ponedeljak 19. maj 2008.
RSS
• Tema •
Početna > Tema > Ruske rakete skupe, ali efikasne!

Čime će Srbija ubuduće da štiti svoj vazdušni prostor?

Ruske rakete skupe, ali efikasne!

Srbija svoj vazdušni prostor štiti iz vazduha, u odnosu na dužinu teritorije, skupo remontovanim i prebrzim „migovima“, pa je sve više zagovornika ideje o nabavci najmodernijih raketnih sistema kao najefikasnijem sistemu odbrane neba sa zemlje. Samo za to su potrebna ogromna finansijska sredstva koja Srbija zasada - nema

Zaštita vazdušnog prostora Srbije je veoma važan deo vojne odbrambene doktrine sa ne baš sasvim jasno definisanim zadacima i načinima na koji će se oni ostvariti, pogotovo sa aspekta mogućih budućih potencijalnih agresija sa neba iznad Srbije! Posebna zbog vrlo teških materijalno-tehničkih uslova u kojima živi i radi preostali deo vojnog kontigenta Srbije.

Iskustva vazdušnih udara NATO agresora iz 1999. pokazala su i dokazala da RV i PVO nisu dorasli vremenu novih vojnih tehnologija i da je preko potrebna njena hitna modernizacija, kako u letačkoj operativi, tako i u raketnoj odbrani sa zemlje! Naravno, za to su potrebna ogromna budžetska sredstva, koja Srbija, po svemu sudeći, bar zasada - nema. Ali, pre toga je nužno odrediti jasnu strategiju koji tip odbrane vazdušnog prostora je najpogodniji za našu teritoriju...

U nedavnom intervjuu za Glas javnosti, Tomislav Nikolić, zamenik predsednika SRS, nedvosmisleno je ukazao na nužnu i hitnu modernizaciju ovog dela naše vojne sile, apostrofirajući da rekonstrukcija naših „migova“ tipa 29 je „bacanje para“ i da bi trebalo što pre da razmišljamo o raketnim sistemima odbrane našeg vazdušnog prostora sa zemlje, koji su se svuda u svetu pokazali kao jedino pravo efikasno sredstvo odbrane od bilo koje vrste agresije iz vazduha.

Ima i onih koji laički smatraju da je potpisivanje Partnerstva za mir i eventualno
članstvo u NATO dovoljna garancija za zaštitu našeg vazdušnog prostora, verovatno polazeći od činjenice da NATO okruženje Srbije apsolutno eliminiše postojanje nekog novog agresora na našu teritoriju!? Ali, nije tako. I članstvo u NATO ne znači njihovu garanciju zaštite našeg vazdušnog prostora, jer su, po ugovoru, članice Alijanse obavezne da same brane svoj vazdušni prostor!

O svemu tome, porazgovarali smo i sa našim bivšim ključnim vojnim
operativcima, analitičarima...
- Ne bih se bavio tom temom sada, u ovom trenutku, bez obzira na to što sam bio komandant RV i PVO baš i u vreme agresije NATO - bile su prve reči penzionisanog generala Spasoja Smiljanića.

Nije bio voljan za razgovor, iako smo pokušali da bar još nešto čujemo od čoveka ogromnog teorijskog i ratnog iskustva...
- Nije vreme da ja iznosim svoje mišljenje koje je sasvim drugačije od svega poznatog do sada rečenog! Nije vreme za komentarisanje, jer imam svoje razloga zbog čega je tako...

Bivši načelnik Generalštaba Vojske SR Jugoslavije general Branko Krga bio je kudikamo raspoloženiji za razgovor o ovoj temi.

TUĐMANOV GENERAL KUPIO RAKETE „S-300“ OD RUSA!

Hrvati su tokom devedesetih godina posredstvom specijalnog Turmanovog vojnog saradnika, generala Vladimira Zagorca nabavili „S-300“ ruski raketni sistem, za čiju prodaju je, po kasnijim rečima ovoga generala, bilo potrebno Putinovo odobrenje!
Međutim, ovaj raketni sistem nikada instaliran na teritoriji Hrvatske, već je, koju godinu kasnije, „ilegalno“ prodat Izraelcima posredstvom njihove tajne službe Mosad.
Zanimljivo je da sadašnji hrvatski vladajući dvojac Mesić - Sanader vodi žestoku političku hajku, posredstvom zagrebačkog suda, protiv odbeglog generala Zagorca, tražeći od njega da navodno otkrije „tajne Turmanove račune u inostranstvu“!? Pokušaj tobožnje nagodbe sa Mesićevim savetnikom za bezbednost, Zagorac je u saradnji sa austrijskim pravosuđem, u jednom bečkom hotelu - tajno snimao - zbog čega je protiv ovog predsednikovog emisara u Austriji pokrenuta krivična odgovornost!

