petak 17. avgust 2007.
RSS
• Tema •
Početna > Tema > DRUGO POLUVREME

U VRTLOGU - Vladislav Jovanović

DRUGO POLUVREME

Novi pregovori o statusu Kosmeta, čiji modaliteti se sada utvrđuju u Kontakt grupi, po svemu sudeći, neće proteći bez polarizovanih stavova i teškoća.

Seme budućih problema već sada seju neki od onih koji bi trebalo da pomognu uspehu pregovora. Zapadne sile, a posebno SAD, ne odustaju od Ahtisarijevog plana i odlučno zagovaraju nadgledanu nezavisnost, dok buduće pregovore nastoje da svedu na tehnička pitanja i da ih vremenski omeđaju. Određivanje ambasadora Frenka Viznera kao američkog predstavnika u Kontakt grupi zloslutan je znak. Srbiji mašu maslinovom grančicom bržeg ulaska u EU i NATO, podsećajući je, ipak, da će to mnogo zavisiti od njene kooperativnosti u predstojećim pregovorima. Argumente Srbije arogantno ignorišu, dok o praktično istim argumentima Rusije ne raspravljaju, u upornoj nadi da će ih njeni globalni interesi u partnerstvu sa Zapadom relativizirati.
 
Prema zadržanoj antagonističkoj poziciji Zapada u pitanju Kosmeta, Srbija se brani na dva različita načina. Dok se premijer Koštunica ne libi da popu kaže pop, a bobu bob i pojačava upozorenja Zapadu da ga politika razbijanja teritorijalne celovitosti Srbije može koštati odnosa sa njom, predsednik Tadić i novi ministar spoljnih poslova Jeremić, ponavljajući da je svaka nezavisnost Kosova za Srbiju neprihvatljiva, naglašavaju prioritetni interes Srbije za učlanjenje u Evropsku uniju i očuvanje strategijskog partnerstva sa SAD, ne objašnjavajući kako će ostvarivanje tih ciljeva biti moguće bez Kosmeta u okviru Srbije. Tokom posete ministra Jeremićća Vašingtonu, obe strane su konstatovale da se u pitanju Kosova razilaze, ali su potvrdile da su im mir, stabilnost, prosperitet Balkana u potpunosti integrisanog u Evropsku uniju i evroatlantske organizacije zajednički strategijski cilj. Takav zaključak nije daleko od poznatog stava doskorašnjeg ambasadora Polta da između SAD i Srbije „nema sukoba niti gneva i da je Amerika prijatelj Srba“.

Budući da su i evroatlantske institucije, što jasno podrazumeva ulazak i Srbije u NATO, zajednički strategijski interes i cilj Srbije i SAD, logički se nameću dva pitanja. Prvo, ko je dao mandat nekim zvaničnicima da zagovaraju ulazak Srbije u NATO preko granica onoga što predstavlja Partnerstvo za mir. Javnosti nije poznato da je vlada zauzela takav stav. Skupština Srbije nikada nije raspravljala pitanje ulaska Srbije u NATO, a još manje se za to zauzela. U javnosti Srbije ne postoji većinsko raspoloženje za učlanjenje u NATO, naprotiv, postoji većinsko ogorčenje na NATO zbog brutalne agresije na našu zemlju i njegovog ortakluka sa SAD i EU u otimanju Kosmeta od Srbije radi stvaranja još jedne albanske države.

Drugo, u trenutku kada Rusija ne odobrava dalje širenje NATO na istoku i daje nam ključnu podršku u odbrani teritorijalne celovitosti naše zemlje, bez čega ona ne bi bila faktički moguća i efikasna, nije u interesu Srbije da joj bacamo crvenu maramu na oči i dovodimo u pitanje njenu dalju podršku. Ispada da smo spremni da nagradimo one koji nam razbijaju zemlju i da smo neosetljivi prema prijatelju koji nam pomaže da se tome što uspešnije suprotstavimo. Nesklad koji se pojavio u javnom iznošenju stavova našeg zvaničnog političkog vrha u vezi sa NATO i SAD treba što pre prevazići, kako naša odlučnost da odbranimo Kosmet ne bi zaostajala za odlučnom podrškom Rusije, naročito uoči i tokom predstojećih novih pregovora o Kosmetu.

Ključne reči:

Komentari

ODBRANA SRPSKI NACIONALNI INTERESA!
Sta radu Amerikanci kadasu njima ugrozeni Nacionalni Interesi..??
Daju upozorenje za dalje normalne odnose i opominju da suspenduju ekonomsku saradnju i prete Silom.!
Posto Srbija nema Vojne Sile!Srbiji jeste Opcija da svaka zemlja koja bude bila protiv Srbije suspenduje dalje odnose diplomatske ili ekonomske!Da jasno OBRAZLOZENJE da Vi gospodo zelite rasturanje Drzave Srbije i To javno u "brk"reci! Kada vama bude Vazna Srbija ondase javite Molbom da necete dalje ici distruktivnim putem protiv Interesa Srbije!Onda videcemo ko gubi vise kadase obustavu pregovori ulaska Srbije u NATO i u EU!Saradnja sa Hagom!
Stase desava>Svi Ti navedeni Amerika NATO i EU traze Srbija da pristupa na Kolenima i beskrajnim ucenama da Moli i Prosi!
Kako je izreka Italijanska"NESMES NIKOME RECI DA NEMAS DINARA U DZEPU"Sto znaci Srbija mora prestati daje nezamislivo ziveti bez Evrope!Da prosi dase ugadja njoj pokorno bez argumenta.Tvrdo da izjavi svoj nacionalni stav neka se cesu.