nedelja 18. novembar 2007.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Svet – ukratko...

Svet – ukratko...

Desert od 25.000 dolara sa bubašvabama

NJUJORK - NJujorški restoran koji se prošle sedmice hvalio da je napravio najskuplji desert sveta za 25.000 dolara zatvoren je posle posete sanitarne inspekcije, koja je u njemu otkrila bubašvabe, muve i miševe. Zdravstvene službe NJujorka saopštile su da su zatvorile restoran „Serendipiti 3“, na severoistoku Menhetna, posle druge inspekcije u mesec dana. - U toku poslednje inspekcije primetili smo živog miša, izmet miševa na više mesta, muve i više od stotinu bubašvaba - navodi se u izveštaju. Restoran je prošle sedmice pozvao novinare kako bi im predstavio desert napravljen sa 28 vrsta kakaoa i pet grama jestivog zlata, koji je, kao najskuplja poslastica sveta, ušao u Ginisovu knjigu rekorda.  

Dan crne mačke u Italiji

RIM - U Italiji je juče obeležen Dan crne mačke, što je inicijativa grupe za prava životinja u pokušaju da zaustave sujeverne građane u ubijanju ovih životinja za koje smatraju da donose nesreću. Italijanska Asocijacija za odbranu životinja i okoline (AIDAA) procenjuje da je 60.000 crnih mačaka ubijeno prošle godine kako bi ljudi „odbili nesreću od sebe“, ali i u satanskim ritualima i u kozmetičkim laboratorijama, u kojima crno krzno daje najbolje rezultate. Grupa je postavila 200 informativnih punktova u gradovima širom Italije na kojima se prolaznicima deli literatura o crnim mačkama. Od građana će biti zatraženo da potpišu peticiju kao i da usvoje jednu od 5.000 mačaka iz skloništa. AIDAA je, takođe, poslala pismo papi Benediktu Šesnaestom, poznatom ljubitelju mačaka. „Bilo bi divno kada bi on podržao našu inicijativu i rekao da su predrasude protiv crnih mačaka glupost“, rekao je Kroče.

Pedofil služio kaznu u vrtiću

BERLIN - Osuđeni pedofil koji je kaznu odsluživao kroz program društveno korisnog rada u jednom nemačkom vrtiću na sudu će sledeće nedelje odgovarati zbog optužbi da je tamo zlostavljao dvoje dece, objavilo je regionalno tužilaštvo. Muškarac je radio kao domar u evangelističkom vrtiću u mestu Mele u blizini grada Osnabrika jer je službenica suda previdela tri presude za pedofiliju u njegovom dosijeu, izjavio je portparol tužilaštva Aleksander Retemajer. Muškarac A. B. osuđen je ove godine na 720 sati društveno korisnog rada zbog rada na crno dok je primao socijalnu pomoć. Presude za pedofiliju datiraju iz razdoblja od 1988. do 1990. kada je živeo u Istočnoj Nemačkoj. Iako su zločini navedeni u njegovom dosijeu, detalji o slučajevima ostaju nejasni jer tužilaštvo nema pristup njegovom istočnonemačkom policijskom dosijeu.

Zamenik ministra osumnjičen za proneveru

MOSKVA - Predstavnici ruskog tužilaštva potvrdili su hapšenje zamenika ministra finansija Rusije Sergeja Storčaka, navodeći da su on, jedan bankar i biznismen uhapšeni pod sumnjom da su pokušali da pronevere sredstva iz državnog budžeta. Prema rečima predstavnika tužilaštva Vladimira Markina, Storčak, direktor kompanije „Sedeksim“ V. Zaharov i predsednik, kako se pretpostavlja, Međuregionalne investicione banke Vadim Volkov uhapšeni su 15. novembra kao članovi organizovane grupe. Storčak je u utorak, 13. novembra, potpisao sa slovenačkim ambasadorom u Rusiji Andrejom Benedejčićem sporazum o regulisanju tzv. klirinškog duga bivšim jugoslovenskim republikama od 192,2 miliona dolara, a krajem nedelje trebalo je da bude glavni pregovarač u Nigeriji o pitanju libijskog duga.

U LJubljani demonstranti traži veće plate

LJUBLJANA - Na protestu u LJubljanu u organizaciji slovenačkih sindikata trgovine juče se okupilo oko 70.000 demonstranata sa zahtevom da se povećaju plate i pravednije sprovede preraspodela zarada preduzeća. Na masovnom protestu zbog inflacije, smanjenja vrednosti plata i socijalnih nejednakosti u Sloveniji, radnicima su se pridružili penzioneri i studenti. Protest organizovan na Kongresnom trgu usmeren je protiv poslodavaca i rezultat je neuspešnih pregovora o usklađivanju plata. Slovenački mediji prenose ocenu premijera Janeza Janše da je radnički protest manifestacija koja je možda potrebna sindikatima da iskažu svoju snagu.

Poljska povlači vojnike iz Iraka 2008.

VARŠAVA - Poljska će naredne godine završiti svoju misiju u Iraku, gde sada ima 900 vojnika, izjavio je novi poljski ministar odbrane Bogdan Klić. On je rekao da će detalji o povlačenju biti objavljeni idućeg petka, nakon što premijer Tusk u parlamentu iznese planirani politički kurs svoje vlade. Varšava je bila jedan od najbližih saveznika SAD u Iraku. Poljske trupe su učestvovale u invaziji 2003. godine, verbalno se sukobivši s protivnicima rata iz EU, posebno sa Francuskom. Ukupno 22 poljska vojnika ubijena su u Iraku od 2003. godine. Istraživanje obavljeno u junu pokazalo je da se 81 odsto Poljaka protivi angažmanu uz američke snage u Iraku, dok je samo 15 odsto bilo za.