utorak 17. jun 2008.
RSS
• Srbija •
Početna > Srbija > Med, sir i rakija za izvoz

U Žagubici održan Sabor narodnog stvaralaštva „Vrela Homolja“

Med, sir i rakija za izvoz

ŽAGUBICA - U Žagubici je preksinoć završen petodnevni Sabor narodnog stvaralaštva „Vrela Homolja“, sedmi po redu, koji je održan u organizaciji Kulturno-prosvetne zajednice i Turističke organizacije, pod pokroviteljstvom lokalne samouprave.

Manifestacija je počela 10. juna, u galeriji ULUH u Žagubici, otvaranjem Treće međunarodne likovne kolonije „Homo art 2008“ i izložbom radova sa prošlogodišnje kolonije. Program je nastavljen u petak, 13. juna, u prepodnevnim satima, u Dečjem vrtiću „Poletarac“, u kome su priređene „Igrarije dece Homolja“, uz zabavni program i maskenbal za najmlađe. Istog dana, posle prvog dela Smotre filmskih ostvarenja o Homolju, usledilo je svečano otvaranje manifestacije, pozdravnim govorom predsednika opštine, uz kulturno-umetnički program i muzički koncert.

U foajeu Kulturno-prosvetnog centra u subotu, 14. juna, otvorena je izložba narodnih rukotvorina i lovačkih trofeja, uz održavanje sportsko-ribolovnog takmičenja u pecanju pastrmke na vrelu Mlave. Svečani defile učesnika priređen je u večernjim satima, posle drugog dela Smotre filmskih ostvarenja o Homolju. Program je nastavljen na platou ispred opštinskog zdanja, održavanjem Smotre muzičko-kulturnog stvaralaštva „Homoljsko poselo“. Na vrelu Mlave organizovana je prodajna izložba meda, sira i rakije, prirodnih proizvoda po kojima je Homolje poznato i van granica naše zemlje. Takođe, priređene su i prodajne izložbe homoljskog lekovitog bilja i suvenira sa simboličnim obeležjima ovog kraja.

Završnog dana manifestacije, 15. juna, u crkvi Svete trojice u Žagubici, održana je sveta arhijerejska liturgija, a potom je, na platou pored vrela Mlave, izveden koncert folklornih grupa gostujućih kulturno-umetničkih društava. Istog dana organizovan je i program „Zlatne ruke Homolja“, otvaranjem izložbe starih zanata i nadmetanjima u spravljanju tradicionalnih jela i izradi ručnih radova. Manifestacija je završena u 20 sati, saborom starog srpskog pevanja „Srpski poj od iskona“, koji je održan u porti žagubičke crkve. Kako su istakli organizatori, cilj održavanja ove tradicionalne manifestacije je oživljavanje, očuvanje i negovanje kulture, običaja i starog srpskog pevanja homoljskog kraja, sa željom da ovo višednevno saborovanje postane jedinstveno u celoj Srbiji.   

Ključne reči: