nedelja 18. novembar 2007.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Srbi bojkotovali izbore

Na Kosovu i Metohiji juče se glasalo za poslanike i predstavnike lokalne vlasti

Srbi bojkotovali izbore

Izlaznost do 16 sati 24 odsto. Nije bilo nijednog incidenta. U Štrpcu su do 16 sati glasala dva Srbina, a u severnoj Kosovskoj Mitrovici nijedan

BEOGRAD - Gotovo svi Srbi sa Kosmeta bojkotovali su jučerašnje parlamentarne i lokalne izbore u Pokrajini, a iz severnog dela Kosovske Mitrovice nijedan Srbin nije iskoristio svoje biračko pravo.

Oko milion i po građana s pravom glasa biralo je 120 poslanika Skupštine Kosova, od čega je deset mesta rezervisano za Srbe, u 621 biračkom centru, sa 2.000 glasačkih mesta.  Na glasačkim listićima za parlamentarne izbore je 25 stranaka - od toga 14 iz manjinskih zajednica, devet albanski, a dva su nezavisni kandidati. Do zaključenja ovog izdanja našeg lista biračka mesta nisu bila zatvorena. Izbore je obezbeđivalo 7.000 pripadnika KPS-a.

Izlaznost do 16 sati bila je nešto više od 24 odsto, saopštila je Centralna izborna komisija, a šef Misije Oebs Tim Guldiman istakao je da nije bilo nijednog incidenata koji bi mogao da utiče na rezultate.

U Štrpcu su do 16 sati glasale tri osobe, od kojih dvojica Srba i jedan Albanac, dok je u drugom biračkom centru u selu Drajkovce glasala samo jedna osoba. U Štrpcu pravo glasa ima oko 11.600 građana - 70 odsto su Srbi, a 30 procenata Albanci.

Na osam alternativnih biračkih mesta na severu Kosmeta juče do 15.30 sati glasalo je 36 birača, a u severnoj Kosovskoj Mitrovici niko od Srba. Tanjug prenosi da su u Leposaviću, do tada glasala 34 birača, od kojih je najviše muslimana, dok je u Zvečanu glasao jedan Srbin, a u Zubinom Potoku jedan Albanac. Do 15.30 sati u selu Boljetin glasao je 51 birač, u Šaljskoj Bistrici 67 i u selu Čabra 240 Albanaca. U opštinama Gnjilane, Novo Brdo, Vitina i Kosovska Kamenica biračka mesta u sredinama u kojima žive Srbi uglavnom su otvorena na vreme, dok neka biračka mesta nisu ni otvorena, jer su izborne komisije bojkotovale izbore.

- U Vitini živi oko sedam odsto Srba u Pokrajini, a na biračkim mestima na kojima su Srbi većina glasalo je svega nekoliko birača - rekao je saradnik ministarstva za Kosmet iz Vitine Nenad Kojić.

JOŠ VEĆI PROBLEMI

Analitičar Dušan Janjić izjavio je da će posle ovih izbora na Kosovu prvi problem imati srpska zajednica u toj Pokrajini, jer je bojkotovala izbore, a ministar Velimir Ilić smatra da se ništa neće promeniti .

VLADA PDK I LDK?

Buduću Vladu Kosova, najverovatnije će činiti koalicija PDK Hašima Tačija i LDK Fatmira Sejdijua, prenosi agencija DPA očekivanja analitičara. Agencija podseća da Sejdiju nije više prvi po popularnosti među biračima jer, „nije uspeo da ostvari nezavisnost Kosova“, a i kredibilitet premijera Agima Čekua je potkopan.

U većini srpskih mesta biračka mesta nisu bila ni otvorena, osim u Prištini, Sušici, Lapljem Selu i Gračanici, gde je do 13 sati zabeležen izuzetno slab odziv birača.

Glasanje se odvijalo bez problema, osim što je bilo određenih teškoća kod otvaranja nekih biračkih mesta, gde se nisu pojavile izborne komisije koje su zamenjene drugim timovima - rečeno je u  Oebsu. U tom centru navode da je bilo i sredina gde nije moglo da se dođe do mesta predviđenih za glasanje i da su na tim mestima obezbeđeni mobilni glasački centri, odnosno da se glasa u kamionima sa vidnim oznakama Oebs. U opštini Leposavić glasa se u četiri kamiona, u Zvečanu i Zubinom Potoku u jednom kamionu.

