petak 17. avgust 2007.
RSS
• Tema •
Početna > Tema > Izbori - vrata za hitan slučaj

Šta se krije iza odluke o izborima na Kosovu i Metohiji

Izbori - vrata za hitan slučaj

U Srbiji su izbori odložili donošenje statusa, iako je on bio gotovo rešen. Zašto i mi sada ne bismo iskoristili izbore da dobijemo na vremenu, smatraju prištinski analitičari, ali neće da kažu da li bi aktuelna vlast posegla za jednostranim proglašenjem nezavisnosti južne srpske pokrajine

Neraspoloženje na prištinskoj političkoj sceni zbog novih pregovora o statusu Kosmeta dodatno je upotpunila i odluka Unmika da se lokalni i parlamentarni izbori na Kosmetu održe u novembru ove godine. Ovom odlukom je, kako je Glasu objašnjeno iz krugova bliskim kosovskim vlastima, posebno bio nezadovoljan Agim Čeku, za koga već sada iz Prištine ocenjuju da će biti najveći gubitnik na izborima ukoliko Kosmet ne dobije nezavisnost. Čeku je, kako tvrde naši izvori, optužio šefa Unmika da ga je međunarodna zajednica „žrtvovala,“ jer je zbog više puta odlaganog rešenja statusa Kosmeta njegov kredibilitet u javnosti doveden u pitanje. S druge strane, popularnost njegovog rivala Hašima Tačija sve više raste, što Čekua dodatno iritira. U Unmiku, iako tvrde da je oko održavanja izbora postignuta saglasnost sa svim albanskim partijama, „priznaju“ da je tajming izabran za izbore - čudan.

- Postoji strepnja da bi izbori mogli da budu prepreka u rešavanju statusa Kosmeta, ali je ocenjeno da se ova dva procesa mogu odvijati paralelno - ponovili su u Unmiku.

Međutim, pitanje da li bi planirani izbori mogli ugroziti ili ne započete pregovore ostao je bez odgovora.
Analitičari u Prištini smatraju da je ostalo nejasno zbog čega je Unmik odlučio da održi izbore sada kad ih je prošle godine odložio upravo zbog očekivanog rešenja statusa Kosmeta.

- Svedoci smo da su izbori u Srbiji odložili donošenja rešenja statusa Kosmeta, koje je bilo izvesno. Zašto i mi sada ne bismo iskoristili izbore da dobijemo na vremenu? Ali, za razliku od vaše političke scene, ovde je situacija neobična jer i opozicija i pozicija su u pregovaračkom timu i predstavljaju jedinstvo kada je reč o nezavisnom Kosmetu. Izbori ih dovode u situaciju da pre podne zastupaju istu politiku, a posle podne treba da budu ljuti protivnici u izbornoj trci i da optužuju jedni druge koje je kriv zbog prolongiranja nezavisnosti - objašnjavaju albanski analitičari.
Oni upozoravaju i na činjenicu da, osim Tačiju, popularnost raste i Ramušu Haradinaju, jer je njegova stranka najoštriji kritičar rada pregovaračkog tima Prištine, odnosno njihovog neuspeha.

Iako analitičari iz Prištine nisu hteli da licitiraju da li bi izbori mogli da izazovu odluku o samostalnom proglašenju nezavisnosti, albanski novinari ukazuju na činjenicu da bi se zbog izbora postojeća vlast mogla naći u poziciji da donosi neke odluke koje neće naići na odobravanje celokupne međunarodne zajednice.

GLASANJE U NOVEMBRU

Pregovarački tim Kosova predložio je juče šefu Unmika Joahimu Rikeru da raspiše opštinske i parlamentarne izbore na Kosovu za treću nedelju novembra.
Portparol kosovskog pregovaračkog tima Skender Iseni preneo je stav tima da se odluka o izborima može ponovno razmotriti, ako se oceni da će održavanje izbora ugroziti proces definisanja statusa Kosova.
Tim je predložio da mandat lokalnih vlasti bude dve godine, parlamenta četiri, a predsednika Kosova pet godina.


- Ako bi se odluke donele na prečac, odnosno radi „izbornog rezultata“, njihov legitimitet u procesu rešavanja statusa Kosmeta mogao bi biti doveden u pitanje, što po nas ne bi bilo dobro - kažu oni.

Za razliku od albanskih, srpski novinari iz Prištine tvrde da je savim jasno da je Unmik ovom odlukom dao zeleno svetlo predsedniku privremene pokrajinske vlade Agim Čeku da proglasi samostalnost.
- Činjenica jeste da se svi albanski lideri zalažu za nezavisno Kosovo i Metohiju, ali je isto tako jasno da se svi ne slažu sa idejom da je samoproglašenje nezavisnosti pravi put - kažu srpski novinari.