petak 17. avgust 2007.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Podela Kosmeta jer je kompromis nemoguć

Podela Kosmeta jer je kompromis nemoguć

NOVI SAD - Istoričar Čedomir Antić izjavio je novosadskom Dnevniku da se ideja o podeli Kosmeta ponovo javila zbog procene da nema mogućnosti da Beograd i Priština postignu bilo kakav kompromis i jer je jasno da će ako dođe do jednostranog priznanja nezavisnosti biti ostvarena faktička podela pokrajine, pošto Srbi sa severa neće priznati novu tvorevinu, prenosi Fonet.
Antić je rekao da srpski političari neće da kažu da „posledična podela“ neće biti u interesu Srbije.
- U pregovorima bismo mogli da ostvarimo mnogo bolje granice od onih koje će biti iscrtane posle priznanja nezavisnosti Kosmeta, ocenio je Antić, odbacujući kao netačnu tvrdnju da se „nikada nijedna država nije odricala dela svoje teritorije“.

Velika Britanija i Francuska su to učinile pre nekoliko decenija, izjavio je Antić, uz konstataciju da je takva bolna i nevoljna odluka bila posledica njihove procene da drugačije ne mogu da održe interese države u punoj meri.

- Takav je, međutim, pristup teško očekivati od političara u Srbiji, koji još nisu uspeli da iznedre nijednog predstavnika spremnog da hrabro nastupi, rekao je Antić.
On je ocenio da je vrhunac licemerja kada neko kaže da Kosmet ne treba podeliti jer dve trećine Srba živi u enklavama južno od Ibra.

- Dve trećine kosmetskih Srba živi u izbeglištvu u Srbiji i upravo njima ne bi trebalo da odgovara da se dole ništa ne promeni. U svakom slučaju, u ovom trenutku pre svega treba da brinemo o kosmetskim Srbima, a ne o njihovoj političkoj eliti koja ima koristi od nerešavanja statusa Kosmeta, izjavio je Antić. Prema njegovim rečima, Srbija bi morala da neuporedivo više razmišlja o višeslojnosti kosmetskog problema, ali ima političare koji se funkcionalno ponašaju na isti način kao bivši šef države Slobodan Milošević.

Ključne reči:

Komentari

Gospodine Anticu, u ovom a i svakom drugom trenutku Srbija mora da brine o kosmetskim Srbima ali i o ZEMLJI. Na kosovu postoje zalihe lignita za sledecih 16 vekova. Zatim rudna bogatstva takva da toga nema nigde u Evropi. Srbiaj mora da brine i o svojim energetskim resursima. A to niko ne pominje ovde. Teritorija Kosova je u vlasnistvu Srbije i ne postoji nacin da shiptari, ameri, englezi niti bilo ko drugi to otmu bez da se mi saglasimo. A ne vidim razlog sto bi to radili. Jer ce odmah posle toga da traze i Sandzak i Vojvodinu i....

Kosovo nije polovni auto koji je za prodaju. Kosovo je nasa dusa. Ona nema cenu. Biti ce leka da dusa ozdravi.

Jeste moze podela ali samo srednje srbije da se dogovorimo da granica bude raska korsumljija vranje i inista drugo,a vas profesor dobro zna historiju njegova je duznost da vas uci dobro odakle ste i kad ste dosli u ovim krajevima zato bolje da se opametite jer mozete istati i bez toga [razmislite imate jos Sanxhak i Vojvodinu]

Pa Afrime kada tako dobro znas istoriju i govoris o starosedeocima i dosljacima na Kosovo i Metohiji nabroj istorijske spomenika siptara.Unapred zahvalan.

U jedno si u pravu i to ti priznajem da mi nemamo kao vi spomenike ali cu pokusati da ti objasnim po mom misljenju ,Nas je izjebala BESA kao i Crne Gorce COJSTVO jer su nasi preci previse verovali na rec a to ste vi na najbolji nacin iskoristili i sad se hfatate na te spomenike bes obzira jer tacno ili netacno vi pisete historiju kako vama odgovara jer imate da covek kaze argumet ,Ali jedno zaboravljas da postoje i nepismeni dokazi koji vrede vise no pismeni.Posto spominjemo dokaze idi na uscu dunava imaces dokaze ko je bio prije vas u tim teritorijama znaci rimljani i na kraju krajeva i ti i ja smo ucili nekad iz sami historijski udjbenika slavensku historiju tako da ne treba puno lomiti koplje jer te udjbenike je objavila vas SANU iliJANU.[Jugoslovenska akademija nauka i umjetnosti]u to vreme.Mi mozemo zivjeti zajedno ali samo kao komsije vi u vasu drzavu srbiju mi u nasu Kosovo nikako zajedno ja neznam kako drugacije da vam se objasni previse ste zuluma ucinili da bi se moglo oprostiti.Budi ziv i zdrav i sve najbolje u tvojoj drzavi srbiji ali bes Kosova

Kavkazac, drago mi je da pripadnik jedne kukavicke nacije kao sto je tvoja preti Srbiji u nadi da ce Amerika vecno da podrzava Vas terorizam. Sacuvaj ovo sto cu ti reci sada, jer ces u jednom trenutku moci da kazes da si znao unapred: kada vas amerika bude napustila kao sto je sve saveznike teroriste napustala do sada, imacete priliku da povucete granicu gde zelite u slucaju da mozete. A tada ce doci za naplatu sve sto ste zaradili u zadnjih 100 godina. .

Razmislili smo mi davno, ne beri ti tudju brigu kada se ionako vec na tudjoj zemlji. Bolje ti razmisli hoce li te noge nositi dovoljno brzo.

Jos jedan crnogorski istoricar hoce da resava srpsko nacionalno pitanje.KAKVA PODELA SRPSKE ZEMLJE.Cak seljak domacin ne da ni pedalj svoje zemlje vec je gotov poginuti za medju a ne za podelu.

afrime jesi se ikad zapitao bez cega bi ti mogao ostati kad ostanes bez zastite zapada
jel se sjecas dogadjanja kad te turci 1860 i neke austrijanci poslije prvog svjetskog i svabe poslije drugog svjetskog nisu vise stitile
nikad se nisi bas pokazao za nekoga ko je sam o sebi sposoban racuna da vodi...

Cgorci u crnju i goru goru, siptari u albaniju, a Srbija Srbima. Bilo, bice i ostace.