nedelja 18. novembar 2007.
RSS
• Kultura •
Početna > Kultura > Izložbu o Da Vinčiju posetilo 15 hiljada ljudi

Izložbu o Da Vinčiju posetilo 15 hiljada ljudi

ZRENJANIN - Izložbu“Leonardo da Vinči u Zrenjaninu“ u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin obišlo je 15.552 posetilaca, saopštila je informativna služba ove institucije kulture.

Izložba „Leonardo da Vinči u Zrenjaninu“, koja je u Narodni muzej Zrenjanin stigla iz Muzeja Leonarda da Vinčija iz italijanskog nacionalnog parka Adda Nord, bila je edukativnog karaktera i obuhvatala je četiri makete izrađene po Leonardovim nacrtima.

Uz to bili su izloženi i paneli koji u različitim dimenzijama predstavljaju hidraulična i slikarska proučavanja i radove umetnika iz perioda renesanse.

Samo ime velikog umetnika bilo je razlog za veliku posetu izložbe, ali je na to uticao i izbor nesvakidašnjih eksponata - posetioci izložbe mogli su na maketama sami da demonstriraju princip rada spojenih sudova, simulaciju brzaka na rekama, način na koji je primenom Arhimedovog puža ili zavrtnja Leonardo uspevao da vodu diže na visinu, kao i da konstruišu samonoseći most. U okviru izložbe postojao je izdvojeni prostor u kojem su posetioci mogli da ostave svoj utisak o poseti putem crteža ili teksta, a najuspešniji radovi biće obuhvaćeni tradicionalnom akcijom „Odjeci“ i izloženi u Holu muzeja.

Ključne reči: