utorak 17. jun 2008.
RSS
• Srbija •
Početna > Srbija > Sve više poseta lekaru

Sistemska dezinsekcija kasni i pored najezde krpelja i komaraca

Sve više poseta lekaru

Za zaprašivanje, kao i prošle godine, iz opštinskog budžeta biće izdvojeno pet miliona dinara

POŽAREVAC - Prema saopštenju opštinske uprave Požarevac, sistemska dezinsekcija za gradove Požarevac i Kostolac, naselja Zabela i LJubičevo i priobalna naselja u pojasu Dunava, Mlave i donjeg toka Velike Morave obaviće se u periodu do 29. juna.

U navedenom periodu obaviće se suzbijanje komaraca avio-zaprašivanjem i tretmanom sa zemlje, kao i suzbijanje krpelja na javnim zelenim površinama u Požarevcu i Kostolcu. U saopštenju se navodi da će tačan datum dezinsekcije biti naknadno utvrđen, čim se stvore uslovi u pogledu temperature i vlažnosti vazduha u jednom danu, o čemu će građani na vreme biti obavešteni. Zbog najavljene dezinsekcije, opštinska uprava Požarevac uputila je upozorenje pčelarima da u navedenom periodu preduzmu sve neophodne mere kako bi zaštitili svoje pčelinjake.

Suzbijanje komaraca i krpelja povereno je Zavodu za dezinsekciju, dezinfekciju i deratizaciju i preduzeću za ekološku sanitaciju „Eko san“ iz Beograda. Za tu namenu, kao i prošle godine, iz opštinskog budžeta biće izdvojeno pet miliona dinara. Iako je širom Srbije prva dezinsekcija obavljena tokom maja, zbog pravovremenog uništavanja staništa i larvi komaraca, u Požarevcu to nije bio slučaj. Zbog kašnjenja zaprašivanja, u ovom gradu i obližnjem Kostolcu već nedeljama vlada prava najezda komaraca i krpelja.

Isto se dešavalo i tokom prošle godine, kada je prva dezinsekcija obavljena tek 9. jula, a naredna mesec i po dana kasnije. Ova zaprašivanja nisu dala optimalne rezultate, jer prethodno nije obavljeno uništavanje larvi na svim vlažnim mestima u gradu i okolini.

Zbog kašnjenja dezinsekcije, broj ujeda krpelja u požarevačkoj opštini drastično je povećan u poslednje dve godine. Prema podacima iz Hitne pomoći, u proseku se javi desetak građana dnevno, većinom dece, zbog ujeda ovih insekata, koji mogu biti prenosioci više zaraznih bolesti, od kojih je najopasnija lajmska bolest, najčešće izazivač reumatskih tegoba. Ukoliko se odmah ne postavi dijagnoza i počne sa lečenjem, lekari upozoravaju da može doći do ozbiljnih tegoba kao što su artritis, oštećenje perifernog nervnog sistema i poremećaj rada srca. Takođe, moguće su i pojave meningitisa i encefalitisa, koji se prepoznaju po ukočenom vratu, groznici, konfuziji i preosetljivosti na svetlost.

Ključne reči: