nedelja 18. novembar 2007.
RSS
• Hronika •
Početna > Hronika > Beograd kao Čikago

Bombaški obračuni sve su češći način obračuna u srpskom podzemlju

Beograd kao Čikago

Korišćenje eksploziva u obračunima kriminalnih grupa predstavlja novu metodu zastrašivanja. U Beogradu i u Srbiji sada postoji nekoliko jakih kriminalnih grupa, a veliku nervozu među tim grupama stvara i borba za kontrolu balkanskog puta droge, koji najvećim delom ide preko Srbije. Na ovim prostorima dolazi do sukoba između albanske, ruske, crnogorske i lokalnih mafija u Srbiji. Sledi nastavak bombaških obračuna

BEOGRAD - U narednom periodu možemo očekivati nastavak bombaških obračuna, kao novi oblik obračuna kriminalnih grupa, upozoravaju za Glas iz kriminalističke policije MUP-a Srbije. Naši sagovornici iz policije ističu da će učiniti sve kako bi se sprečili bombaški i svaki drugi oblik obračuna, kao i da je u tom pogledu preduzeto niz preventivnih aktivnosti.

Sukob mafija

Nekadašnji načelnik kriminalističke policije i član Međunarodne asocijacije šefova policije Marko Nicović smatra da je u Srbiji toku borba za podelu plena iz kriminalnih poslova.

-U Beogradu i u Srbiji sada postoji nekoliko jakih kriminalnih grupa, a veliku nervozu među tim grupama stvara i borba za kontrolu balkanskog puta droge, koji najvećim delom ide preko Srbije. Na ovim prostorima dolazi do sukoba između albanske, ruske, crnogorske i lokalnih mafija u Srbiji, čiji su nazivi prepoznatljivi po krajevima iz kojih dolaze - pojašnjava svoju tezu za Glas Marko Nicović, koji dodaje da mafija učestvuje i u poslovima vezanim za privatizaciju u Srbiji, što im je idealna prilika da operu „prljav“ novac.

Na pitanje zbog čega se u obračunima u poslednje vreme koristi eksploziv, Nicović poručuje:

Previše oružja

-Postoji ogromna količina ilegalnog oružja i eksploziva, sve je to posledica ratnih dešavanja na ovim prostorima. Velika količina naoružanja se našla u slobodnoj uličnoj prodaji, a većina tog eksploziva koji se koristi u obračunima upravo potiče sa područja BiH, Hrvatske i sa Kosmeta ili je ukradena iz vojnih magacina. Na hiljade kilograma eksplozivnih naprava je ukradeno. Model obračuna između kriminalnih grupa putem postavljanja eksploziva ispod vozila ili bacanja bombi je u poslednje vreme prepoznatljiv i u srpskom podzemlju. Najverovatnije će se nastaviti sa takvim oblicima obračuna, jer je to jedan oblik zastrašivanja konkurentske kriminalne grupe. Kada mafija odluči da postavi nekom eksploziv, ona želi i da zastraši ne samo kriminalce koji pripadaju grupi na čijeg se pripadnika organizuje atentat, već da zastraši i ostale kriminalne grupe. Za te poslove angažuju se ne samo profesionalni atentatori, već amateri, koji za male pare postavljaju eksploziv, bacaju bombe ili pucaju iz vatrenog oružja iz neposredne blizine.

AL KAPONE

Vođa čikaške mafije, čuveni Al Kapone, prema obaveštenim izvorima, 14. februara na Dan zaljubljenih u Čikagu je izvršio najverovatnije najveći masakr u istoriji američkog podzemlja. Sa članovima svoje bande je tokom jedne večeri pobio gotovo sve članove suparničke gangsterske grupe.

„KAŠIKARA“ EFIKASNA U SVIM USLOVIMA

U uličnim obračunima koristi se nekoliko oblika eksplozivnih naprava, a ovom prilikom izdvojili smo sledeće modele, koji su dosta korišćeni na ratištima tokom devedesetih godina i u uličnim obračunima kriminalaca u Srbiji:

- Ručna odbrambena bomba M52R uvedena je u naoružanje 1957. godine. Telo bombe se zasniva na jajolikoj formi, izrađenoj od valjanog čelika, sa spoljnom glatkom površinom. Nakon detonacije ubojita zona dejstva je bila 20 m, a poluprečnik krajnjeg dejstva (razletanje parčadi) - čak 200 m. Ukupna masa bombe iznosi 500-550 g.

- Prethodni model jugoslovenske vojne bombe je ručna bomba M50. Upaljač je detonirao bombu 4,5-5 sekundi nakon udarca kapislom o tvrdu podlogu. Tokom 1952. valjevski „Krušik“ je razvio tehnologiju izrade košuljice iz jednog dela, od valjanog čelika, u koje je zavrnut stari upaljač M50, prežigosan u M52-R i - tako je nastaje bomba M52-R.