- Biračke komisije su naišle na zaključana vrata nekih osnovnih škola u srpskim sredinama, pa su glasačke jedinice otvorene u kamionima ispred biračkih centara - rekao je portparol Oebsa Sven Linholm.

Prema procenama aktivista Srpskog nacionalnog veća (SNV), do podneva je od oko 40.000 Srba, koliko ima pravo glasa na severu Kosova, glasao jedan Srbin - nosilac liste „Sokolovi“ u Zvečanu Miodrag Milentijević, kandidat za predsednika SO.

Predsednik SNV Milan Ivanović rekao je juče da je „novcem pokušano da se razbije srpsko biračko telo i lažiraju izbori“.

- U izbegličkim centrima članovi Pokreta snaga Srbije obećavali su izbeglicama pomoć, uzimali i fotokopirali njihove izbegličke kartone kako bi falsifikovali glasove. U selima centralnog Kosova za jedan glas nuđeno je i po 50 evra. U selu Prilužju penzionerima je prećeno da će im biti ukinute penzije ako ne glasaju, a krađa glasova se očekuje u večernjim satima - kazao je on, a predsednik SNV Dragan Velić istakao je da su Srbi sa Kosova pokazali izuzetnu svest kada su odbili da izađu na izbore.

U Kosovu Polju glasao je i predsednik Srpske kosovsko-metohijske stranke Dragiša Mirić, kao i predsednik Samostalne liberalne stranke Slobodan Petrović.

- Očekujem dobre rezultate svoje stranke i želim mir na Kosovu. Želim povratak i opstanak Srba, pomirenje i praštanje radi dobrobiti svih građana - rekao je on, dok je Petrović glasačima poručio da „svoju sudbinu uzmu u svoje ruke“. Šef Unmika Joahim Riker „impresioniran“ je angažovanjem građana Kosova na izborima. Premijer Agim Čeku izjavio je da bi institucije Kosova trebalo konstituisati pre 10. decembra, lider DPK Hašim Tači obećao je nezavisnost posle tog datuma, a predsednik Fatmir Sejdiju da će to biti vrlo brzo. 

Komentari

Lasno ti je sjetovati mudra, a još lakše prevariti luda.
Koji je razuman razlog sprečio Srbe da izađu, bar, na deo izbora koji se odnosio na uspostavljanje lokalnih administracija, bar u opštinama u kojima su u većini. Izbore ionalo organizuje protektor, koga Srbija priznaje, UNMIK.
Na kraju će se svi iseliti i očekivati da mogu nastaviti normalan život izvan KiM.
Ono što je Slobodan Milošević započeo, Vojislav Koštunica dovršava.
Posledice nekritičkog i vazalnog odnosa snosićemo svi, samo što niko neće moći ni hteti da se sažali ni na koga. Veliki deo zasluga snose urednici medija, koji se ponašaju kao slepi izvršioci volje grupe nedoraslih i bahatih ljudi željnih vlasti i lagodnog života.

Slabo vam to izučavanje nešto ide od ruke. Ajte vi lepo malo na teren među ljude.

Razuman razlog? Recimo taj da su šiptari Srbe ubijali otkako je sveta i veka.
(Vuk dlaku menja al ćud nikako).
Jedino što su umeli ti ''ponosni lešinari sa Prokletinje'' je da su uvek hrabro i nastupali iza tudjih vojski kako bi opljačkali i dokrajčili bespomoćnu žrtvu.

To je poprimilo tolike razmere da su nam se najzad otvorile oči.
Kako to oštroumno zaključi njhov Dinosha u crnogorskom parlamentu: ''ko se ne osvijeti - taj se ne posvijeti!''
Iz toga samo može da sledi - samo mrtav šiptar je dobar šiptar (što potvrđuje i moje 22-godišnje iskustvo provedeno sa njima),

Država Srbija prihvatila je faktički protektorat UNMIK.
Kako je onda moguće biti prisutan u realnom životu ako se nije prisutno u institucijama, koje se uspostavljaju pod patronatom UNMIK.
Kako će bilo ko od Srba ostvarivati svoja prava na KiM ako ne postoje njihovi predstavnici.
To bi bilo moguće samo kada bi se optužili potpisnici protivustavnog priznanja kapitulacije i okupacije SRJ u Kumanovu (što se desilo pre Rezolucije UN, koja je samo legitimisala nelegalnu akciju NATO).
U suprotnom, biti među narodom znači zalagati se za interese tog naroda, žao nam je ali je tako.