Dva načina
- Činjenica da li se i na koji način nebo iznad naše zemlje štiti i brani ne može biti stvar ničije dobre volje. To je i obaveza prema međunarodnim ugovorima i domaćem zakonodavstvu. U osnovi postoje dva načina: da nebo štitimo sami sa svojim vojnim resursima ili da uradimo, kao što je to učinila Slovenija u prvim godinama svoje državnosti, da iznajmimo drugu zemlju da to ona čini u naše ime. Slovenija je u prvoj fazi svoje nezavisnosti sklopila ugovor sa Italijom, ali su kasnije odustali, jer je to bilo vrlo skupo, pa su počeli da stvaraju svoje sisteme odbrane - rekao je general Krga.

Naša vojna doktrina odbrane vazdušnog prostora pala je na ispitu 1999. godine tokom NATO agresije...
- Dobro ste to primetili, ali smo se mi branili na najbolji način od materijalnih i ljudskih potencijala koje smo imali u tom trenutku. Jasno je da je to bilo preslabo za borbu protiv jedne od najmodernijih vojnih tehnologija današnjice. Problem je bio u našoj tehničkoj inferiornosti da se suprotstavimo avijaciji i krstarećim raketama protivnika. Ali, to je dobro iskustvo za ovu državu u sadašnjem opredeljivanju za način odbrane našeg neba. Država se pita hoće li to sama raditi ili uz pomoć nekog sa strane. Prema mom mišljenju, za nas bi bio najbolji kombinovani sistem odbrane, lovačka avijacija i raketni sistemi sa zemlje, takozvani kombinovani sistem odbrane. Velika je zabluda svih onih koji misle da ćemo eventualnim ulaskom u NATO rešiti te probleme, jer je i nedavno američki predsednik Buš opet ponovio da je obaveza i pravo svake zemlje članice Alijanse da sama brani svoj vazdušni prostor. I po ugovoru o Partnerstvu za mir, mi smo apsolutno obavezni da štitimo svoj vazdušni prostor!

Pitanje za stručnjake

Vladan Živulović, predsednik Atlantskog saveza, deli slično mišljenje poput bivših visokih oficira naše vojske.

- Tačno je da NATO ne brani vazdušni prostor zemalja članica jer je to lična stvar svake zemlje ponaosob. Znate primer Slovenije, mada mislim da mi taj posao ne treba da prepustimo drugima, već da sami organizujemo sopstvenu odbranu, ali je pitanje koliko nam budžetskih sredstava za to treba, a kojih trenutno nema!? Mislim da je to pitanje za stručnjake koji planiraju strategiju naše odbrane... Takođe, mislim da je priča o našoj avijaciji deplasirana, jer naši „migovi“ su prebrzi za naš vazdušni prostor i skoro čim uzlete, na bilo koju stranu da krenu, za tili čas ulete u vazdušni prostor susednih zemalja. Zato sam lično pre za raketne sisteme, ali su oni dosta skupi. Naši zastareli raketni sistemi su tokom NATO bombardovanja potpuno podbacili, pa su njihovi avioni leteli na visinama koje uopšte nisu bile u dometu naših raketa. Činjenica je da se u našu avijaciju sada ulažu ogromna sredstva za njihove remonte, a oni opet nisu efikasno sredstvo odbrane od eventualnog agresora. Zato glasam za raketne odbrambene sisteme. Bilo je i 1999. reči o raketama tipa SS -300, ali ih nismo dobili. Ili nismo imali pare da ih kupimo, ili oni nisu hteli da nam ih isporuče!? - rekao je Živulović.
Sasvim je sigurno da se naša strategija odbrane vazdušnog prostora mora umnogome zasnivati na operativnim pretpostavkama ko bi bili budžeti agresori na naš vazdušni prostor.

Da li neka vojna sila ili bi to ubuduće trebalo akcenat prevashodno staviti na moguće terorističke upade...

