utorak 17. jun 2008.
RSS
• Hronika •
Početna > Hronika > Milion dolara za ubistvo Slobe

Suđenje optuženima za ometanje hapšenja bivšeg predsednika SRJ

Milion dolara za ubistvo Slobe

Siniša Vučinić tvrdi da mu je Mlađan Dinkić nudio novac za likvidaciju Slobodana Miloševića, ali da je ponudu odbio

BEOGRAD - Čitanjem optužnice i saslušanjem okrivljenih juče je u Drugom opštinskom sudu otvoren glavni pretres u procesu koji se vodi protiv 28 optuženih za učestvovanje u skupini koja je ometala hapšenje pokojnog Slobodana Miloševića, predsednika SRJ, u noći između 30. i 31. marta 2001. godine.

Prvookrivljeni Bogoljub Bjelica juče nije izneo odbranu jer mu branilac zbog bolesti nije došao na suđenje i jer, kako je rekao, nije od adekvatnog državnog organa oslobođen čuvanja državne, službene i vojne tajne. Naime, to su učinili samo, kako je rekao, pisari u Ministarstvu odbrane, ne i ministar Dragan Šutanovac. Bjelica je juče insistirao da o njegovom zahtevu odlučuje Nacionalni savet odbrane. Kako je veće kojem predsedava sudija Svetlana Kovačević odbilo sve predloge odbrane koji su išli u tom pravcu, Bjelica je zaćutao, rekavši da mu je povređeno pravo na odbranu time što mu je uskraćeno da se na valjan način brani.

Drugookrivljeni Siniša Vučinić solidarisao se sa Bjelicom, odbivši da iznese odbranu u ovom trenutku.

- Optužnicu sam primio, ali je nisam razumeo zato što nikad ništa nakaradnije nisam pročitao - rekao je Vučinić i „zaradio“ prvu opomenu sudije.

On je zatim rekao da su navodi optužnice, koja je „nastala na političkim motivima“ apsolutno netačni.

ODBRANA ĆUTANJEM

Optuženi Jovica Bojinović, nekadašnji pripadnik ličnog obezbeđenja predsednika SRJ, rekao je da ne može da iznese odbranu u ovom trenutku jer je neophodno da to prvo učini Bjelica, kako bi zatim on mogao da objasni šta se sve događalo u kompleksu. Saša Rudić, takođe telohranitelj Miloševića, rekao je da će odbranu izneti pošto ga nadležni organ, kao i Bjelicu, oslobodi od čuvanja tajne. Jovan Knežević je odlučio da se brani ćutanjem, dok je Slavko Janković rekao da je u rezidenciju došao na poziv Vučinića da čuva Miloševića. Janković je rekao da prilikom hapšenja bivšeg predsednika SRJ nije imao oružje i da nije pucao, a da je s oružjem video samo službena lica. Okrivljeni Ratko Zečević juče nije došao jer mu je međuvremenu amputiran prst, pa je na lečenju.

NAORUŽAN ZBOG OTPORAŠA

Siniša Vučinić je juče, u svom maniru, ispričao da jeste pucao pomenute noći, ali ne u rezidenciji, nego na Topčiderskoj zvezdi, a da se to ne navodi u optužnici.
- Pozdravio sam se sa ženom i dvoje maloletne dece. Pošao sam iz kuće na poziv mojih saboraca naoružan s dva pištolja, „magnumom 357“ i drugim kalibra 7,65 milimetara. Na Topčiderskoj zvezdi sam ispalio tri do pet hitaca da bi ih zaštitio od tih otporaša i „dosmanlija“. Odatle me je u rezidenciju odvezao policajac koji se i sam našao na meti otporaša koji su na njega bacali kamenice - rekao je Vučinić.

