utorak 17. jun 2008.
RSS
• Hronika •
Početna > Hronika > Žalba na izručenje u četvrtak?

Advokati primili rešenje o ispunjenju uslova izručenja Stojana Župljanina

Žalba na izručenje u četvrtak?

BEOGRAD - Advokati Igor Pantelić i Nebojša Maraš primili su juče rešenje o ispunjenosti uslova za izručene Stojana Župljanina, odnosno Branimira Vukadina, kako pritvorenik tvrdi da se zove, Haškom tribunalu. Isto rešenje primio je i sam optuženik, kojem je to rešenje poslato u pritvorsku jedinicu u kojoj se nalazi.

Advokat Nebojša Maraš, kojeg je angažovao pritvorenik koji mu se predstavio kao Branimir Vukadin, najavio je da će do četvrtka, 19. juna, doneti odluku o žalbi na rešenje. Maraš je potvrdio da mu je ono uručeno juče oko 13.30 u pisarnici Veća za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu.

- Za podnošenje žalbe imamo rok do četvrtka. Odluku ćemo doneti pošto proučimo rešenje, kao i kada dodatno proučimo sudski spis i druge papire koji se u njemu nalaze - rekao je Maraš.

Istražni sudija veća za ratne zločine Dragan Plazinić je još u petak doneo rešenje o ispunjenosti uslova za izručenje Župljanina Haškom tribunalu. Uhapšeni je prethodno odbio da primi hašku optužnicu, tvrdeći da je pogrešno utvrđen njegov identitet i da on nije Župljanin već Branislav Vukadin. Istražni sudija tada ga je usmeno upoznao sa sadržinom optužnice.

Veću za ratne zločine juče je stigla blagovremena žalba na rešenje o određivanju pritvora do 30 dana koji se računa od dana hapšenja. Krivično vanpretresno veće juče je, prema rečima portparola Ivane Ramić, ovu žalbu odbilo kao neosnovanu.

DOKAZI IZ BIH

S obzirom na to da pritvorenik negira da je Stojan Župljanin uprkos rezultatu DNK analize koji pokazuje da on jeste odbegli haški optuženik, istražni sudija Veća za ratne zločine zatražio je od BiH dokumenta vezana za lice Branimir Vukadin, sve kako bi se na taj način potvrdio ili eventualno negirao identitet osobe kojoj je pritvor određen 12. juna, odnosno dan posle hapšenja u Pančevu. Ta dokumenta, kako je Glas saznao, trebalo bi uskoro da stignu. Identitet Župljanina utvrđen je upoređenjem DNK profila dobijenim iz uzorka uzetog od uhapšenog i roditelja odbeglog optuženika, od kojih je uzorak telesne tečnosti zatražen u vreme akcije hapšenja u Nišu, koja je proletos okončana fijaskom.

Župljanin je uhapšen 11. juna oko podneva u stanu u kojem se krio u Pančevu, odakle je prebačen u Specijalni sud. Posle utvrđivanja identiteta određen mu je pritvor do donošenja odluke o izručenju Haškom tribunalu. Prema proceduri utvrđenoj Zakonom o saradnji sa Haškim tribunalom, Župljanin je mogao biti izručen tom sudu u roku od tri dana od hapšenja, a to bi se trebalo dogoditi kada isteknu svi rokovi za donošenje rešenja i žalbu, moguće krajem nedelje.

Haško tužilaštvo još nema zvaničnu potvrdu kada bi Stojan Župljanin mogao da bude izručen Tribunalu, izjavila je juče Tanjugu predstavnica za štampu Tužilaštva Olga Kavran.

„Nemam još uvek zvaničnu potvrdu kada bismo ga tačno očekivali“, rekla je Kavranova i podsetila da izručenje Župljanina zavisi od procedure, pošto optuženi ima pravo na žalbu na rešenje istražnog sudije u Beogradu o ispunjenosti uslova za izručenje. Prema njenim rečima, izručenje se očekuje „čim bude završena ta procedura.   

Komentari

pa kao da je to nesto novo,predace i mater svoju samo da napune dzepove i drze stolice.i tako nesto da nas vodi u evropu pod kojom cenom,svuda postoje sporazumi da se svakom sudi u svojoj zemlji,vecinom.amerikanac neda svoje a hoce nase i nas Tadic sve u HAG samo da udje u Evropu,pa nikad tako,neka se skloni i pruzi sansu Niklolicu brze cemo u evropu sa pravim Srbinom nego Evropskim ulizicama.postovanje