petak 17. avgust 2007.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Sa plaže pravo u Beč

Državni tim Srbije za pregovore konačno pred formiranjem

Sa plaže pravo u Beč

Okosnica tima su predsednik i premijer, šef diplomatije Vuk Jeremić i ministar za Kosmet Slobodan Samardžić. Uz njih će biti savetnici, Aleksandar Simić sa Koštuničine, a neko od dosadašnjih eksperata sa Tadićeve strane. Radikali neće u tim ako ne mogu da ga i vode

BEOGRAD - Zvanični Beograd primio je juče i formalni poziv za sastanak sa međunarodnom posredničkom trojkom 30. avgusta u Beču, gde će, na odvojenim sastancima, medijatori razgovarati i sa delegacijom Prištine. To znači da će neki srpski čelnici, hteli ne hteli, morati da pokupe krpice sa belosvetskih plaža i vrate se u Beograd da se konačno dogovore ko će za samo dve nedelje izaći na crtu Frenku Vizneru i Volfgangu Išingeru.
Mada je ruski predstavnik u trojki Aleksandar Bocan Harčenko juče kazao da se još ne zna koji će biti nivo susreta, u prvoj postavi Državnog tima Srbije očekuju politički sastanak sa visokim predstavnicima obe strane. Nezvanično saznajemo i da bi, srpski predsednik i premijer Boris Tadić i Vojislav Koštunica, danas trebalo da održe konsultacije o novoj postavci za Beč, pri čemu se ponavlja pitanje da li će i predstavnici opozicije ovoga puta pristati da se direktno uključe u pregovarački proces. Da li ćemo demonstrirati jedinstvo onako kako to radi i šiptarska ekipa i postaviti državu iznad politikantstva?

Međutim, portparol vlade Milivoje Mihajlović kazao je za Glas da se u političkom sastavu ne očekuju promene, te bi izmena „možda bilo samo među ekspertima“. Dogovor o prvima bi mogao da bude potvrđen već danas, dok će lista stručnjaka biti sastavljena nakon što se u Beču odrede tačne teme i samim tim potrebni profili eksperata.

Okosnica tima su srpski predsednik i premijer, šef diplomatije Vuk Jeremić i ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić. Uz njih će mesto imati i savetnici, što znači da će sa Koštuničine strane verovatno i dalje sedeti Aleksandar Simić, a sa Tadićeve neko od dosadašnjih eksperata.
- Mnogi iz predsedničkog kabineta su prešli na ministarska mesta. Kod Tadića je bilo najviše promena i verovatno da će se kao savetnik pojaviti neko ko je bio u stručnom timu. Očekujemo da nas premijer ovih dana pozove na konsultacije o sastavu stručnjaka - rekao je juče za Glas Duško Čelić, pravni savetnik Državnog tima tokom prethodnih pregovora o statusu Kosmeta.

On je podvukao da su najave o eventualnom angažovanju bivšeg ministra spoljnih poslova Vuka Draškovića kao „čoveka sa dragocenim iskustvom“, samo medijske spekulacije. Ovo je, takođe, bio odgovor i premijerovih saradnika na pitanje hoće li dnevnice za službena putovanja u inostranstvo dobijati i predstavnici opozicije.

Sekretar SRS-a Aleksandar Vučić, ustvrdio je za Glas da do juče nije bilo nikakvih signala da bi ta partija, sa pojedinačno najširom narodnom podrškom, mogla da sedne za pregovarački sto sa Šiptarima.
- Ušli bi u Državni tim samo ako bismo ga mi i vodili. Želimo pravu odgovornost, a ne da budemo nečiji potrčko i da popunjavamo rupe zarad jedinstvene slike - istakao je Vučić uz konstataciju da nema izgleda za njihovim angažovanjem.

Sa druge strane, izvesno je da će mesto ponovo dobiti predstavnici Srba sa Kosmeta Marko Jakšić i Goran Bogdanović, članovi premijerove, odnosno predsednikove stranke. Bogdanović je za Glas kazao da još nije dobio poziv za konsultacije, ali, kako ne očekuje drastične promene, dobro je znati da je stara ekipa „potpuno spremna da odbrani državne interese, utemeljene na međunarodnom pravnom poretku“.
Govoreći o eventualnim promenama u odnosu na prethodnu postavku, one se dakle, ponajviše tiču Tadićevih, gde je pitanje i da li bi stari pregovarač Dušan Bataković povremeno napuštao ambasadorsku rezidenciju u Kanadi i vraćao se pitanju statusa. Bivši koordinator Leon Kojen napustio je tim još tokom Ahtisarijevih pregovora, zbog „Tadićevog tajnog šurovanja sa Zapadom“, pa mu se niko i ne nada.

Detaljnije informacije juče nismo mogli da dobijemo ni od državnog sekretara za Kosmet Dušana Prorokovića jer se tek danas vraća sa puta.

Komentari

Ja sam bio ubedjen da ce Srbija poslati glavne politicare na tako vazan istorijsi sastanak a mi se opet igramo i saljemo drugu ligu,pa i nije cudo sto se svet sa nama tako ponasa.

Dobro je sto Leon Koen ne ide. Mozda imamo nekakve sanse.