- Skoro pedeset godina kasnije jugoslovenska vojska je otkupila austrijsku licencu za ručnu bombu „Arges“ - sa plastičnom košuljicom sa ulivenim čeličnim kuglicama i „automatskim“ upaljačem sa odskočnom polugom („kašika“, odatle „kašikara“). Tako je nastaje bomba M75, dobro poznata sa ratišta 1991-1999 i iz uličnih obračuna kriminalnih klanova. Nova bomba imala je ubojno dejstvo do 12 m, ukupna masa bombe je 355 g. Upaljač detonira tri do četiri sekunde nakon aktiviranja izvlačenjem prstenastog osigurača i otpuštanja poluge.

- Kako je armija raspolagala ogromnim rezervama starih bombi M52-R, u vojnim radionicama je na staro čelično telo uvrtan novi M75 upaljač. Tako je nastala po drugi put remontovana bomba M52-R (M52/75). I ova bomba je korišćena u ratovima i u uličnim obračunima na prostorima bivše SFRJ.

- Jugoslovenska ručna odbrambena bomba M75 „kašikara“ predstavlja pešadijsko oružje namenjeno za uništavanje protivničke žive sile u bliskoj borbi. Efikasna je protiv ciljeva u rovovima, zaklonima, utvrđenim objektima i šumama. Može se aktivirati u snegu, blatu, vodi.

Veza mafije i policije

Naš sagovornik smatra da je ovo posledica povezivanja organizovanog kriminala i policije, koje je započeto još devedesetih godina.

- Trebaće još dosta vremena da se to ilegalno oružje iščisti sa ovih područja i da se policija u pravoj meri obračuna sa organizovanim kriminalom i samim tim spreči ulične obračune u kojima mogu da stradaju i slučajni prolaznici. Država Srbija i sve službe moraju da zaplene ostatak naoružanja i, naravno, da ispitaju poreklo istog. Ne bi ni mafija bilo toliko jaka da nema podršku u delovima policije. Ako MUP hoće da im se energično suprostavi, treba prvo oformiti tim sjajnih operativaca, imati jake veze u podzemlju i obaveštajnu mrežu, očistiti policiju od kriminala i onda se obračunati do kraja sa mafijom - ocenjuje Nicović.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Dragan Jočić, kada se oglasio povodom ove pojave, rekao je da korišćenje eksploziva u obračunima kriminalnih grupa predstavlja novu metodu zastrašivanja i istakao da je policija preduzela određene mere kako bi se to rešilo. Jočić je ocenio da je korišćenje eksploziva „sigurnija metoda za zastrašivanje koju koriste kriminalci“.

Razneti u kolima

Na Dorćolu je nedavno u obračunu dve kriminalne grupe, prema navodima policije, eksplozivom raznet automobil u pokretu, dok je prošle nedelje bačena bomba na auto u centru Beograda. Podsećamo da je Dorćolac Marko Filipović Taki ubijen 23. oktobra posle eksplozije automobila, u Ulici Jelisavete Načić, ispred broja 3, na Dorćolu. Od posledica ranjavanja Filipović je sutradan preminuo u Urgentnom centru. Ispod „mercedesa“, kojim je upravljao, postavljena je eksplozivna naprava koja se aktivirala dok je vozilo bilo u pokretu. Policija je navela da je u tom slučaju bilo reč o obračunu kriminalnih grupa.

Takođe, prilikom detonacije „kašikare“, bačene 10. novembra nekoliko minuta pre ponoći na automobil „jugo“ u Pariskoj ulici u centru Beograda, dve osobe su povređene, a šest automobila je oštećeno. Ogrebotine ispod oka zadobio je Danijel Mirković, dok je sa povredama glave u Urgentni centar prevezena slučajna prolaznica. „Jugo“ je bio parkiran preko puta ulaza u klub „Vajt“ kada je na njega bačena bomba.

Čikago iz dvadesetih i tridesetih godina prošloga veka bio je grad u kojem je mafija bila na vlasti, sudstvo i policija korumpirani, ali, na sreću, Beograd nije baš u tako kritičnoj situaciji, ali je činjenica da se obračuni dešavaju. U Čikagu su se tada događali i gangsterski obračuni, a mafija se međusobno sukobljavala pomoću uličnih puškaranja, postavljanja eksploziva po ulicama, ispod automobila, a ne treba zaboraviti i na desetine atentata po sistemu „jedan na jedan“ u kojima je korišćeno vatreno i hladno oružje.

Šta sledi po pitanju obračuna na beogradskom asfaltu, saznaćemo u narednom periodu...

Ključne reči:

Komentari

ko ce pitati marka nicovica odakle njemu kapital za 6 stanova? zamislite kada jedan takav covek prica o kriminalu.....strasno

Demokratija je to!!

Koja demagogija i zamazivanje ociju. Zauzeti smo Kosovom a dotle ce mafija sama resavati ostale probleme.

Dobro bre sprdachino ima li ti kraja?????????????????????????//

Kamo puste srece da je Beograd kao Chicago !
Beograd krajem devedesetih i sve do danas je mnogo gori od Chicaga iz 1929-30. Tamo je Al Kapone bar placao narodnu kuhinju gdje je sirotinja besplatno jela.
Kod nas drzava i mafija uzima narodu pare kroz trgovinsku mrezu gde je sve skuplje nego na Zapadu bar 25%.