nedelja 18. novembar 2007.
RSS
• Kultura •
Početna > Kultura > Kultura – ukratko...

Kultura – ukratko...

Otkazana „Madam Baterflaj“

 BEOGRAD - Iz Opere i teatra Madlenijanum obaveštavaju da je otkazano izvođenje opere „Madam Baterflaj“, najavljeno za sutra na Velikoj sceni.
Ova kuća nije saopštila razloge otkazivanja predstave, koja je deo redovnog repertoara, ali su u saopštenju istakli da se kupljene karte mogu vratiti na biletarnicu Madlenijanuma.

„Dobro veče uz Belkanto“

 NOVI SAD - Beogradski bariton Marko Kalajanović poželeće Novosađanima 23. novembra „Dobro veče uz Belkanto“, solističkim koncertom u Studiju „M“ novosadske televizije. Uz klavirsku pratnju pijaniste Ivana Jovanovića, Kalajanović će pevati operske arije Verdija, Borodina, Mocarta.., kao i italijanske pesme Belinija, Respigija, Pergolezija... Koncert će, kao gost, ulepšati mlada i uspešna novosadska harfistkinja Andrea Kričković, a organizuje ga Centar za kulturnu animaciju Novog Sada.
Kalajanović je u protekle dve godine održao devet solističkih koncerata, a učestvovao je na festivalima u Italiji, Grčkoj, Nemačkoj i Crnoj Gori, kao i na takmičenjima u Srbiji, na kojima je osvajao prve nagrade.

Kazna za poljubac
.
 PARIZ - Francuski sud odlučio je da kazni sa 1.500 evra ženu koja je poljupcem ostavila trag karmina na jednom od radova američkog umetnika Tvomblija u Muzeju savremene umetnosti. Reč je o belom platnu, koje je deo triptiha Tvomblija, dobitnika Zlatnog lava 2001. godine u Veneciji.
Rindi Sem, Kambodžanka poreklom, moraće da plati umetniku jedan evro, a vlasnik galerije, koji poseduje njegove radove, dobiće 500 evra, preneli su francuski mediji.
Stručnjaci nisu uspeli da uklone tragove karmina, iako su upotrebili čak 30 supstanci. Semova je rekla pred sudom u Avinjonu da ju je „preplavila strast“ kada je videla Tvomblijevu sliku u julu, pa je morala da je poljubi. „To je bio čin ljubavi... Kada sam je poljubila, nisam razmišljala. Mislila sam da će umetnik razumeti“, rekla je ona na nedavnom suđenju. Pravna zastupnica galerije, koja poseduje tu sliku, rekla je, međutim, da poljubac predstavlja agresivni čin kojim je to delo izgleda nepovratno oštećeno, te da ona razume ljubav na drugačiji način, jer smatra da podrazumeva pristanak dve strane.

Više od 100 Vorholovih skulptura falsifikati

 STOKHOLM - Više od 100 skulptura pripisivanih Endiju Vorholu zapravo su falsifikati nastali tri godine posle njegove smrti, saopštio je Nacionalni muzej moderne umetnosti u Stokholmu. Čak 105 „Brilo kutija“, inspirisanih kartonskim kutijama za hemijske proizvode američke firme Brilo, napravljeno je 1990. za izložbu u Sankt Peterburgu, navodi muzej, a prenose agencije. „Kutije iz 1990. su kopije, materijal za izložbu, za koju su i napravljene“, zaključili su eksperti švedskog muzeja posle analize autentičnosti kutija. Eksperti muzeja - koji u svojoj kolekciji ima šest falsifikata kutija - uporedili su skulpture sa kutijama koje je Vorhol napravio 1968. i zaključili da su nastale tri godine posle smrti američkog umetnika 1987.