utorak 17. jun 2008.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Društvo - ukratko...

Društvo - ukratko...

Mera za Srbiju četiri kila otpada po čoveku

BEOGRAD - Sve zemlje koje pretenduju da postanu članice EU moraju da ispune i odgovarajuće direktive upravljanja elektronskim otpadom. Svaka nova članica EU treba godišnje da obezbedi četiri kilograma tog otpada po glavi stanovnika, a stare članice i više. U Srbiji, prema nekim procenama, ima oko milion računara. U prošloj godini prodato je 350.000, a u prva tri meseca ove godine 150.000, što, prevedeno, znači da nema dovoljno kapaciteta da bi se sakupila pomenuta četiri kilograma otpada po glavi stanovnika, odnosno između 32.000 i 35.000 tona godišnje.
Prvi reciklažni centar u Srbiji za IT i elektronsku opremu „BiS“ jedva da godišnje sakupi oko 100 tona - rekao je za Glas Božidar Potkonjak iz centra posle sastanka u Privrednoj komori Srbije posvećenom upravljanju elektronskim otpadom.     
N. Rakić

Konkurs za 60 studenata do petka

BEOGRAD - Konkurs „Dobrodošli u Nemačku“ namenjen studentima druge i treće godine, koji do sada nisu putovali u inostranstvo ili boravili u nekoj zemlji EU zatvara se u petak, 20. juna. Od svih pristiglih prijava 60 najboljih studenata iz Srbije ići će na dvonedeljnu studijsku posetu Nemačkoj i upoznati se sa njenim političkim, ekonomskim i kulturnim osobenostima. Sve troškove putovanja snose ambasada Nemačke i Evropski pokreta u Srbiji, a potrebne informaciji mogu se naći na sajtu njnjnj. dobrodosliunemacku. org    
S. G.

Profit štiti nezavisnost medija

BEOGRAD - Na Svetskom kongresu štampe, koji održava u Centru „Sava“, juče se raspravljalo o značaju Interneta u distribuciji i razmeni informacija, a ocenjeno je da su kvalitet vesti i njihova profitabilnost ključni garanti zaštite slobode medija, javile su agencije.
- Kao i svakoj drugoj industriji i medijima je neophodan profit da bi zaštitili nezavisnost od vlade i privatnih kompanija - izjavila je predstavnica turskih dnevnih novina „Hurijet“ Vuslat Dogan Sabanči.
Predstavnik ciriškog „Ringier holdinga“ Mihael Ringier izrazio je uverenje da su nove tehnologije poput interneta promenile tržište medija i da se čitaoci sve češće opredeljuju za onlajn izdanje novina nego za kupovinu štampe.

Nagrade Crvenom krstu

BEOGRAD - Predsednik Srbije Boris Tadić juče je u Beogradu uručio nagrade predstavnicima Crvenog krsta (CK) Srbije iz sedam gradova i opština u kojima je više od pet odsto građana dalo krv, prenosi Beta.
Nagrađena su predstavništva CK iz opština Savski venac, Stari grad, Bački Petrovac, Novi Sad, Kanjiža, Bačka Palanka i Bač.

Konkurs za novinarsku nagradu

BRISEL - Evropska komisija pozvala je juče iz Brisela novinare da do 30. juna konkurišu za nagradu Lorenco Natali koja se ove godine prvi put dodeljuje ne samo novinarima pisanih već i elektronskih medija, prenosi Beta.
Nagrada se dodeljuje novinarima koji prate ljudska prava i demokratiju u zemljama u razvoju, a novinari treba da dostave radove objavljene između prvog januara 2007. i 30. juna 2008. godine. Ukupno 50.000 evra biće dodeljeno za najbolje radove, a nagrada će biti uručena u novembru na svečanosti u Strazburu povodom Dana evropskog razvoja.

Za gašenje požara 54 miliona dinara

BEOGRAD - Uprava za šume Ministarstva poljoprivrede sklopila je ugovore sa preduzećima za gazdovanje šumama za finansiranje opreme i objekata u slučaju izbijanja šumskih požara u iznosu od 54 miliona dinara, prenosi Beta.
Ugovori su sklopljeni zbog najava visokih temperatura, kao i klimatskih uslova koji pogoduju nastanku povećanog broja šumskih požara, a predviđa nabavku najneophodnije opreme.
Tokom 2007. godine zabeleženo je 487 značajnijih šumskih požara, sa ukupno opožarenom površinom od 34.000 hektara, pri čemu je izgorelo oko 16.500 hektara šuma.