Glas Javnosti

DANAS JE VRBICA ILI LAZAREVA SUBOTA: Zbog važnog razloga deca nose zvončiće i cveće (VIDEO)

Društvo
Autor: Glas javnosti

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Lazarevu subotu poznatu i kao Vrbica. Praznik se obeležava osam dana pred Vaskrs,

Posvećena je vaskrsenju Lazara iz Vitinije koga Isus Hrist vaskrsao iz mrtvih četiri dana posle smrti, kaže predanje. Deci se daju zvončići i stavljaju venčići sa cvećem na glavu, a u ruke vrbova grančica.

Šta predstavljaju grančice i zvončići koji su simbol Lazareve subote? Ppsle Lazarevog vaskrsavanja Isus Hris se svečano uputio u Jerusalim. Dočekao ga je veliki broj razdraganih ljudi koji su u rukama nosili palmine grančice.

Vremenom su vrbove grančice zamenile palmine grane, a vrba je izabrana zbog simbolike koja potiče još od starih Slovena pa ona simbolizuje napredak, podmlađivanje, "tera" bolest i mnoga druga zla.

Tu se krije simbolika vrbovih grančica koje se blagosiljaju u crkvi i dele zatim vernicima. Otuda i naziv praznika, Vrbica.


(Foto: Jutjub)

Jevanđelje kaže da je Isus ulazeći u Jerusalim poručio: „Pustite decu meni, jer takvih je Carstvo nebesko”. Vrbica se smatra praznikom dečije radosti. Do Drugog svetskog rata obeležavala se i kao školska svečanost.

Zvončići vezani za trobojku i njihov zvuk simbolizuju pobedu života nad smrću Lazara i Isusa Hrista čije se vaskrsnuće ove godine slavi petog maja.

Vrbine grančice nose se iz crkve kući i postavljaju pored ikone i kandila.


(Foto: Jutjub)

Prvi običaj za Lazarevu subotu

Ujutro treba otići na reku da se umijete, zatim iz reke treba uzeti kamičak, staviti ga na nogu i šutnuti ga što dalje uz reč:i "Koliko sam ovaj kamen bacio, toliko zmija daleko od mene bila", nalaže običaj.

Pored vrbe i zvončić tu je još jedan važan element Vrbice, sveže cveće, jer običaji nalažu da se ono danas nabere, a ondaostavi da prenoći u vodi. Sutradan na Cveti svi ukućani treba da se umiju tom vodom kako bi bili zdravi.

U pojedinim delovima Srbije organizuju se povorke Lazarica, neudatih devojaka koje lepo obučene i bogato okićene idu od kuće do kuće i pevaju, čime najavljuju dolazak leta. Domaćini ih pozdravljaju i daruju.


Glas javnosti/Ag

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR