nedelja 18. novembar 2007.
RSS
• Slobodno vreme •
Početna > Slobodno vreme > Bokvica u službi zdravlja

Bokvica u službi zdravlja

Kod nas raste dvadesetak vrsta bokvice po naseljima, pored puteva, na livadama i pašnjacima, po šumama i na drugim mestima. Ima ih svuda. Nisu otrovne ni štetne. Za vreme ratova i gladnih godina jeo se mlad list, posebno od velike ili ženske bokvice (Plantago major L.). Neke se od davnina upotrebljavaju kao lek, mnogo više u narodnoj nego u zvaničnoj medicini za lečenje mnogih bolesti, a i kao profilaktično sredstvo (zeleni list i sok iz lista kao prolećna vitaminska kura).

MEŠAVINA ZA JAČI ORGANIZAM

U jedan kilogram čistog planinskog meda dodati 300 gr svežih listova bokvice (ženske) koje ste prethodno dobro oprali, osušili od vode i samleli u mašini za meso ili u blenderu. Pre svakog obroka uzimati po jednu supenu kašiku ovog melema. U narodnoj medicini ova mešavina se smatra kao veoma efikasna za mnoge zdravstvene tegobe.

Prema obliku listova i cvasti razlikuje se neke domaće vrste koje su najrasprostrannjenije i koriste se kao lek:

ženska, širokolista bokvica (Plantago major L)
muška uskolista bokvica (P . lancnjeolata L.)
srednja bokvica(P. media L.)

Sve tri vrste su trajne zeljaste biljke sa listovima u rozeti, a na svakom listu se ističu lučno povijeni nervi koji se pri vrhu lista spajaju. Krunica je gola. Cvetaju od proleća do zime.

Koristi se svež i suv list, ređe cela biljka i koren. List se bere sve dok biljka cveta, a koren se vadi cele godine.

Bokvica se koristi za lečenje raznih upala kože i sluznice, pojačava lučenje tečnosti u plućima i time olakšava iskašljavanje guste suve sluzi iz organa za disanje, smanjuje učestalo mokrenje i povoljno deluje na organe za varenje u slučaju proliva, katara, grčeva, čira na dvanaestopalačnom crevu i na želucu.