utorak 17. jun 2008.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Srbija mezimče Evropske unije?

Srbija mezimče Evropske unije?

NOVI SAD - U pripremljenim zaključcima Evropskog saveta, koji će biti razmatrani na samitu šefova vlada i država EU u četvrtak i petak u Briselu, samo je Srbiji od svih država zapadnog Balkana direktno poručeno da može da ubrza svoj hod ka članstvu u EU, uključujući i dobijanje statusa kandidata, tvrdi novosadski Dnevnik, a prenosi Tanjug.

Rečnik korišćen u zaključcima za sve ostale zemlje u regionu daleko je uzdržaniji od onog upotrebljenog za Srbiju, piše novosadski Dnevnik.

Evropski savet, navodi list, očekuje s velikim ubeđenjem da će nova vlada u Beogradu s jasnom evropskom agendom prionuti na sprovođenje neophodnih reformi.

- Radeći na nedavno potpisanom Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, Srbija može da ubrza svoj napredak ka EU, uključujući i dobijanje statusa kandidata, čim se zadovolje postavljeni uslovi, piše u pripremljenim zaključcima u koje je dopisnik novosadskog Dnevnik iz Brisela imao uvid.

- To će biti još jedna potvrda privrženosti EU evropskoj perspektivi Srbije i da je status kandidata nešto što zavisi samo od Srbije. Reč je o demonstraciji već konsolidovane političke volje da se Srbija 'pogura' ka EU i uverenja da ona ima kapacitete da brzo napreduje ka konačnom cilju - članstvu u EU, prenosi list reči neimenovanog visokog funkcionera EU.

Prema pisanju lista, čim Prelazni sporazum o trgovini stupi na snagu, Srbija podnosi molbu za članstvo u EU, odnosno za status kandidata i takva poruka je, kako se navodi, već otišla za Beograd.

Ističe se da optimistički scenario predviđa da bi na sledećoj sednici Evropskog saveta, u decembru, šefovi vlada i država EU mogli da daju mandat Evropskoj komisiji da izradi preporuku za davanje Srbiji statusa kandidata, što bi tokom 2009. godine, na jednom od Evropskih saveta, u junu ili decembru, i rezultiralo davanjem tog statusa našoj zemlji. U delu zaključaka o Kosovu, Evropski savet će ponoviti spremnost EU da igra vodeću ulogu u osiguravanju stabilnosti na Kosovu kroz misiju Euleks, Specijalnog predstavnika EU i učešće u međunarodnom civilnom prisustvu.

Komentari

Ma jel to Tadic kaze da smo mezimce,a zasto mi u Evropi to neznamo,smeju nam se nismo sposobni da formiramo vladu,svadjaju se oko vlasti.ovdasnja vlada i pored toga da nije poboljsala nista u srbiji,osim svoje dzepove neda vlast,pa ako niste sposobni pruzi sansu drugom koji je sposobniji i stabilniji.

Mezimče? Vraga mezimče, EU je jasno tko je najveća opasnost po mir u regiji koje nazivaju "Zapadni Balkan". Pa onda slijedi: red mrkve, red batina... Do Beogradskog pašaluka.

Dnevnik pise a tko je vlasnik Dnevnika?
Tko je njima rekao sta je EU Beogradu ponudila?
Kad EU zemlje poniste priznavanje fantomske drzave Kosovo i da se izjasne sta misle o knjizi Karle Del Ponte i sta misle da ucine da se te stvari koje je ona napisala razjasne i da se izvinu Srbiji na bombardovanju i ponizenju kojem su je podvrgle e onda se moze poceti pricati o nekakvom mezimcetu.
Do tada moj dnevnice nemoj da nam propagiras EU jer toga nisu vredni.

prazne reci, dokle prodje ovo sa vladom
vidjeno nebrojno puta do sad