nedelja 18. novembar 2007.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Narko-dileri kupuju planinu

Država ne haje što se nekretnine na Zlatiboru prodaju za sumnjivi novac

Narko-dileri kupuju planinu

Cene nekretnina naglo skočile „do neba“ i dostižu i do 5.000 evra po kvadratnom metru. Zemlju, kuće i apartmane, kažu meštani, kupuju Crnogorci albanskim kapitalom stečenim preprodajom narkotika. Opština, zato, nije prodala ni parče svoje zemlje - kaže predsednik Stamatović

Državu Srbiju je baš briga za Zlatibor! Državne organe iz Beograda na akciju nisu pokrenula ni zvanična upozorenja da je prljavi rusko-crnogorski kapital letos preplavio planinu, pa čak ni naznake da placeve na Zlatiboru, apartmane, veće površine zemlje kupuju Crnogorci sa albanskim kapitalom stvorenim od preprodaje narkotika! Državni organi najradije bi demantovali priče koje su se pojavile u novinama, ali - ne mogu jer su one - istinite!

Na ovo se, u najkraćem, svode reakcije koje poslednjih dana stižu sa Zlatibora, a posle činjenice da ni serija tekstova u domaćoj štampi o naglom skoku cena nekretnina na Zlatiboru, o prljavom kapitalu koji je stigao na ovu planinu, o kupoprodajama mimo zakona, nije izazvala, koliko se zna, ama baš nikakvu reakciju nadležnih inspekcijskih, poreskih službi, državnih organa...

Niko ništa ne proverava

- Koliko znam, nijedan, ama baš nijedan državni organ nije se javio sa zahtevom za proveru tih informacija, niti se na tom planu šta radi. S druge strane, nadležne službe ne mogu da demantuju priče iz novina zato što su one uglavnom tačne. Verovatno postoji razlog zašto niko ne reaguje, a neko bi i zbog toga trebalo da stavi prst na čelo i zapita se zašto je to tako. Radi se o ogromnim parama, a pitanje je gde sve završava deo slatkog kolača. Pozivamo državne organe da jednom već provere, demantuju ili potvrde ono o čemu se ovde javno govori već mesecima i da, ako ima povoda, preduzmu akciju - ogorčeno kaže Zlatiborac, odlično upućen u ovu problematiku, koji zbog prirode svog posla nije pristao da mu ime pomenemo u novinama.

Nagli skok cena nekretnina na Zlatiboru koji se desio letos, metar kvadratni stambenog prostora za par meseci skočio je na 2 - 3.000 evra, a poslovnog i na fantastičnih 5.000 evra, ar placa u centru na više od 30.000 evra, već tada je pokazao da se na najlepšoj srpskoj planini dešava nešto čudno. Veoma brzo iz opštine Čajetina stigla su upozorenja da iza takvih transakcija u nekim slučajevima stoje pare sumnjivog porekla, i da su kupci sve češće - Crnogorci koji kapital poreklom iz Rusije i ko zna odakle sve, stečen prodajom nekretnina na primorju, sele u Srbiju, na Zlatibor i u Beograd, gde kupuju stanove. Činjenica da ni u Crnoj Gori, a ni sada u Srbiji niko nije proveravao poreklo tog kapitala takođe nije bila dovoljna da izazove reakciju nadležnih.

- Većina tih transakcija obavlja se preko privatnih posrednika, a ne preko registrovanih agencija. Kupci, uglavnom iz Crne Gore ne eksponiraju se, već placeve i apartmane kupuju na tuđe ime, preko posrednika, a za nekretnine nude toliko da vlasnici takvu ponudu jednostavno - ne mogu da odbiju. U većini slučajeva ugovori ne prolaze zvaničnu proceduru. Najtraženiji su placevi sa malim, starim kućama, objekat se onda ruši, a na njegovom mestu niče novo, moderno zdanje - priča naš sagovornik.

- Ne želeći da u tome učestvuje, a s namerom da spreči gradnju novih objekata mimo propisa, opština Čajetina u poslednje tri godine nije prodala nijednu svoju građevinsku parcelu, iako raspolažemo značajnim kompleksima koje bismo mogli dobro da unovčimo - izjavio je nedavno predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović, dodajući da opština nije u mogućnosti da kontroliše promet nekretninama i zemljištem i da od države očekuje da ispita poreklo novca koji stiže na Zlatibor.

Haraju različite mafije

Državu Srbiju za sada, izgleda ne brine ni mogućnost da ono što se dešava na Zlatiboru uskoro postane predmet interesovanja evropskih službi koje se bave putevima prljavog novca.

- Nedavno sam bio u jednoj zemlji, članici Evropske unije i ostao sam zaprepašćen kada su mi rekli koliko znaju o onome što se dešava na Zlatiboru, o cenama nekretnina, o prljavom novcu koji preko Crne Gore stiže u Srbiju - kaže naš sagovornik.

Interesantno je da nikakve reakcije državnih organa nije bilo ni na letos javno izrečene tvrdnje nekih državnih funkcionera da se „na Zlatiboru uveliko sučeljavaju srpske, crnogorske i bosanske kriminalne grupe“, da se „u noćnim klubovima okupljaju ljudi iz beogradskog i crnogorskog podzemlja“, da se „potežu pištolji i uzima droga“...

Na samom Zlatiboru, inače, meštani su podeljeni kada je u pitanju priča o prljavom kapitalu, skoku cena nekretnina. Jedni, kažu, veruju zvaničnoj statistici prema kojoj državni organi ne beleže veliki skok u prometu nekretnina, i dodaju da priče o prljavim parama samo škode biznisu, odbijaju kupce... Drugi se otvoreno plaše da će, kada državni organi skupe hrabrost i reaguju već - biti kasno... 

Ključne reči: