nedelja 18. novembar 2007.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Ruski kosmonauti na Marsu pre Amerikanaca

Ruski kosmonauti na Marsu pre Amerikanaca

Ruski kosmički brod sa ljudskom posadom mogao bi da sleti na Mars već 2025, ili desetak godina pre Amerikanaca, objavljeno je u Moskvi, prenosi Tanjug.
Troškovi ruske kosmičke ekspedicije od Zemlje do Marsa i obratno procenjeni su, prema najnovijim računicama stručnjaka, na oko sto milijardi dolara, što je pet puta niže od cene istog projekta Američke agencije za vasionska istraživanja (NASA).

Ruska agencija za kosmička istraživanja (ROSKOSMOS) i NASA su još ranije utvrdili kao okvirni rok za slanje vasionskog broda sa ljudskom posadom na Mars 2035. godinu.

Ruski eksperti, uključujući i ranijeg direktora ROSKOMOSA Nikolaja Sevastjanova, smatraju, međutim, da njihova zemlja ima prednost u daljoj realizaciji tog međuplanetarnog projekta.

Let na Mars ruski kosmonauti mogu, prema rečima Sevastjanova, ostvariti u više faza. Prvo je neophodno pripremiti modul odgovarajućeg kosmičkog broda koji će kružiti oko Meseca, u drugoj etapi je predviđeno letenje u Marsovoj orbiti i na kraju bi usledilo i spuštanje na površinu Crvene planete, a nakon toga i povratak ekspedicionog tima na Zemlju.

Ruski projekt podrazumeva, inače, lansiranje međuplanetarnog broda, kojim će se ljudi otisnuti ka Marsu, iz Zemljine orbite, dok je plan NASA zasnovan na programu slanja kosmičke letilice sa Mesečeve površine.

Zanimljivo je da su neki ruski specijalisti za kosmičke letove ocenili da bi njihova zemlja ceo program leta za Mars mogla da organizuje, tokom narednih 12 godina, za „bagatelnih“ 14 milijardi dolara, što je drastično jeftinije u odnosu na troškove koje je planirala NASA.

Pilotirajuća ekspedicija na Mars je Rusiji veoma potrebna ukoliko želi da tokom narednih godina i decenija sačuva vlastitu kosmonautiku, zaustavi dalji odlazak vrsnih specijalista u toj oblasti na Zapad i ne proćerda svoj tehnološki potencijal, smatraju domaći eksperti.