Sistem je godinama razgrađivan
- Naš kompletan sistem odbrane je godinama razgrađivan, pa su tako i RV i PVO zastareli i nedorastli mogućim novim izazovima, posebno u vazdušnom sudaru sa najmodernijim vojnim tehnologijama, kao što je bio slučaj 1999. godine - kaže Milovan Drecun, vojni analitičar i komentator.

- Kod nas su trenutno u operativnoj upotrebi dva „miga 29“ za patroliranje. Ali, ovo je pre svega pitanje od koga bi nam pretila vazdušna opasnost. Naše „strele“ su uništene iako su se nebrojeno puta pokazale kao dobre... Najbitnije je postaviti dobre teze opasnosti koje nam eventualno prete. Da li je to neka respektabilna vojna sila, bilo iz susedstva ili sa udaljenijih destinacija ili treba da se pripremamo za eventualne pokušaje terorističkih vazdušnih udara? Za eliminaciju terorističkog upada iz vazduha, naše „dvadesedevetke“ mogu uspešno da obave taj posao. Ali, to ne znači da treba da se odreknemo nabavke novih sistema raketne odbrane našeg prostora.

Komentari

Ocemo vazdusni prostor da odbranimo...ali teritorija,ne hvala???
Sramota!!!
A za Rakete S-300 kupili smo ali nisu nam dali Rusi,do danas.Ajde Srbi vidite ko je prijatelj a ko nije,,,
Rusi sigurno NE

Mislim da grese svi koji govore da rusi nisu dali rakete Srbiji jer Rusijom nije vladao ruski interes vec JELCIN. Pored toga Rusija je imala dosta posla u borbi sama sa sobom BAS KAO STO SE SADA DESAVA U SRBIJI. Tek kad je Rusjija pobedila strane interese i onemogucila upravljanje Rusijom iz zapada umesto iz Moskve onda se Rusija podigla iz prasine. Sada je Rusija ponovo velesila, ona je najjaci izvoznik energetike inormalo je da ce na Srbiju gledati i iz licnog interesa. Koji je to interes? Pa da se NATO ne siri na istok, da vazali ne okupiraju Srbiju i ostale zemlje koji su ruski prijaelji i normalno jos veci ekonomski rast. Sad je na Srbiji da kaze dali joj je bliza Rusija ili EU i NATO. Skraceno receno Srbija je ta koja odlucuje dali ce S-300 biti isporucene ili ne. Ovdje sada cak ni pare nisu toliko vazne koliko to netko hoce da prikaze. Normalno je da Srbija mora da izabere stranu a da ne trazi da Rusija prekine kontakte sa zapadom. Ja znam da su Rusi prijatelji Srbije a ne samo srpskog naroda kako to neki mozda propagiraju. Zivela Srbija i Zivela Rusija.

O cemu ti pricas? Koje bre rakete S-300?Kad smo mi to kao kupili takav jedan raketni sistem? Da nije mozda za vreme bombardovanja, e pa ako je odgovor da onda si se grdno prevario jer cak i nasa nesposobna vojna uprava je znala da je tad bilo prekasno za nabavku tog sistema koji je izuzetno kompleksan i obuka za oficire-operatere traje vise od 6 meseci,ali tacno je da se razmisljalo o sistemu BUK,koji je znatno jednostavniji a i ima nekih dodirnih tacaka sa sistemom KUB koji mi imamo u naoruzanju.

Inace,ovaj tekst je pisala jedna izuzetno nestrucna osoba koja se cak nije ni potrudila da se makar malo unese u materiju,sto samo govori o neozbiljnosti nasih novinara i oslikava jadnu situaciju novinarstva u Srbiji.Kao neko ko cak i u nekom malo ozbiljnijem drustvu zeli da prica o ovakvoj temi morala bi da zna da: vazdusni prostor ne moze biti branjen samo sa zemlje,borbeni avioni-lovci moraju biti uvek spramni za izvidjanje,presretanje,indentifikaciju pa cak i prinuda drugih vazduhoplova u sopstvenom vazdusnom prostoru.Isto tako medjunarodni ugovori nas obavezuju na to,tj. mi moramo imati uvek,u svakom trenutku imati dezurni par(pozeljno supersonicnih aviona) koji u roku od 120sekundi od dobijanja naredjenja treba da uvuku stajni trap tj. da budu u vazduhu.