Неће ови из „Гласа Јавности“ објавити мој одговор, као да су завршили курсеве на Б92, али ипак ћу одговорити, дотичном из вајног „Центра за изучавање...“, јер, напросто, права је штета оставити његов „научнички“ закључак без осветљавања.
Дакле,
1) А зашто би Срби изашли да гласају за туђу државу, када им ни у једној варијанти останак у тој држави није могућ. Чак и када би био могућ, та туђа држава је неправедно и на туђу силу од Срба отета.
2) Албанци никада нису хтели изаћи на изборе у Србији, чак и онда када су их власти Србије буквално молиле да изађу или да дођу на преговоре. Нису, јер су им тада империјални Американци обећали „независност“ . „Научниче“, испитај какву су независност Американци обећали и на који је начин остварују, ако смеш давати такве оцене, односно ако ниси баш у функцији стварања „здраве атмосфере“ за прихватање те независности.
3) По коме то праву Албанци могу одводити Србе као робље у своју државу изводећи их из своје вековне државе???
4) Уколико би се остварио АМЕРИЧКИ циљ „независности КиМ“ – а ја мислим да неће и да не може, бар у онаквом облику како су планирали- Србима тамо нема места, морају се иселити и са овим или оним политичарем, без обзира на твоју „научничку“ теорију. Остави Слободана Милошевића, Војислава Коштуницу да раде свој посао (Слободан да у миру почива), А ТИ СЕ ДРЖИ МЕЂУНАРОДНОГ ПРАВА, МЕЂУНАРОДНИХ НОРМИ, И ИЗНАД СВЕГА ДРЖИ СЕ ПРАВА СРБА ДА ИХ НЕ МОЖЕ СВАКО ИЗВОДИТИ ИЗ СВОЈЕ ДРЖАВЕ И ПРЕТВАРАТИ ИХ У РОБЉЕ, А ДА ЈЕ АЛТЕРНАТИВА ТОМЕ ДА БУДУ ОПЉАЧКАНИ, ИСТЕРАНИ ИЗ СВОЈИХ КУЋА И ПРЕТВОРЕНИ У ИЗБЕГЛИЦЕ.
5) Ако баш хоћеш да живиш у АЛБАНСКОЈ држави, врата су ти широм отворена, не шаљи друге Србе у ту државу.
6) Ако су баш сви уредници медија „слепи извршиоци воље...“ онда си ти слепи извршилац воље групе бахатих зликоваца који владају делом планете. Бога ти твога, у које „слепе извршиоце...“ урачунаваш Б92, Време, Блиц,...???
7) Још само да ови „чувари чистоте и правилне мисли“ из Гласа објаве овај мој коментар.

P.S.
Nemojte da vas čudi ''mala izlaznost'' od 40-45% kako je navedeno.
Taman toliko ih i ima na KosMetu. Ostatak je naduvan radi podrške međunarodne javnosti.
Shodno njihovom zajedničkom imenitelju i jedinoj pokretačkoj snazi, PSIHOLOGIJI ČOPORA (zbog čega ih doživljavam upravo tako, kao ŽIVOTINJE pa ''šiptari'' pišem malim slovom) oni su disciplinovano i poslušno ''masovno'' izašli na izbore.
Uostalom, ne čini li vam se to kao jedino razumno sada neposredno pred ostvarenje njihovog najvećeg cilja?

