ponedeljak 17. septembar 2007.
RSS
• Srbija •
Početna > Srbija > Obnova manastira zastaje zbog para

Proširuje se manastirski konak u Đurđevim stupovima kod Novog Pazara

Obnova manastira zastaje zbog para

NOVI PAZAR- U manastiru Đurđevi stupovi kod Novog Pazara, prvoj vladarskoj zadužbini dinastije Nemanjića, do kraja godine trebalo bi da bude obnovljen glavni crkveni ulaz i da se prošire manastirski muzej i monaški konak, najavio je iguman manastira, protosinđel Petar. On je upozorio da se započeti radovi neće odvijati planiranim tempom, ukoliko Ministarstvo kulture ne izdvoji dodatna sredstva, pored već obezbeđenih 600.000 dinara.

- Veći deo novca prikupljenog tokom akcije „Obnovimo sebe - podignimo stupove“, već je uložen u ovogodišnje radove i očekujemo da će Ministarstvo kulture i ubuduće biti glavni finansijer obnove Nemanjine zadužbine- rekao je otac Petar. Prema njegovim rečima, posebnu pažnju zahteva obnova glavnog ulaza u Crkvu svetog Đorđa, jer se ulažu napori da i taj deo hrama dobije svoj prvobitni izgled.

- Svaki kamen, koji se ugrađuje u svodove zapadnog ulaza treba da se obradi na specifičan način i sve se radi pod nadzorom stručnjaka za zaštitu spomenika kulture iz Kraljeva- dodao je otac Petar. Uz tri kelije, koje će do kraja godine biti izgrađene, naredne godine manastirski konak biće proširen za još šest , jer je monaško bratstvo sve brojnije i sada ima devet monaha. Tokom 2008. godine gradiće se i stupovi, po kojima je zadužbina dobila ime. Konačno, kompletna obnova manstirskog kompleksa trebalo bi da se završi do 2010. godine.

Manastir Đurđevi stupovi podigao je 1171. godine Stefan Nemanja. Hram je napušten u vreme austrijsko-turskih ratova krajem 17. veka. Obnova manastira, koji je više od 300 godina bio u ruševinama, počela je pre sedam godina.