Koliko su para i para pokrali mogli su bar 3 S-300 da kupe..

Ja se naslovnom textu obradova a nakon toga razocarenje pa i ljutnja.
Zasto?
Kao PRVO Ustasama nisu Rusi prodali jedan primerak S-300 vec su im prodali NEkompletan jedan primerak S-300 tadasnji cifuti u Rusiji sjecamo li se Yelcina (polu yevrejina)i njegove yevrejske ekipe sto su Rusiju poveli u ambis i nestanak.............?
Tom jednom primerku S-300 nedostajao je kljucni deo tj.raketa plus antensko-racunarski deo bez koje raketa je corava i nemoze se ispaliti.
Ustasa Tudjman je na pokaznom defileo tu sklameriju pokazao a Rusi i ostali stranci koji su bili prisutni su se dobrano nasmijali.Gledao sam to vlastitim ocima a to je bilo koji mjesec pre nego ce Ustase podpomognuti zapadaom a narocito americkom pomoci jurnuti na Srbe Krajisnike i kompletno Srbe isterati iz RSKrajine a par detina hiljada najvise srbskih civila poklati i pobiti.

Sto se tice odbrane srbskoga neba.ehhhh znamo kako stoji stvar s vojskom koja je poprilicno unistena i smanjena na jad i bijedu.Sve sto je od oficirskoga kadra valjalo i 1999g se dobro-herojskki-pametno-patriotski dokazalo je rasterano s glavnom komandom oficirskom koju su zuti-zlocinci s Djindjicem a zatim Tadicem isporuceni neprijateljima u Hag u takozvani 'sud" tzv."medjunarodni" a ustvari americki sud za Srbe.
Dokaz tome da su zuta-bolest stranka DS tako ucinili je i onaj Zoltan Dani komandir PVO cija je jedinic aoborila F-117 i jos par komada drugih americkih i NATO aparata.Zoltan DAni je isteran kao i ostali najbolji PVO Srbije a Dani radi danas kao pekar umesto da bude na visokom mjestu vojske Srbije odeljenje avijacija i PVO.
Sjecamo se i onih raketica nekoliko hiljada sto se ispaljuje s ramena a koje su se odlicno pokazale u danima agresije zlocianckog NATO i AMerike eeeeeeeee te raketice su unistene na zahtev agresora i to javno pod supervizijom agresorskog-americkog ambasadora u Beogradu.

Za svu tu zlo-rabotu protiv vojske Srbije i srbskoga naroda neko mora d aodgovara a znamo da je Tadic glavni zlocianc-odgovorni koji je vojsku Srbije doslovno unistio.Djindjic je platio svoju anti-srbsku rabotu a na redu je Tadic da plati svoju anti-srbsku rabotu i ne samo Tadic eeeeee ima ih jos prilican broj slicnih Tadicu(tetkici).

Koja si ti budaletina.

tesko onom koga rusi brane a kinezi hrane

Molio bih lepo redakciju glasa javnosti da cenzurise ovakve komentare kao sto rade na drugim on-line listovima. Ovde nije rec o mom politickom neslaganju sa doticnim vec opravdanje likvidacije bivseg premijera i pozivu na likvidaciju predsednika drzave!
A za doticnog ja sam pripadnik srpskog a ne srbskog naroda!

Sad bi gospoda iz zute koalicije i da cenzurisu. Pa vama ljudi nista ne valja. Sami tvrdite da je Tadic zajedno sa tih pet staranaka dobio 38 posto i da nema vise. To je premalo jer fali jos 12.1 posto. Niko nije pretio Tadicu i sve ce to biti zaboravljeno kad vise nebude potrebno. Narod nalepio slike rekao da su izdajnici. I jesu ali eto vidite da niko ne ubi nikoga a svi se setali ko ludi i usput krsili izbornu tisinu. Bilo je tih laznih objava i pretnji i eto vidite da sve slobodno setaju po Beogradu i niko se nije iselio. Posebno ako se zna da KOBRE ne obezbedjuju NVO i GOSPODU IZ CESIDA, nezavisne novinare i ostale antisrbe. Mislim da ti nisi predstavnik ni srbskog ni srpskog naroda vec Solanina ulizica.

Oni koji pisu "srbski" a ne "srpski" zapravo su arnauti, nemojte nasedati na naivnu i jeftinu propagandu shiptarskih hordi.

