petak 17. avgust 2007.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > U Srbiji samo jedna žena pilot

U Srbiji samo jedna žena pilot

BEOGRAD - U Srbiji, od nastanka avijacije, nijedna žena nije postala kapetan aviona ili vojni pilot. U Udruženju žena letača Srbije kažu da je samo jedna žena u Srbiji profesionalni pilot, a 2010. godine školovanje bi trebalo da završe i prve žene vojni piloti. Prvi konkurs za upis na Vojnu akademiju žena vojnih pilota raspisan je ove godine i četiri devojke su do sada prošle testove. Profesionalni pilot sada je samo Vesna Bućan, koja, pošto je pokušala da se zaposli u „Jatu“, stažira u Pilotskoj akademiji „Jata“ u Vršcu.

Vesna Bućan, koja je bila na praksi u crnogorskoj avio-kompaniji kao „posmatrač,“ rekla je Beti da je pri kraju stažiranja za instruktora letenja i da je već, uz pomoć mentora, u Vršcu obučavala dve devojke iz Indije.
- Nadam se i očekujem da ću naći posao kopilota u nekoj kompaniji - kaže ona.

Za dobijanje dozvole profesionalnog pilota potrebno je najmanje 200 sati leta, dok je za dozvolu sportskog pilota potrebno više od 50 sati. Školovanje u Pilotskoj akademiji u Vršcu košta nekoliko desetina hiljada evra. Posle obimnog teorijskog, sledi praktični deo nastave i posle 45 sati letenja i polaganja ispita, stiče se dozvola PPL (dozvola privatnog pilota). Sat letenja košta između 120 i 150 evra.
Članice udruženja kažu da je najveći uspeh do sada postigla Mirjana Ivanović, koja se školovala u Srbiji u vreme nekadašnje SFRJ, ali nije uspela da se zaposli u nekoj od domaćih aviokompanija. Ona sada živi u inostranstvu, kapetan je „boinga-737“, a obučena je i za letenje na najvećem avionu „boingu-777“. Udruženje žena letača Srbije osnovano je 2000. godine i nastoji da pomogne ženama pilotima da ostvare ravnopravan statusa sa muškarcima u toj oblasti.

Komentari

TO je moja zena!!!