utorak 17. jun 2008.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Šiptarski ustav uzrok nove zavade

Pitanje je da li će se parlament izjasniti o potezu Prištine

Šiptarski ustav uzrok nove zavade

DS: Nema potrebe da se parlament izjašnjava o svakom novom aktu oko jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosmeta. DSS-NS: Mora se reagovati na "ustav Kosova" jer ćutanje znači da ga prihvatamo. SRS : Jedinstveno reagovati na pokušaj Bana da na bilo koji način od nekoga iz Srbije dobije neku vrstu prihvatanja nezavisnosti

BEOGRAD - Poslanička grupa DSS i NS u Skupštini Srbije zatražila je juče od predsedavajućeg Jovana Krkobabića da hitno zakaže sednicu parlamenta na kojoj bi se odbacila misija EULEKS i poništio jednostrani akt proglašenja "ustava Kosova". Zahtev je podržala SRS, dok u DS smatraju da parlament ne treba da se izjašnjava o svakom novom potezu Albanaca.

- Skupština Srbije je već usvojila deklaraciju i nema potrebe da se izjašnjava o svakom pojedinačnom aktu u vezi sa jednostranim proglašenjem nezavisnosti Kosmeta. A konkretan odgovor na predlog DSS-NS daćemo tek pošto se završe konsultacije unutar poslaničke grupe koalicije "Za evropsku Srbiju" - kazala je juče šef poslaničke grupe DS Nada Kolundžija.

Poslanici radikala podržali su inicijativu, ocenjujući da je "prebacivanje dela nadležnosti sa Unmika na EULEKS, na posredan način, pre svega mimo SB UN, korak koji vodi priznanju Kosmeta kao nezavisne države, prema Ahtisarijevom planu". Štaviše, SRS očekuje da će sednica "u velikoj meri pokazati jedinstvo po pitanju pokušaja generalnog sekretara UN da se na bilo koji način od nekoga iz Srbije dobije neka vrsta prihvatanja nezavisnosti Kosova". A potpredsednik SRS Dragan Todorović juče je naglasio da će stručne službe Skupštine uvažiti "izuzetnu važnost što hitnijeg zakazivanja sednice", do kraja nedelje.

FEJT: NEMA FUNKCIONALNE PODELE

Specijalni izaslanik EU na Kosovu Piter Fejt ocenio je da uveravanja koja je generalni sekretar UN Ban Đi-mun pružio Srbiji da će dozvoliti da "status kvo" opstane na određeno vreme u većinski srpskim opštinama, "ostavlja prostor Beogradu da upravlja severom Kosova i postigne funkcionalnu podelu" - prenele su juče domaće agencije iz intervjua u Fajnenšel tajmsu. Ali, nade da će proći predlog Vlade Srbije da se izvrši "funkcionalna podela" zalud su podgrejane, objašnjava za Glas Endi Mekgafi, portparol specijalnog izaslanika EU.
- Problem je što je citiran novinar FT, a ne Fejt, koji je na pitanje "je li funkcionalna podela moguća", kazao da "postoji rizik od paralelnih struktura, ali ustav Kosova garantuje da će manjine voditi svoje poslove na lokalu uz dužno poštovanje vlasti u Prištini" - preneo je Mekgafi. Portparol EULEKS Viktor Roser kazao je za Glas da ta "nepolitička nestatusna misija" ima mandat na celom Kosmetu, ali da će se o funkcijama više znati pošto SB odluči o Unmiku - "iako bi o rekonfiguraciji trebalo da odluči Ban".

Na tom roku insistiraju i DSS i NS, pošto SB UN zaseda 20. juna, a "samo Skupština može da ovlasti tehničku vladu ili pregovarački tim da do izbora nove vlade vode spoljnu i unutrašnju politiku".

- Predsednik Srbije nema ta ovlašćenja i neophodno je da Skupština još jednom potvrdi svoj stav da je nezavisnost Kosmeta ništavna, kao i svi akti koji bi iz toga mogli da proisteknu. Skupština mora da reaguje na ono što se desilo 15. juna i nije dovoljno ono što je već uradila unapred 18. februara, jer bi ćutanje predstavljalo prihvatanje te činjenice. Skupština hitno treba da izađe pred SB sa ovom odlukom i zaustavi nelegalan proces koji je počeo još 17. februara. Takođe, mora jasno da kaže da ne prihvata EULEKS i njenu legalizaciju u okviru Unmika - rekao je juče Andreja Mladenović, portparol DSS.

DSS i NS ocenjuju da bi ovakvom odlukom, parlament pokazao i da je neophodno dosledno poštovanje međunarodnog prava, Povelje UN i Završnog akta iz Helsinkija, ali i da time Srbija dosledno insistira na Rezoluciji 1244 prema kojoj o prisustvu i raspoređivanju međunarodnih snaga i njihovim ciljevima odlučuje SB UN.

Inače, kao tehnički problem neki navode da Krkobabić nema pravo da saziva novu sednicu ili menja dnevni red konstitutivne, ali u DSS i SRS podsećaju da je Skupština prošle godine, u toku konstitutivne sednice, odbacila plan Martija Ahtisarija i dala smernice državnim organima.

DSS, NS i SRS podsećaju da imaju 108 poslanika "tako da su ispunjeni proceduralni uslovi da se zakaže vanredna sednica".

Komentari

tadicu klingtone