E moj Kostadine, kako da odgovara kad je 38% glasova dobio, zajedno sa Cankom, Vukom i Dinkicem....
Kako da mu sudis kad je 38% ljudi ovde, podrzalo njegovu politiku (pa ako cemo tako i unistavanje "strela"). Misle ti gradjani da nam je USA prijatelj. Sta da se radi...

Tako je Kostadine, pusti ti ove dole galamdije. Kad se narodu podnose racuni za izdaju zemlje
unistenje vitalnih delova kao sto je vojska, rasprodaja drzavne imovine i to sve za interes neprijatea Srbije, onda nema pardona. Svaka izdaja zemlje i naroda placalo se glavom. Nasa istorija to potvrduje. Tadic predsednik drzave, ha ha ha ha vise mi lici na nekog ulicara,manikena.Apsolutni nesposobnjakovic da bi se zvao predsednik Srbije. Njemu su prijatelji Solana, siptarskim zlikovcem Taci. Bruka i sramota!!!!Sigurno mu ne gine robija za sva njegova dela u "korist" Srbije i naroda.Za Srbiju svim srcem.

@Kostadin- Ne znam samo zasto branis Ruse? Kao da su ti iz oka ispali. Pa ako je taj Jeljcin bio izdajnik Rusije i protiv Srba, sto mu podigose onoloki spomenik? A Putin je medju prvima, ako ne i prvi, polozio venac na isti. Daj neki pametan odgovor na ovo jednostavno pitanje. O prodaji ostalog naoruzanja Hrvatima, za vreme rata u Hrvatskoj, da i ne govorimo. Covek (Jeljcin) samo radio u korist Rusije, bilo ga briga kome prodaje-pare su bitne.

Zoltan Dani je ucestvovao u obaranju aviona kolikoi ti. Nemj da si naivan i da verujes svemu sto cujes.

Vladan Živulović-ko je taj vrstan strateg i poznavalac taktickih mogucnosti Migova. Krga i Smiljanic su bar vojnici pa se donekle moze uvaziti njihovo misljenje. Vezano za odbranu vazdusnog prostora - to je samo pitanje vremena kada ce neki politicar za sitne usluge prodati svo nase bogatstvo i potezi koji se povlace prema avijaciji su ocigledno usmereni ka ukidanju avijacije.

samo prodajom bora interesuje me mozemo li ojacati nasu vojsku

Владан Живуловић је адвокат и Председник Атланског савеза у Србији.Својевремено је био по тој линији шеф и Првославу Давинћу,министру одбране ДЗ СЦГ.Тај исти Живуловић је био и Директор фонда за реформу система одбране и ту се прославио својим изјавама да војна имовина која може ићи у трансформацију,вреди ни мање ни више него 10 милијарди$.А оно испаде да та имовина вреди можда пар стотина милиона ЕУР.Наравно тај фантомски Фонд је неславно завршио своју мисију уосталом као и Првослав Давинић.А што се тиче његовог познавања ракетних система то је отприлике исто као и моје познавање астронаутике.Мислим да и сам војни и државни врх не зна шта хоће.Са једне стране хоће авијацију,која чим се дигне одмах напусти ваздушни простор Србије јер је изузетно плитак.Са друге стране имају ракете САМ и КУБ,које су старе преко 30-ак година и веома мало ефикасне за савремене системе којима су опремљени противнички авиони.Сама реформа Војске Србије је изведена по жељи некога са стране,без детаљнијих процена и свега онога што уз то иде.Најважније је било бројчано смањити официрски састав,на задату величину,по могућности одстранити оне који су се доказали и у раду и ратовима у којима су учествовали.Тешко је знати шта треба урадити када је главни кадровик у Вашнгтону и када се тај исти Вашнгтон пита ко ће например бити Начелник генералштаба Војске Србије.Тадић би сигурно требао да одговара,због чега је уништено око 1.200 ручних ракетних ситема САМ,које је уз мале модификације у електроници и напајању(што су наши стручњаци из ВТИ били осмислили)било могуће још дуго користити за борбу против ниско летећих циљева.А систем С-300,то је само пути сан неких који се у то разумеју.з нашу територију би била довољна 2-3 таква система,бар као средство одвраћања.

evo moj predlog: Kupite nekih 100 komada ruskih pantsir s1 sistema i raspodelite ih ravnomerno po srbiji i nema nikakvih problema. pogledajte taj sistem na youtube, strava je.