- U ovoj optužnici tužilac me mazi, da tako kažem, čini mi uslugu, sakriva neke činjenice, a unosi nešto što nema veze. Pored toga, nisu navedena imena službenih lica koje sam ja to navodno sprečavao, ne piše čak ni da su NN lica. Tražim da se suočim s njima, ne mogu ja sada, ispao bih smešan, kada bih govorio bilo šta. Tražim da tužilac uredi optužnicu, da navede, na primer, da sam sprečavao Petra Petrovića Bagzija ili Mutavog - govorio je Vučinić, dok je sudija nastojala da ga prekine i vrati na predmet optužnice.

Dok su tako jedno drugom upadali u reč, Vučinić je rekao i zatim zahtevao da se to unese u zapisnik, da mu je „29. marta 2001. godine Mlađan Dinkić, koji tada nije imao neku funkciju u vlasti, zakazao sastanak ispred Direkcije JUL, kod restorana ‘Stara Hercegovina’“.

- Tu mi je rekao: „Ima neki novac na Kipru, što su vaši izneli, daću ti milion američkih dolara da organizuješ ubistvo Miloševića i da se to pripiše njegovom samoubilačkom genu“. Ja sam to odbio i rekao mu da je bitanga - rekao je Vučinić.

Kako je sudija insistirala da joj kaže hoće li odgovarati na dalja pitanje, Vučinić je rekao da želi, ali da tužilac pre toga uredi optužnicu.

- Moja završna reč će trajati tri godine. Pozabaviću se sa 18 lidera DOS i plus dva jahača apokalipse Čedom Jovanovićem i Bebom Popovićem - rekao je Vučinić i zatim seo na optuženičku klupu

Optužnica Drugog opštinskog tužilaštva tereti Bogoljuba Bjelicu, Sinišu Vučinića, Borivoja Drakulovića, Jovicu Bojinovića i Sašu Rudića da su bili kolovođe skupine, a ostale optužene da su bili u grupi koja je u noći između 30. i 31. marta 2001. godine od 23.30 do 3.30 sati u krugu rezidencijalnog objekta „Mir“ i u samoj rezidenciji u Užičkoj ulici 11-15 naoružani automatskim oružjem sprečavali ovlašćena službena lica MUP-a Srbije u obavljanju službenih radnji, odnosno hapšenju Miloševića. Takođe, optuženi se terete i da su od 29. februara, pa do hapšenja, neovlašćeno posedovali veću količinu oružja i municije. Suđenje se nastavlja danas.

Ključne reči:

Komentari

Ljudi su samo obavljali svoju duznost. Ne vidim razloga niti za njihovo hapsenje niti za sudjenje. Samo su radili svoj posao. Pre bi trebalo da im se sudi sto nisu uspeli da ga zavrse, odnosno sacuvaju osubu za ciju sigurnost su bili zaduzeni. Sudija Kovacevic bi trebala da obavesti javnog tuzioca o izjavi koju je jedan od optuzenih dao, kako bi se povela istraga. Ali obzirom da je Gospodin Dinkic sada u "vrhu" vlasti, nista se nece dogoditi njemu, vec ce ovi ljudi, koji su samo vrsili svoju duznost, jos biti i osudjeni. Bar sada znamo zasto su u zatvoru. Smetaju Dinkicu. Dokle ce se ovakve stvari dogadjati u Srbiji na ocigled svih nas, i dokle cemo pred ovakvim stvarima da zatvaramo oci.

Milosevic je bio predsednik drzave,i kao takav morao je biti zasticen.Da sam bio u prilici i ja bih ga branio protiv petokolonasa tadicevaca i ostale zutarije,da ne kazem goru rec.Optuznicu treba podignuti protiv onih nadleznih organa koji su po ustavu morali da ga brane.Milosevic je bio izdan,i prepusten azdajama sa zapada.Taj kup zutih je udar na drzavu i njene sisteme.Dinkic i ostali njemu slicnim na celu sa Tadicem,moraju pred sud naroda. Taj dan ce doci ukoliko se nesto ranije ne desi.Za Srbiju svim srcem.

