utorak 17. jun 2008.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Na ispit bez mobilnih i bubica

Prijemni iz srpskog jezika počinje sutra u 10 sati, matematika prekosutra

Na ispit bez mobilnih i bubica

BEOGRAD - Budućim srednjoškolcima ostao je još samo jedan dan da utvrde gradivo pre polaganja kvalifikacionih ispita za upis u željenu srednju školu. Sutra u 10 sati u oko 70.000 svršenih osnovaca počeće da radi prijemni ispit iz srpskog jezika, koji će trajati dva sata, dok je za četvrtak u istom terminu predviđen prijemni iz matematike.

Psiholozi i pedagozi preporučuju da poslednji dan pred polaganje maturanti treba da se odmore od knjige i kako se narodski kaže, da im se znanje „slegne“.

Prema rečima Radovana Živkovića, koordinatora Republičke upisne komisije, završene su sve pripreme neophodne za polaganje i on jedino može kandidatima da poželi sreću.

- Na Prvom programu Radio Beograda u 9.45 biće pročitana ispitna kombinacija, a u toku sledećih petnaest minuta đacima će biti podeljeni testovi i objašnjeni svi tehnički detalji u vezi sa polaganjem ispita. Preporučio bih budućim srednjoškolcima da se uzdaju u svoje znanje, jer se svako prepisivanje rigorozno kažnjava. Zabranjena je upotreba digitrona, lenjira, mobilnih telefona, bubica i sličnih pomagala, a školskim policajcima je naloženo da pregledaju torbe đaka, kako bi bilo što manje zloupotreba - poručio je Živković.

Broj minimalnih i maksimalnih bodova nije isti svake godine, ali razlike nisu velike. Da bi kandidat položio kvalifikacioni ispit, dovoljno je da ispravno odgovori na po jedno pitanje iz oba predmeta. Međutim, prednost imaju oni učenici koji osvoje po pet poena iz oba predmeta. Uspeh iz osnovne škole donosi maksimum 60 poena, a bodovi se računaju tako što se sabere opšti uspeh iz šestog, sedmog i osmog razreda, i taj broj pomnoži sa četiri.

Diplome i uspesi sa republičkih takmičenja donose dodatne poene, i to osam poena za prvo mesto, drugo nosi šest, a treće četiri boda. Kandidati sa Vukovom diplomom neće dobijati dodatne poene, ali će imati prednost prilikom rangiranja u odnosu na one đake koji imaju isti broj poena, ali ne i sve petice.

Škole su dužne da 26. i 27. jula predaju liste sa imenima i šiframa učenika koji su polagali prijemne ispite, dok će konačne rang-liste biti istaknute petog jula. Od prvog do 8. jula učenici treba da predaju dokumenta potrebna za upis u željenu srednju školu.