Taj raketni sistem za odbranu citave zemlje sve zajedno sa lovackom avijacijom ja cu da dovucem u zemlju uz uplatu od samo 10% citavog ugovora. I to ne taj s-300 vec onaj novi trijumf. I su-30 jedno 16 komada za pocetak.

Pazi samo naslov: Ruske rakete skupe, ali efikasne!

Bolje ovakav naslov: Ruske rakete su jadne i skupe. Sta bi mi to pogodili sa ruskim raketama. Baloncice?

Zaboravite bre rusku elektroniku. Pa to je treca liga. Bolja je jedna zapadna raketa nego tih 100 ruskih sistema.
Razvijajmo nas sistem ili kupimo rakete na zapadu. Ja razumem kupiti nasto manje sofisticirano u Rusiji ali rakete pa to je ludost -prosipanje para.

Varas se "prestolonaslednice..." !
Ruske raketu su vrlo efikasne i ubitacne. Poznajem licno jednog americkog pilota F-16 ovde u Chicagu. Pricao mi je sve i veruj da se americki piloti grdno boje ruskih sistema.
Druga je stvar sta Rusi zele i hoce da prodaju i po kojoj ceni.
Zasto je NATO naredio (kao...sporazumno...) da mi unistimo sve nase "Strele" (SAM-7), upitaj se...

Pa rusi jedino sto imaju tu vojnu industiju i u nju najvise ulazu tako da ne stoji tvoj komentar
a sad kolko para tolko muzike to je bar jasno .......

Ove rakete kod kojih nema preleta u zoni odgovornosti (znaci obaraju 99% aviona) Srbija vec ima. Zbog toga NATO nije mogao ni da pokusa ufur u Srbiju, jer bi zaginulo 500k ljudi, znaci to je ono sto NATO nije smeo jer da ih izgine 500k eto Rusa ponovo u Berlinu. Znaci, strategijski je bilo vazno za Rusija da Srbiji preda to naoruzanje. Stoga, Srbija rusi "nevidljive" americke bombardere, itd. predaje tu tehniku Rusima, itd. itd. itd.

Problem jeste sto Srbija nema ofanzivno naoruzanje, ali onda bi se jos vise ceo svet plasio Srba -- a to nije strateski u interesu amerike i rusije.

Hrvati su nekompletan S-300 kupili od Ukrajine, a ne od Risije.

Rusi uporno tvrde da smo posteno platili sistem S-300 ali da niko u Srbiji ne sme da ih primi vec 10 godina. Videcemo sa novom vladom da li je to tacno.

Interesantno je primetiti kako i u kojoj meri (srazmerno broju citalaca, previse, prava agresija) su citalacku publiku Glasa javnosti Infiltrirali ovu DELATNICI starnog uticaja , ne samo na Srpskoj zemlji, nego i na Srpskom nebu. Dace Bog proce i ova okupacija i ova infiltracija, cak mozda i bez nekih posebno sofisticiranih raketnih sistema. U svakom slucaju, ako neki sistemi i budu potrebni RUSKI ce obaviti posao. A za pare? Sa Rusima moze i napocek i drugacije. Ovaj drugaciji scenario je raznovrstan, pomenuo bi samo jednu alternativu, recimo, jednu ili mozda nekolike Ruske baze na Srpskoj teritoriji....

E moj "Aleksandre Karadjordjevicu" (gde ti pade na pamet da se potpisujes imenom srpskog kralja?) istutnji tu tvoju rusofobsku ogorcenost na svoje unuke. Davno su prosla ta vremena kada je SSSR prodavao sirom zemljine kugle prvenstveno "Kalasnjikove" i T-72! Sada se Rusija bolje kotira na svetskom trzistu svih vrsta oruzja (a tu su borbeni avioni, brodovi, PVO sistemi, rakete svih mogucih dometa...) cak i od SAD! Kina, Indija i Brazil su glavne musterije! Uostalom, cija je "medjunarodna" kosmicka stanica MIR? Da je nisu mozda napravili ameri? A sto se tice neisporuke S-300 pre NATO-vskog bombardovanja Srbije, krivica je do Milosevica, a odgovornost na Jeljcinu sa njegovom civutskom ekipom, kao sto je tacno primetio jedan od komentatora. Ali, sada ne vredi plakati, agresiju NATO-a nismo umeli da sprecimo, hajde bar da se osiguramo da ne sprovedu "repete"! Jos jedna primedba: onome, koji je bio odgovoran ispred Armije FRJ za unistenje 1200 "strela", ispalio bih mu svaku ponaosob u guzicu!