Pa ovo je sramota. Sudi se lljudima koji su branili predsednika jedne drzave od pucista, a oni koji su trazili da se ubije, sto svuda u svetu protivzakonito, a u Srbiji ocigledno nije, dobijaju funkcije u vrhu vlade. Gde je javni tuzilac? On po sluzbenoj duznosti mora da ispita slucaj. Dokle ce ovo bezakonje nazovi demokrata da traje?

Ovo je apsurd i izvrgivanje pravde ruglu. Trebalo bi da se sudi jahacima apokalipse Cedi i celoj Djindjicevoj vladi koja je kodnapovala predsednika drzave, ali dok su ovi zuti na vlasti to se nece desiti - zato mora da se formira nova patriotska vlada. A ako je ovo tacno sta kaze Sinisa za Dinkica - trebalo bi da ima neke dokaze - sto ga nije snimao na sastanku - kako ce to da dokaze ?

Svako zna da su hteli da ube predsednika! To su na kraju i uspeli

To za Milosevica mi i ne smeta mlogo ali sto su zuti 8 godina prikrivali ko je ubio Djindjica i opet nismo saznali.Optuzuju one koje su ubili i koji su znali istinu.

vi to objavljujete samo komentare koje vam odobri kostunjavi?

Alo dripac! Nije on za tebe 'kostunjavi'! Molim malo vise postovanja prema ovom coveku. Uredu?

Zbog cega nesmete da objavite da su surcinski kriminalci u farmerkama ucestvovali u hapsenju Milosevica vec objavljujute izjave kojekakvih minornih likova? Pokusaj pravosudja da sakrije te cinjenice vi kao novinari ocito podrzavate pokusavajuci sve svesti na ovakva lupetanja. Ucestvovanje kriminalaca u dogovoru sa mladim demokratama u hapsenju bivseg predsednika drzave je srusilo demokraciju i pre njene uspostave i to je glavni cilj trebao biti sudjenja sto ocito u ovoj zemlji nikome ne odgovara pa ni novinarima.

Interesantno da kidnaperi jos uvek nisu izasli prted sud rezima, iako su pocinili jedno od najtezih krivicnih dela uopste. Kakav ce ishod ovog montiranog procesa da bude, ja ne mogu ni da predpostavim. Prosto sramota!

Od kada je u Srbiji poznati DOS na vlasti sve je kurumpirano i to od mesne zajednice pa sve do najviseg vrha srpske vlasti . Oni vode politiku i to jako opasnu politiku po drzavu Srbiju i njene narode . Prvo su sve pohapsili (poznata akcija sablja) i sve su posmenjivali postavili svoje ljude i onda poceli sa kradjom Srbije i njenih naroda . Sada je kradja pri samom kraju i krece cepanje drzave Srbije sve pod devizom ulaska Srbije u EU. Sve dok su oni na vlasti Srbija ce sve vise tonuti u bezdan i jednostavno preti opasnost od nestanka te drzave . Pa dobro se vidi da sada ucenjuju i partiju coveka koga su pre hteli da ubiju a kasnije poslali na pogubljenje u Hag . Sada im je dobra partija od pok. Milosevica samo da sprovedu u delo zasto su dobro placeni od svojih mentora i plus toga imaju dodatak pljackanja i rasturanja po Srbiji . Ne znam do kada ce ovo da traje ali ako se uskoro nesto krupno ne dogodi i da oni napuste vlast u Srbiji , tesko drzavi i narodima . Dosla je voda do grla i cudno da niko od ovih iz opozicije ne reagira , reagiraju ali jako slabo , svakome ko je na visokoj funkciji treba otvorenu u oci reci ko je lopov da je lopov i jednostavno ga razresiti svih duznosti i dobro se zna gdje mu je mesto , a ne da ga stiti imunitet ministra ili poslanika sve dok po njegovoj mafijaskoj deletnosti ne padne prasina . Orao.