utorak 17. jun 2008.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Politika - ukratko...

Politika - ukratko...

Srbi u strahu

 GNJILANE - Srbi u istočnom delu Kosova koji se naslanja na opštine Bujanovac i Preševo strahuju od toga kako će se primena Ustava Kosova odraziti na svakodnevni život, rečeno je juče agenciji Beta u Kosovskom Pomoravlju. Koordinator Vlade Srbije za Gnjilane Predrag Stojković izjavio je da Srbi strahuju da će striktna primena Ustava Kosova, koji je juče stupio na snagu, uticati na pogoršanje ionako loših uslova života, a najviše bojazni izaziva najava da će biti naplaćivana carina i obaveza promene dokumenata.

Ovlašćenje Buša

 PRIŠTINA - Američki predsednik Džordž Buš obavestio je Kongres o novom nivou saradnje između američke vojske i novog međunarodnog prisustva na Kosovu pošto je Ustav stupio na snagu, prenosi Koha ditore, javlja Beta.
- Kfor zapravo koordinira i podržava Unmik svojim sredstvima i svojim kapacitetima i u zavisnosti od odluke NATO ova saradnja može da se ponudi i Euleksu - napisao je Buš u pismu Kongresu.

Riker: Odlazim

 PRIŠTINA - Šef Unmika Joahim Riker izjavio je juče da neće više biti na čelu Misije UN na Kosovu, kao i da će Unmik ostati na Kosovu dok je Rezolucija 1244 na snazi i da će se prilagođavati novim okolnostima, javlja Beta. Posle sastanka sa predsednikom Kosova Fatmirom Sejdijuom, premijerom Hašimom Tačijem, predsednikom Skupštine Jakupom Krasnićijem i šefom Međunarodne civilne kancelarije na Kosovu Piterom Fejtom, Riker je rekao da će Unmik ostati na Kosovu, ali sa ograničenim ovlašćenjima.

Teško primenjivo

 KOSOVSKA MITROVICA - Lider Srpske liste Oliver Ivanović izjavio je juče da će odluka o formiranju nekakve srpske skupštine biti teško primenjiva na celoj teritoriji Kosova, javlja Fonet. To znači, rekao je on za Fonet, da se Srbi dele na one koji koji žive severno i južno od Ibra, a ista situacija će biti i sa Ustavom Kosova.

Nema priznanja

 MOSKVA - Vatikan nije priznao nezavisnost Kosova i Metohije i ne namerava da to učini u skorije vreme, izjavio je juče predsednik Papskog saveta za unapređenje hrišćanskog jedinstva, kardinal Valter Kasper, a prenosi Tanjug.
Žrtvovanje, krv i znoj
n "Mnoge generacije kosovskog naroda su dale sve da bi se dogodio ovaj istorijski dan. Mnogi od njih nisu danas ovde, ali je zato sećanje na njih ugrađeno u temelj naše države", izjavio je povodom novog ustava privremeni kosovski premijer Hašim Tači, prenose prištinski mediji. "Ovo je ustav žrtvovanja, krvi i znoja naše nacije. Ovo je ustav vizije naše budućnosti", izjavio je Tači, ne štedeći emocije i retoriku zbog koje bi se u globalnim medijima verovatno digla velika prašina da je, kojim slučajem, izrečena na nekom drugom jeziku u regionu.

Nestabilan Balkan

 BEOGRAD - Proces "priznavanja" Kosova i Metohije nastavlja se uz uslovljavanje i pritiske na države koje oklevaju da prihvate "novu realnost", što stvara "lošu političku klimu i može biti razlog dugotrajne nestabilnosti na Balkanu, izjavio je zastupnik direktora Vojnoobaveštajne agencije, brigadni general Zdravko Jelisavčić, a prenosi Tanjug. On je naveo da su "samoproglašenjem nezavisnosti Kosova i Metohije prvenstveno ugroženi opstanak i interesi srpskog i ostalog nealbanskog stanovništva u Pokrajini, koje treba da nastavi da živi u "stranoj državi".

Pogrešno delovanje

 PREŠEVO - Lider grupe građana u preševskoj opštinskoj skupštini Naser Aziri juče je izjavio da "Beograd treba da pusti Srbe na Kosovu da sami odlučuju o svojoj sudbini". On je za Fonet rekao da je "pogrešno to što Beograd preko svojih instrumenata vlasti i propagande utiče i na život Srba na Kosovu i na dalja dešavanja tamo". Aziri smatra da će formiranje srpskih skupština opština na Kosovu i najavljene srpske skupštine "samo poremetiti njihov položaj na Kosovu", a da će za Srbe koji žive na Kosovu biti "bolje da što pre shvate realnost".

Nemoguće dve vlasti

 PREŠEVO - Predsednik Demokratske unije doline Skender Destani je juče, povodom najavljenog formiranja srpske skupštine na Kosovu, izjavio da je nemoguće da dve paralelne vlasti budu u jednoj državi. On je za Fonet rekao da veruje da će u Srbiji biti napravljena prodemokratska vlada i da će se "ove stvari rešavati dogovorom".
- Verujem da će na kraju i na Kosovu biti mira. Ali, ipak sam pomalo skeptičan, jer nikad nisu bile takve podele između Srba i Albanaca na Kosovu, kazao je Destani.

Kandidatura ove, članstvo 2012. godine

 BRISEL - Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić izrazio je očekivanje da će Srbija do kraja ove godine steći status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, a da za punopravno članstvo objektivno može biti spremna do 2012. godine, prenosi Tanjug.
- Ovo vam može delovati kao preambiciozno, ali Srbija će učiniti sve da dobije status kandidata ove godine, rekao je Đelić u juče objavljenom intervjuu za magazin NJu Jurop.

Jovanović predsednik

 NOVI SAD - Šef odborničke grupe Koalicije Zajedno za Vojvodinu i predsednik Gradskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandar Jovanović izabran je juče za predsednika Skupštine grada Novog Sada, javlja Beta.
Za Jovanovićev izbor tajnim glasanjem izjasnio se 41 odbornik, dok je 37 listića bilo nevažeće. Skupština Novog Sada ima 78 odbornika.

Sednica do kraja nedelje

 NIŠ - Predsednik Skupštine grada Niša Goran Ilić izjavio je juče da će do kraja nedelje zakazati konstitutivnu sednicu skupštine, iako ga političke stranke još nisu obavestile o formiranju skupštinske većine.
- Do petka, 20. juna je zakonski rok za zakazivanje sednice, a ne i za održavanje konstitutivne sednice, pa ću ja to i poštovati, rekao je Ilić agenciji Beta.