Sada kada je rasturio vojsku, kada je drzava ostala bez 15 % teritorije (bez duhovnog ali i rudnog bogatstva) neko bi da kupuje neke sisteme za ogromne pare. Sta sad ima da se brani?. Sve sto su ti evroatlanski savezi hteli uz pomoc domacih .....oni su ostvarili. Kad nije bilo bezbednosnih problema kad se otimao dobar komad zemlje kakvi su to sad bezbednosni problemi koji treba da progutaju ogromne pare? Koga ce ova "vojska" da brani i od koga? Imala je priliku da se pokaze i pokazala se. Pare se mogu ulagati samo u srpsku vojsku. Kad je bude. A nece je biti dugo jer joj je naneta ogromna steta. Neko mora odgovarati !!!!!!

Svim "poznavaocima" Srpskog Vazduhoplovstva i PVO-a:
Srbija je mala zemlja i kao takva ne moze se ravnopravno nositi sa napadacem kakav je bio NATO pakt. Ne bi mogao efikasno da se nosi ni jedan Izrael, niti bilo koja druga mala drzava sa ma kakvim odbrambenim potencijalom, pre svega zbog male strateske dubine.
Vreme koje je potrebno da borbeni avion preleti Srbiju je 15-ak minuta. U tih 15 minuta morate da identifikujete cilj, uzbunite PVO, podignete dezurni lovacki par u vazduh, stignete cilj i oborite ga. Neka o tome misle ovi koji kazu da su MiG-ovi "prebrzi"...

Srbiji je potreban kombinovani sistem protiv-vazdusne odbrane. To znaci da u naoruzanju moramo imati 2-3 eskadrile savremenih, visenamenskih, borbenih aviona (lovac, lovac-bombarder, izvidjac) rasporedjenih u Beogradu i Kraljevu.
Obzirom da nam je vazduhoplovstvo potpuno zastarelo (lete jedino G-4 i Orao, kome se blizi istek resursa, a MiG-21 je odavno za penziju), potrebno je uvesti vecu kolicinu savremenijih borbenih aviona. Jedan nacin je da nabavimo jos polovnih MiG-29 (20-ak) koje bismo potom remontovali i ugradili savremenu opremu ili nabavka manjeg broja (16) novih borbenih aviona. Nabavka novih aviona je "luksuz" koji se mora platiti barem milijardu dolara (oko 600-700 miliona Evra). Ukoliko bismo nabavili 20-ak polovnih MiG-29 i potom ih remontovali i osavremenili to bi kostalo oko 100 miliona evra - isto koliko i JEDAN JEDINI most preko Save, u koji su se kleli gradski oci Beograda, par dana pre izbora.

Sa druge strane imamo PVO, u koji takodje nije ulagano poslednjih 20-ak godina. Da bi PVO bio efikasan, mora se postaviti "slojevita" odbrana - za niske visine sistem poput ruskog Igla i Pancira ili svedskog RBS-70, a za vece visine MOBILNI sistem poput ruskog BUK-M1, izraelskog SPYDER-MR, svedskog RBS-23 BAMSE. Ovo je takodje investicija od 100-ak miliona eura, ali bezbednost mora da se plati.

Od radara za VOJIN treba nabaviti 4-5 savremenih 3D radara koji ce biti u klasi americkog FPS-117 (nabavili su ih u poslednje vreme Madjarska, Rumunija, Bugarska, pa cak i hrvatska).

Takodje - oruzje se ne placa cash-om vec su u pitanju dugorocni aranzmani, delimicno pokriveni off-set poslovima (barem 30% vrednosti mora biti pokriveno izvozom domacih roba i usluga).

Komentari tipa "prebri MiG-ovi" su karakteristicni za ne-poznavaoce borbenih aviona (namerno nisam upotrebio izraz "amatere").
Savremeni avioni (MiG-29, Su-35, F-16, F-18, Rafale, Typhoon...) mogu bez problema da lete brzinama pribliznim 300 km/h, zahvaljujuci svojim aerodinamickim resenjima, iako im je maksimalna brzina preko 2.000 km/h.