Izbori se održavaju da narod bira svoje predstavnike. Na taj način predstavnici stiču legitimitet, a ne države, jer za institucije postoje druga pravila.
Jedini način da Srbija ostvaruje svoj interes na KiM jeste da ima uticaj na lokalne institucije. Izbori se održavaju u organizaciji UNMIK, čiji, po našem mišljenju protivpravni mandat, priznaje. Iz toga proističe i stav o izborima, a ne iz nečije želje ili volje.
Ne može se prihvatati Rezolucija 1244, koja je legalizovala protivpravnu akciju NATO (koji nije stajaća vojska UN), i prethodno prihvatanje stupanja tih snaga na KiM i povlačenje državnih organa iz pokrajine (što je kapitulacija i okupacija, uzgred protivustavno potpisano), jer to znači prihvatanje poraza, bez nečije odgovornosti. Ako se oko toga slažemo (tako smo shvatili deo o Amerikancima i forsiranju uslova za nezavisnost Kosova, u prilog Albancima), onda proističe i da se mora ponašati u skladu sa tim, dakle ako je državna politika prihvatanje Rezolucije 1244 onda se mora ići na izbore da bi se osigurao položaj srpskog stanovništva, bar gde je još u većini, i ostvario uticaj na institucije, u protivnom moraju se osuditi (po Krivičnom zakoniku, jer novi Ustav ne predviđa zabranu prihvatanja kapitulacije i okupacije) potpisnici Kumanovskog sporazuma i dalje funkcionisati autonomno, ne priznajući bilo kakav legitimitet UNMIK na srpskoj teritoriji.

Izbori na Kosmetu mogu biti samo onda kada ih Beograd raspise. A ove Kaubojsko-Engleske igre, mogu da obrisu dupeta sa njima. Obican Terorista pobedio na njima! O tim "izborima" ne bi ni trebali da pricamo. To je siptarsko smece, a ovog gospodina iz centra za izucavanje necega, bi bilo bolje da izucava kako da pomogne Srbiju i Srpski narod umesto da prosipa George Sorosovu ideologiju.
Samo da ponovim. NIKADA, NI JEDAN SRBIN NA KOSOVU NE SME DA GLASA NA TIM SIPTARSKO-KAUBOJSKIM IZBORIMA.

Engleske Lazi.

http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/7099040.stm

Cuj ti njih! Kazu ovo " Ujedinjene Nacije su dale rok Srbima i Siptarima za dogovor do 10 Decembra"... :) Cuj "Ujedinjene Nacije".. Te engleske smradine misle da su oni gazde "ujedinjenih nacija" i zovu sami sebe "ujedinjene nacije"

Nadam se da ce Administrator odobriti ovaj moj odgovor.

Najveca 'grobnica' Srpskog naroda se zove Beograd. Samo se Beograd gradi, a ostali deo Srbije ziva bijeda. I jos ovo da dodam...cudna smo mi gradjanska nakaza od drzave gdje ironicno manjine imaju veca prava od nas Srba. Izgleda ne znamo da postujemo sebe, ni ko smo ni sta smo. E zato nas i niko ne postuje danas u svijetu. Sa nama se sprdaju kako znaju i umiju. Saljemo tako generale u Hag koji su branili Kosovo i Metohiju 1999, sutra ocekujemo da ce neko da brani Kosovo i Metohiju ako zapad proglasi nezavisnost.

Interesantno kako nas istorija postavlja na ono iskusenje pred kojim je Lazar bio na Kosovu Polju. Mogao je Lazar da klekne i poljubi noge Muratu i imao bi sve 'kule i gradove ovog svijeta', a eto danas nas zasipaju 'blagostanjem' Evropske Unije i Nato pakta samo da pokleknemo i poljubimo necije noge.
Jel nam bitnije ovozemaljsko prolazno ili nebesko neprolazno, mozda bi se trebali zapitati...

Argus je rekao:
Jedino što su umeli ti ''ponosni lešinari sa Prokletinje'' je da su uvek hrabro i nastupali iza tudjih vojski kako bi opljačkali i dokrajčili bespomoćnu žrtvu.

pa lako je biti hrabar kada 10 siptara maltretiraju dve stare osobe od po 70 godina.
Naravno , Srbi koji su bojkotovali izbore su ucinili sa punim pravom, niko nemoze da nas tera da izlazimo na lazne i nametnute izbore.

Ujedinjene nacije su isto što je i bila liga naroda pred drugi svetski rat ona je tako sve odobravala Hitleru kao sada UN Americi. Završilo je kao što će i sada završiti velikom svetskom klanicom iz koje će izaći gubitnik Amerika koju će napasti sve patriotske zemlje koje se užurbano pripremaju da ne dozvole novi svetski poredak sa kravarima na čelu.