petak 17. avgust 2007.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Išinger i Harčenko za direktne pregovore

Išinger i Harčenko za direktne pregovore

BEOGRAD - Dvojica članova Kontakt grupe za Kosovo, predstavnik Evropske unije Volfgang Išinger i Rusije Aleksandar Bocan-Harčenko, izjavili su juče da će pregovaračka trojka prihvatiti svako rešenje o kome se saglase Beograd i Priština i izrazili nadu da će, nakon početne faze, uslediti direktni pregovori između dve strane, javlja Beta.

Išinger je uoči sastanka u Beču, zakazanog za 30. avgust, rekao za dnevnik Zidojče cajtung da se trojka za pregovore (čine je Išinger, Bocan-Harčenko i Frenk Vizner kao predstavnik SAD) dogovorila da će „svaki, ali zaista svaki rezultat o kojem se slobodno dogovore“ obe strane biti prihvaćen.

Bocan-Harčenko je za Betu u Moskvi rekao da je zajednički stav trojke da ona ne predlaže varijante i ne prejudicira rešenje i da je njihov cilj da Beograd i Priština direktno razgovaraju.

Obojica su, direktno ili indirektno, odbacili spekulacije o podeli Kosova kao jednom od rešenja koje je na stolu, ponavljajući da je svaka opcija o kojoj se dve strane dogovore za njih prihvatljiva.

Dvojica predstavnika Kontakt grupe su takođe naglasili da će osnova njihovog rada biti rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN i ponovili da proces dogovora o statusu Kosova nije izmešten iz UN.
Bocan-Harčenko je posebno naglasio da će trojka izveštavati o rezultatima pregovaračkog procesa generalnog sekretara UN, rekavši da ceo proces ostaje u okvirima UN i da će konačno rešenje za status Kosova biti utvrđeno u Savetu bezbednosti UN. Išinger je međutim rekao da u trojci postoje različita mišljenja o tome kakav značaj za pregovarački proces ima 10. decembar, kada trojka treba izveštaj da preda generalnom sekretaru UN Ban Đi-munu i da li su time pregovori okončani.

- Za Ruse to nije konačni datum, dok je iz evropske i američke perspektive 10. decembar centralni datum, jer do tada izveštaj treba da bude u NJujorku, rekao je on.
- U trojci smo našli jednostavnu formulu da bismo mogli da nastupamo zajedno - naša misija ima nalog da do određenog datuma načini izveštaj, ni manje ni više od toga. Ono što će onda da bude odlučeno na osnovu tog izveštaja, zavisiće doduše od njegovog sadržaja, ali tu odluku onda neće donositi trojka, već vlade uključenih zemalja - objasnio je Išinger.

Ključne reči: