sreda 17. oktobar 2007.
RSS
• Tema •
Početna > Tema > Smenjeni sudija - neefikasan

Siniša Važić, predsednik Okružnog suda u Beogradu, o sudiji Gordani Božilović-Petrović

Smenjeni sudija - neefikasan

Važić tvrdi da je Božilović-Petrović za godinu dana i devet meseci rešila jedan predmet ratnih zločina i sedam ostalih predmeta, što „ne predstavlja zadovoljavajući rezultat“.

Predsednik Okružnog suda u Beogradu Siniša Važić saopštio je juče da sudiju Gordanu Božilović-Petrović nije ponovo rasporedio u Veće za ratne zločine jer je ocenio da ona „nije bila dovoljno efikasna u svom ukupnom radu“.

Važić je naveo da je Gordana Božilović Petrović, kao predsednik veća, za godinu dana i devet meseci rešila jedan predmet ratnih zločina i sedam ostalih predmeta, što, kako je ocenio, „ne predstavlja zadovoljavajući rezultat“.

On je, takođe, demantovao tvrdnje koje je Gordana Božilović-Petrović iznela nekim medijima da je „smenjena po nalogu jedne strane ambasade i nevladinih organizacija“.
- Nikada do sada nijedan predstavnik neke ambasade, međunarodne organizacije ili nevladine organizacije nije tražio niti uslovljavao svoj dalji angažman konkretnim odlukama sudija u Veću za ratne zločine ili njihovim raspoređivanjem u to veće, niti me je neko od sudija, uključujući tu i sudiju Božilović-Petrović, obavestio da trpi takav pritisak - naveo je Važić.

Gordana Božilović-Petrović je bila član Sudskog veća na suđenjima za ratne zločine počinjene u Suvoj Reci i na Ovčari, kao i na suđenju za ubistvo braće Bitići, a predsedavala je i većem na suđenju pripadnicima paravojne jedinice „Škorpioni“.
Predsednik Okružnog suda je naveo da je izmenom godišnjeg rasporeda za ovu godinu odlučio da u Veće za ratne zločine ne rasporedi još neke sudije kojima je isticao četvorogodišnji mandat, a ne samo Gordanu Božilović Petrović.

- Sudija Gordana Božilović-Petrović je i dalje sudija prvostepenog krivičnog odeljenja u kojem je bila sve vreme i raspoređena - naveo je Važić.
- Smatram da sudije koje se raspoređuju u Veće za ratne zločine i koje prihvate da postupaju u tim složenim predmetima moraju imati svest o tome da uz tu odgovornost i zaslužene privilegije (dvostruka plata, beneficirani radni staž) ide i povećani radni napor - naveo je Važić.