petak 17. avgust 2007.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Vojska prodaje naoružanje i opremu

Vojska prodaje naoružanje i opremu

BEOGRAD - Vojska Srbije u magacinima i skladištima ima više stotina hiljada komada naoružanja i vojne opreme koji su višak i nude se na prodaju. Posle reforme i reorganizacije Vojske Srbije, koja je sprovedena u protekli godinu dana, obim oružanih snaga i broj jedinica je smanjen, pa se pojavio značajan višak naoružanja, vojne opreme municije i rezervnih delova. Na prodaju je sve od najsitnijih tranzistora i otpornika, preko čamaca i inženjerijskih mostova do municije, pušaka, tenkova i aviona.

Vojni analitičar Aleksandar Radić izjavio je Beti da od raspada SFRJ Vojska SRJ, SCG i Srbije nije poklanjala opremu ni naoružanje.

- Vlada SFRJ odnosno JNA je, međutim, tokom 70-ih godina prošlog veka imala razvijenu praksu poklanjanja, pa je tako 1973. godine hitno poklonjeno 90 tada relativno modernih tenkova T-55 arapskim zemljama koje su ratovale sa Izraelom. Eventualne donacije u ovom trenutku, poput najavljene crnogorske donacije Avganistanu, imala bi sada veći politički nego finansijski značaj, jer bi Srbija pokazala da želi da bude deo sistema kolektivne bezbednosti - rekao je Radić.

Prema zvaničnim podacima, u 2005. godini logistika Vojske Srbije prodala je višak oružja i vojne opreme stranim kupcima u vrednosti od gotovo devet miliona američkih dolara. Na domaćem tržištu, prodajom preko vojnih otpada, zarađeno je oko 16 miliona dinara.

Prodajom viška opreme, vojska se oslobađa obaveze čuvanja ogromne količine neperspektivnog oružja, ali i štedi novčana sredstva koja su trošena za održavanje tih borbenih sredstava. Problem, međutim, predstavlja činjenica da je tržište preplavljeno oružjem i vojnom opremom iz bivšeg Varšavskog pakta, pa se često tenkovi i ostala slična tehnika prodaju kao staro gvožđe.

Ključne reči:

Komentari

Totalno neracionalno Razumevanje.!

Kada"bosonogi Iracani"razvaljuju najvecu silu sveta sa "zardjalim oruzjem"Kako Oruzje da zastari..? U razlicitim Operacijama moze biti neifikasno!Zavisi i od"modifikacija"Kao Tenk T-55 kazu daje "staro"Daje postao"sporet"zardjao"jeste kadase gleda jednim uglem!Sta akose "modificira"Skinese cela kupola i instalira kupola od blindiranog vozila BOV i instaliraju protiv tenkovske rakete "Bumbar"u casaste lansere po 4-rakete koje mozu rasrurati tenkove na 800m i instaliraju rakete 2-Alas!Koje mogu unistiti tenkove na 30km! Instalirase novi Bacac granata!Protiv zive sile plus mozese instalirati Top 23mm i dve V.V rakete IGLA! Tako dase moze boriti i protiv helihoptera i nisko leteci lovaca!Postaje najmodernija Anti tenkovska platforma na Svetu! Tenkovski Ubica!Plus nekosta Kao Svetog Petra Kajgana!Domaca proizvodnja !
Nedostaje Pameti! IMANIGACIJE..!Koji nemaju pojma zamisli!Treba dati ljudima kojise razumeju u takve stvari ne Oni koji znaju gurati olovke po papiru!

Ma da, a kako ti mislis da uvezes sve to. I Bumbara i Alas i nevodjena raketna zrna i PVO rakete, I na sta ce da lici ta kupola. Posto je kupola od BOV-a relativno skromna, od tog tvog izlaganja ne bi mogla ni trecina da stane. Sem toga, da li su nam uopste potrebne T55-ice. Bolje bi bilo skoncentrisati se na sisteme PVO, veze i samohodnu artiljeriju. Mobilnost a ne glomaznost. Nemas ti pojma. Sto ne uzmemo M84 i na njega nakrcamo i 2 pvo topa, pa dve igle, pa jos jedno 8 bumbara, 5 minobacaca, pa kad sve stavis aonaj motor se samo zapali, jer ne moze ni da povuce tenk, a kamoli da ide.

Patriotizam ti ne lezi u besmislenim projektima