petak 17. avgust 2007.
RSS
• Tema •
Početna > Tema > Tema- ukratko...

Tema- ukratko...

Godišnjica smrti kralja Petra Prvog

OPLENAC - Crkveni, državni i vojni funkcioneri prisustvovali su juče obeležavanju 86-godišnjice od smrti srpskog kralja Petra Prvog Karađorđevića u crkvi Svetog Đorđa na Oplencu, kod Topole.
Episkop šumadijski Jovan i sveštenstvo Eparhije služili su tim povodom u crkvi na Oplencu svetu arhijerejsku liturgiju.
Uz najviše državne i vojne počasti na grob kralja Petra Prvog u severnoj pevnici oplenačke crkve položeni su venci prestolonaslenika Aleksandra, srpskih ministarstva odbrane i rada, zapošljavanja i socijalne politike, Vojske Srbije, opština Topola, Aranđelovac i Velika Plana, Zadužbine kralja Petra Prvog, Društva za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije do 1918. godine, Kraljeve garde iz Velike Plane i Srednje škole „Kralj Petar Prvi“ iz Topole.

Monasi grade hidrocentralu

KRALJEVO - Bratstvo manastira Studenica počelo je da gradi mini-hidrocentralu snage 100 kilovata na desnoj obali reke Studenice, u podnožju manastira.
Na lokaciji buduće hidrocentrale do sada je završen deo zemljanih radova, koje su izveli kraljevačko preduzeće Zapadna Morava i ušćansko preduzeće Raša i Gara.
Izgradnju mini-hidrocentrale, pored stručnjaka iz Elektroprivrede Srbije i instituta „Mihajlo Pupin“ iz Beograda, pomoći će i mnogi donatori iz kraljevačkog kraja i cele Srbije, saznaje Beta.

Vatra zaobišla rezervate

NIŠ - Posledice vatrene stihije koja je ovog leta zahvatila oko 3.177 hektara u niškom kraju biće uskoro procenjeni. Šteta je praktično nemerljiva, kažu u niškom odeljenju Zavoda za zaštitu prirode Srbije, čiji su stručnjaci već obišli terene na Staroj planini. Oni su zaključili da je srećna okolnost to što u ovim požarima na Staroj planini nisu stradala područja gde se nalaze rezervati jer bi tako stradale i mnoge retke biljne i životinjske vrste. Jedino je u Parku prirode Sićevačka klisura pod požarom bilo oko pet hektara uglavnom šikara i šibljaka. Na mnogim terenima, kako je rekao Danko Jović iz niškog odeljenja Zavoda za zaštitu prirode, nužno je pošumljavanje.

 M. D. (Sina)