četvrtak 18. oktobar 2007.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Rampa za Glas, Kurir i Blic

Kako televizije predstavljaju tekstove iz štampe

Rampa za Glas, Kurir i Blic

Već godinu dana na jutarnjem programu javnog servisa po pravilu se ne čitaju navodi iz ovih dnevnih listova. Studio B i B92 ne prave sličnu diskriminaciju

U jutarnjem programu RTS-a, prilikom čitanja dnevne štampe, već mesecima voditelji pomenutog programa zaobilaze Glas javnosti, Kurir i Blic, koji inače čine više od polovine medijske scene kada je o dnevnoj štampi reč. Istovremeno, po nepisanom pravilu, najpre čitaju list Pres, zatim Politiku i Pravdu, koji zajedno čine daleko manju medijsku zastupljenost u odnosu na pomenute „zabranjene“ novine.

S druge strane, Studio B i Televizija B92 imaju sasvim druge kriterijume prilikom čitanja dnevnih novina. NJih, naime, ne interesuje da li se pojedini tekst nalazi u Glasu, Kuriru, Politici ili Blicu, nego ono šta piše u njemu.

- Mi prevashodno hoćemo da informišemo naše čitaoce. Ne postoji kriterijum na osnovu koga biramo tekst koji ćemo pročitati na našem jutarnjem programu, tačnije u emisiji „Dizanje“. Obično nas privuče naslov. Međutim, ako je sadržina novinskog tekst zanimljiva pročitamo ga u celosti ili samo najvažniji deo - kaže za Glas Radiša Kričak, urednik jutarnjeg programa Televizije B92. Prema njegovom mišljenju, RTS bi se trebao rukovoditi istim načelima kao i oni, jer je ipak reč o javnom servisu, koji ne bi trebao da favorizuje nijedne od štampanih medija.

- Logično bi bilo da to rade komercijalne televizije, jer one često imaju dogovor sa pojedinim dnevnim listovima, ali o potezima konkurentske kuće zaista ne bih hteo da komentarišem - rekao je naš sagovornik.

TIJANIĆ BEZ REČI

Naš pokušaj da ovim povodom stupimo u kontakt sa Aleksandrom Tijanićem, direktorom RTS-a, nije urodio plodom. Naime, kada smo Tijanića pozvali na mobilni telefon, prvi čovek javnog servisa spustio nam je slušalicu u trenutku kada smo rekli da zovemo iz redakcije Glasa javnosti. Otud nismo imali priliku da ga upitamo ni za razloge odbijanja razgovora.

Da su urednicima RTS zaista odrešene ruke kojim će dnevnim novinama da daju prednost prilikom odabira tekstova koji se čitaju u jutarnjem programu, a da se to ne smatra kao besplatna reklama potvrdio nam je i redovni profesor Fakultet političkih nauka i bivši član Radiodifuzne agencije Miroljub Radojković.

- Nigde zakonom nije regulisano da se jednaka medijska pažnja mora pokloniti svim dnevnim novinama. Urednici mogu da čitaju šta oni hoće, s tim Radiodifuzna agencija nema ništa i nema pravo da se meša u uređivačku politiku RTS-a - rekao nam je Radojković.   

Komentari

Novine koje ste naveli je posljednje smece. Ja neznam dali to jos ko cita. Tim listovima vladaju mafijasi i moj dinar sigurno nece dobiti. Svaka cast RTS, nastavite samo tako. Gde bi nam bio kraj da ima jos ovakovih televizija kao RTS.

E pa gospodo vidite kako je to kad vas netko bojkotira kao sto i vi vise puta bojkotirali mene.
Kao i nekoliko puta do sad i jucer sam napisala tri komentara u razlicitim clancima a objavljen je samo jedan.
Neki put mi ne objavite nijedan komenter. Dakle nemojte ni vi da budete kao RTS.