petak 17. avgust 2007.
RSS
• Kultura •
Početna > Kultura > Objaviti prvu knjigu

Malo mogućnosti da se pomogne mladim neafirmisanim piscima

Objaviti prvu knjigu

Karijera dobrog pisca počinje objavljivanjem pesničkog ili proznog prvenca, a šansu autorima daje svega nekoliko izdavača

BEOGRAD - Nadahnuti mladi pisac na današnjoj književnoj sceni vrlo brzo izgubi veru i potrebu za pisanjem u vremenu kulturne degradacije jer je ona dostigla nivo besmislenosti. Razlog je vrlo prost. Broj ljubitelja pisane reči opada, a današnje komercijalne izdavačke kuće ne pomišljaju da pomognu mladim piscima tako što će im objaviti prvu knjigu, već opstaju na principu tržišta, koje najčešće nema mnogo veze sa književnošću.
Ipak, situacija nije tako crna, kao što na prvi pogled izgleda jer se u Srbiji i dalje neguje kult „prve knjige“ zahvaljujući pre svega jednoj od najstarijih institucija kulture, ediciji „Prva knjiga“ Matice srpske, koja u ovoj godini beleži jubilarnih 50. godina postojanja.

- Pod budnim okom prvog urednika Miroslava Antića, davne 1957. godine izašla je prva pesnička knjiga Gojka Janjuševića u ediciji „Prva knjiga“ i do danas smo objavili ukupno 241 knjigu, otprilike četiri do šest godišnje. U našoj ediciji ne objavljuje se samo poezija, već priče, eseji i drugi književni žanrovi - kaže Miro Vuksanović, upravnik biblioteke Matice srpske.

Povodom jubileja, biblioteka Matica srpske ove godine štampaće leksikon u kome će podjednako biti zastupljeni svi autori sa biografskim i bibliografskim podacima, kao i osvrt na njihov književni put. Inače, posle prve objavljene knjige, Matica srpska autorima organizuje promociju u sedištu kuće u Novom Sadu, a zatim i u Beogradu.
- Mislim da je objavljivanje prve knjige u ovakvim edicijama pravi put za pisca, jer sam lično pre mnogo godina tako počeo. Činjenica je da se danas malo piše, što najbolje ilustruje primer, da nam u toku jedne godine na konkurs stigne 20 rukopisa, a u zlatna vremena bilo ih je oko 200. Ipak, mi nećemo odustati od književnosti i od ove godine mladi autori dobijaće i honorar za objavljenu prvu knjigu - dodao je Vuksanović.

Poezija kao krilatica književnosti na neki način oduvek je bila početak za mnoge pisce, a Gradska biblioteka „Vladislav Petković Dis“ iz Čačka od 1979. godine pokrenula je manifestaciju „Disovo proleće“ i konkurs za rukopis prve pesničke zbirke. Nagrada podrazumeva objavljivanje knjige, a 2003. godine ustanovljena je i plaketa Mladi Dis.
- Potencijalne učesnike ograničili smo na 31. godinu, rukovodeći se činjenicom da je Vladislav Petković Dis imao toliko godina kada je objavio svoju prvu knjigu. Do sada smo u ediciji „Tokovi“ objavili 25 zbirki poezije, a onima koji nisu pobedili štampali smo pesme u časopisu Disovo proleće - rekao je Boško Obradović, zadužen za kulturu u biblioteci.

Studentski kulturni centar iz Kragujevca u ediciji „Prvenac“ već šest godina objavljuje konkurs za neafirmisane i talentovane autore bez ikakvih ograničenja, uz uslov da do tada nisu objavili knjigu.
- Iako se svake godine konkurs raspiše za jedan književni rad, objavimo tri i to uvek do 21. maja kada je dan univerziteta Kragujevca i isključivo pre sajma knjiga ne bi li zatim objavljene knjige promovisali. Do polovine aprila meseca mladi autori mogu slati rukopise koje će uredništvo razmotriti do pomenutog datuma - kaže Zlatko Milojević, urednik SKC Kragujevac.

Gradnja karijere dobrog pisca mora da počne objavljivanjem prve knjige, koja je jedini način da se nepoverenje i apatija kod pisaca početnika otkloni, i tako stvore osnovni preduslovi za neko novo ime srpske književne istorije.

Ključne reči: