utorak 17. jun 2008.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > EU nad Albancima, UN nad Srbima

EU nad Albancima, UN nad Srbima

BERLIN - Evropska unija vlada nad Albancima, a Ujedinjene nacije nad Srbima - to je posle devetogodišnjeg "stanja lebdenja" novo prelazno rešenje za Kosovo, ocenio je nemački list Frankfurter rundšau, a prenosi Tanjug.

- Priče o suverenitetu i prenošenju odgovornosti služe samo 'friziranju'. Novom formulom je uvedena etnička podela, smatraju mnogi, ali ni to nije jasno', piše list, postavljajući pitanje kakav će odnos ubuduće imati EU i UN, da li će se još pobrinuti za integraciju, ili će pustiti da stvari idu svojim tokom...

To, prema oceni lista, zavisi od svetske politike.

- Ukoliko se Rusi i Amerikanci ponovo približe, može generalni sekretar UN Ban Đi-mun priuštiti da priđe korak bliže ideji nepodeljenog, nezavisnog Kosova. Dođe li do novog 'ledenog doba', oba dela zemlje će biti međusobno udaljeniji, piše Frankfurter rundšau, ocenjujući da je ''potpuno nevažno'' da li Srbi i Albanci na Kosovu mogu zajedno i da li su spremni na pomirenje ili su željni osvete.

Ukazujući na to da je jedno ''nerešenje'' kosovskog problema za Evropu udarac, kako taktički, tako i strateški, nemački list piše da je, zapravo, EU želela da se na celom Kosovu vlast sa UN prenese na svoje institucije, ali da je to bilo ''previše zahtevati od Bana''.

List smatra da je ''već pokušaj bio kažnjen'', jer je, kako se navodi, kompromis koji je pronašao Ban naišao u Moskvi na žestoko odbijanje.

- Rizikovao se spor da bi se došlo do upotrebljivog rešenja. Sada nemamo rešenje, ali imamo spor, zaključuje Frankfurter rundšau.

Komentari

Ovo je odrzivo resenje na nesto duzi rok ali je najbitnije da to ne ide Srbiji u prilog jer je to fakticki utapanje srpskih enklava u prirodnom procesu njihovog slabljenja zbog ekonomskih i problema iseljavanja tih enklava. Politicki bi se i nekako mogli "drzati" po toj formuli uz pomoc Rusije i Kine u SB. Moguce je da se u jednom momentu i odluci da se Severno Kosovo prisajedini Srbiji sto je apsolutni poraza Srbije. Neki ce reci da bi to bilo jedino dobro resenje, Mje da DA ali ako bi se to desilo odmah. Inace idealno resenje jeste teritorijalna podela ali ne onakva kakvu sada vide srbomrsci Srbije, samo Sever, ne nego Srbija mora da dobije najveci moguci teritorijalno povezani dio svojih istorijskih teritorija.Cena bilo kakvog odvajanja bilo kojeg dela od matice ima cenu i nije to samo populacijsko pitanje To bi po meni bio severni deo Pokrajine sa jednim relativno uskim pojasom zapadnog dela Kosova, tj Metohije koji bi Severu pripojio Pec i Decane kao i jedna uza enklava koja bi prikljucila gracanicki kraj Srbiji na istocnoj strani. To bi ukupno biloa podela u razmeri 28-33% teritorije Kosova da se prikljuci Srbiji. Mislim da bi Vlada, sadasnja ili buduca morala da napravi jednu takvu ideju sa kartografskim resenjem i da ga diplomatskim kanalima ponudi mocnicima. Mislim da bi oni u jednom momentu to prihvatili i izvrsili pritisak na Siptare da to prihvate. Zapravo, i oni znaju da je potpuno nerealno da Siptari odnesu sve, ali ni 90%, pa verovatno cekaju neku inicijativu. Druga je stvar kakvu taktiku Srbija treba da odigra za pobednicki rezultat, ali status kvo vise odgovara Srbiji nego njima. Oni vide da su sa nasilnim resenjem de fakto doziveli fijasko i da nema nista od nasilnog projekta i drzavice strave i uzasa. Naravno, da bi jedno resenje teritorijalne podele kako ga ja vidim moralo biti praceno i resenjima za srpsku nacionalnu i istorijsku bastinu koja bi ostala ivan granice Srbije kao i za grad Prizren i Gazimestan.Isto tako i ekonomski mora biti podrzana ideja podele, posebno razmena stanovnistva, makar da se obostrano uzme kredit kod Svetske banke za te svrhe.
Siptarima je takodje jasno da im nikakvi talambasi sa ustavima i zastavima nece doneti stvarnu drzavu i oni sigurno imaju ideju podele. Ona verovatno ukljucuje i delove juzne Srbije ali Srbija na to ni slucajno ne sme pristati ni u razmisljanjima, jedino eventualna kompenzacija za pomenutu enklavu vezano za Gracanicu.I da se za Strpce i Brezovicu obezbedi visok stepen autonomije, zapravo neki nivo koji sad podrazumeva pominjana funkcionalna podela.
Nadam se da ce ovaj moj posting biti objavljen i radovao bih se vakom komentaru povodom njega.