, tada se profesionalni novinar od njih ogradjuje tako sto ih stavi pod znake navoda ili na kraju izjave stavi znak pitanja. Bez navodnika ili znaka pitanja se stavljaju samo one izjave, stavovi cija istinitost nije sporna van svake razumne sumnje. Pogotovo se izjave u kojima se optuzuje neko lice (u konkretnom slucaju su optuzbe bez ikakvih materijalnih dokaza, npr. gde su te famozne kasete) upravo iz navedenih razloga moraju staviti pod navodnike (ili na kraju upitnik).
Ulemek je ubica koji je pravnosnazno osudjen za jedno ubistvo, a nepravosnazno za jos jedno. To sto jos ima neke pravne lekove na raspolaganju, ne cini ga manje ubicom. A npr. Hitler i Staljin nikada nisu dobili pravnosnaznu presudu, sto ih takodje ne cini manjim ubicama. To bi ove novopecene opravoslavljene patriote trebalo da znaju.

Oni su ubice ko i njihovi politicki pajtosi. Novinar nema potrebe laze, uvija i previja kao "liberanlno demokratske" "demokrate" i Srbofobijski B92 . On pise ono sto je zemunac rekao, i nista vise. Ti ako verujes tom zemuncu, veruj, ako ne verujes, ne veruj,.. Ja mu verujem. Ja sam odavno znao da su Ceda, lepi Batic, kancelar Djindic, i vecina ostalih DOSovskih demokrata povezani za kriminalom. Milosevic je Djindjica zvao sitnim svercerom cigareta sto on i jeste bio

Od 1995-1998 zabavljala sam se sa momkom koji se tad povrsno druzio sa Veruovicem. Samo cu da napisem da su sve price mog bivseg o Veruovicu, i drustvu koje ga je okruzivalo, bile u kontekstu kradja tehnike (cak se putovalo u Grcku da bi se krao nakit iz vila bogatih turista), kokaina (za "strava" sex), a spominjali su se Ceca i Arkan...

Veruovic je ovde beznacajan, "sitna riba". Zato se ovde mnogi javljaju da "potvrde", jer oni ga znaju, ili su se zabavljali sa drugom, bice jos. Nekeko, niko se ne javlja, mislim od onih koji su se "druzili", ili "zabavljali", da nam kaze sta je radio g. Vesic, recimo krajem 90-tih i pocetkom ovog veka. Nikome ne pada na pamet da se zapita zasto srusise onu kucu u Silerovoj, onako na-vrat, na-nos? Znam, istina boli, pogotovo kad su u pitanju oni koje neki obozavaju.

Doce i istina jednog dana na sunce pa cemo se onda pogledati preko nisana. Sad se pojavljuju placeni komentatori koji bi da brane Cedomira Jovanovica. Pa ljudi ne budite blesavi, Jovanovica ne moze da opere vodopadi Nijagare, a ne neki placeni komentari. Cijela srbija, ama bas sva zna da se Cedomir Jovanovic druzio sa mafijom i da je jos uvjek druzi. Pa zar nije cudno da jedan poslanik naruci sampanjac koji kosta 5.000 €, moze li to jedan srpski poslanik sebi da priusti. Budimo iskreni prema sebi, ako niste prema drugima. Moze li jedan srpski poslanik da ide na konjske trke i tamo da se kladi, da ganja najskuplje djipove i da placa tolike bodigarde. Moze li to gospodo placeni komentatori. Zasto Mihajlovic u akciji "Sablja" nije uhapsio Jovanovica, a uhapsio je najsitnijeg kriminalca koji se druzio sa seoskim kriminalcima. Zasto to nije ucinio Mihajlovic, pa iz prostog razloga sto je i on kriminalac, da nije tako pohapsio bi mafiju, to su sve poznata imena, nije morao da ih trazi svjecom. Sada pise knjige i prodaje maglu. Trebalo bi ga zapitati gdje je stekao tolike pare dali sa platom jednog ministra. Srbija tone i nema joj spasa sve do nove revolucije gdje skupstina mora da izgori do temelja i na njemom mjestu podugnuti joj spomenik, za historiju.

Ma sve se to zna sve vreme,samo se cuti.
Da podsetim,Ceda Jovanovic je u svim udarnim informativnim emisijama obelodanio da ce krivicno odgovarati svako ko ga optuzuje da je bio u Silerovoj.
Kasnije je i sam priznao da je bio jednom...dvaput ,mozda,izvukao se iz jedne dukserice koju je imao i odmah seo u dzip koji je dignut u vazduh a sutra odmah kupio drugi!!!
Okle novci aman ljudi?
Zasto se ne ispita poreklo novca ljudi koje pominje Simovic,poreklo imovine i to je POCETNI TRAG ZA ISTRAGU PROTIV NARUCIOCA UBISTVA DJINDJICA koji je po, nalogu zapada, morao da raskrsti sa kriminalcima oko sebe koji su ga i doveli na vlast drzavnim udarom i izbornom kradjom.
Milosevic je tada regularno dobio izbore jer ,u prilogu tome, sudija izborne komisije nikada nije osudjena za izbornu kradju jer nije bilo dokaza za to.
Znaci Milosevic je regularno dobio izbore.
Uhapsise ga Spasojevic sa ekipom.
Trgovinski sud oteo Cume sa ekipom.
Ceda Jovanovic vitlao oruzjem u stanici policije u Majke Jevrosime urlajuci KUPITE SVO ORUZJE!
Deo vracen,drugim delom izvrsena sva ubistva na beogradskim i drugim ulicama.
Ceda dao oruzje,dao i naloge za ubistva-nema druge predpostavke.
Uzgred,policija nikada nije ispitala zaposlene u Domu zdravlja u Silerovoj,pogotovo nocne cuvare koji su bili svedoci dolazaka Jovanovica sa svitom u sruseno zdanje kao i dolazaka pok.Djindjica u isto zdanje iskljucivo nocu.
Kada im je stigla prijava o dolascima Jovanovica u Silerovu komandir zemunskog SUP-a rece:
"Mi to znamo ali ne mozemo nista!"
Nazdravlje.

Veruovic je ipak "popio" jedan metak kada je pucano na Djindjica. Mislim da je posao telohranitelja ipak obavio maksimalno dobro.