ponedeljak 17. mart 2008.
RSS
• Hronika •
Početna > Hronika > Zbog Đukanovića dospela na sud

Estradne ličnosti često su junaci sudskih hronika (2)

Zbog Đukanovića dospela na sud

Posle tvrdnje objavljene u jednoj reviji da je u vezi sa predsednikom Crne Gore Milom Đukanovićem, Buba Miranović je, smatrajući to klevetom, tužila TV-voditeljku Irinu Krušku

BEOGRAD - Advokat Krsta Simić podneo je Osnovnom sudu u Banjaluci tužbu protiv glavnih urednika sarajevskog dnevnog lista Dnevni avaz povodom teksta u njihovom tabloidu Ekspres. Razlog zbog „krivičnog dela teške klevete, obmanjivanje javnosti i laži u tekstu protiv kantautora folka Nedeljka Bajića Baje“. U neshvatljivo prljavom i tendencioznom tekstu, prepunom srbomržnje i šovinizma, piše kako je „Baja bio učesnik batinanja u logorima za nesrbe u Bosni i Hercegovini, kao i da je podržavao silovanje žena koje nisu Srpkinje...“. Simić u tužbi ističe:

„Bez dokaza“

„Radi se o optužbama koje su predmet interesovanja Haškog tribunala, pa je došlo krajnje vreme da se uvede odgovornost za javnu reč u BiH. Šta je drugo osim nacionalizma i krajnje prljavog šovinizma tvrdnja da je ‘Nedeljko Bajić Baja u vreme rata u logorima za nesrbe učestvovao u batinanju nesrpskih zatvorenika i podržavao silovanje nesrpkinja’!?, a sve to bez nikakvih dokaza za ovakve teške optužbe! Moj klijent potražuje od Dnevnog avaza, koji izdaje tabloid Ekspres u Sarajevu, odštetu od 500.000 KM (iliti 250.000 evra).

- Pisati za nekoga da je „ratni zločinac“ je teško krivično delo za koje će odgovarati urednici i oni koji su napisali takve gnusne laži - rezignirano će Baja. - Ne znam kome je zasmetala moja turneja na prostorima BiH i Hrvatske, pa su se odlučili da me zaustave fašističkim šovinizmom, kakav ni majstor marketinga Gebels ne bi smislio!? Vreme je da ti ratnohuškači iz muslimanskih medija odgovaraju za svoje novinarske zločine, kojima non-stop „časte“ sve estradne izvođače iz Srbije.

ENA HOĆE I KAMATU

U jednom novinskom intervjuu članica dens grupe „Trik FDž“ Natalija-Nataša Ibraimov rekla je za bivšu članicu sastava Enu:“Ena spava s muškarcima za pare!“. Prozvana pop-dens pevačica Jelena Veruović Ena tužila je sudu Natašu zbog teške klevete u sredstvima javnog informisanja za naneseni duševni bol i veliku štetu koju je pretrpela u poslu na estradi potražujući materijalnu nadoknadu od 2.800.000 dinara. Spor traje već sedam godina, a Ena tvrdi da će Natalija platiti i kamatu zbog ovakvog sudskog odugovlačenja.

Goran Pejović Gula, pevač pop-grupe „Katapult“ iz Bara, 1994. godine je nastupao na Budvanskom festivalu zabavne muzike pesmom „Crna Goro“, koja je tada dobila nagradu stručnog žirija za aranžman. Ta pesma, u međuvremenu, postaje hit u Crnoj Gori. Da je to zaista tako, pokazuje i činjenica da su Gulinu pesmu uzeli i političari i počeli da je koriste u marketinške svrhe. Zbog zloupotrebe tog hita presavio je tabak i kaže:

Posveta NJegošu

- Smeta mi, pre svega, što su mnogi zloupotrebili moju „Crnu Goru“ i napravili do nje nacionalističku pesmu. Ona je posvećena mom rodnom kraju, velikom NJegošu, svim prijateljima Crne Gore, ravnogorcima koji žive u Srbiji i prijateljima iz Srbije. Ona se emituje već godinama na svim političkim skupovima u Crnoj Gori, koriste je sve partije, pogotovo košarkašku klub Budućnost i rukometni klub Lovćen osiguranje. Svi je toliko eksploatišu da sam morao nešto da preduzmem. Niko mi ne plaća autorska prava, a po zakonu su dužni. Od te divne zabavne melodije oni prave nacionalističku pesmu! Kada , recimo, KK Budućnost dočekuje moj Partizan, za koji navijam preko trideset godina, u toku svakog tajm-auta ili poluvremena, na početku i na kraju utakmice, puštaju pesmu „Crna Goro“ kao da su došli na neko ratište, a znam da Partizan ne dočekuje u Beogradu Budućnost pesmom „Ko to kaže, ko to laže, Srbija je mala“ ili „Ustala je Srbija“.

Gula dodaje da mu je jedino „Lovćen osiguranje“ platilo autorska prava za korišćenje pesme „Crna Goro“ u reklamne svrhe i dodaje:

-Za sada sam neke stranke i strankice tužio, a poslao sam opomene pred utuženje SNP-u, DPS-u, Liberalnom savezu, SDP-u, Narodnoj stranci i Televiziji Crna Gora. Televizija Crna Gora bez mog znanja snimila je dva spota za tu melodiju! Upropastili su lepu pesmu bezveznim pejzažima, a mene nigde nema, kao da je nisam napisao i otpevao!?

Posle izjave folkerke Vesne Rivas kako je „Isidora Bjelica četiri puta pobegla iz psihijatrijske klinike „Laza Lazarević“, usledila je tužba za klevetu kontroverznog pisca. U svom maniru, Bjelica u tužbi navodi da će Vesna morati da plati veliku novčanu odštetu, sa kojom će postati donator njihovog novog filma!

Bes i čivave

S druge strane, Buba Miranović se naoštrila i odlučila da kazni sve koji je prozivaju u medijima. U novobeogradskom Četvrtom opštinskim sudu dobila je tužbu zbog klevete koleginice Vesne Rivas, koja je odmah uložila žalbu. Naime, Vesna je u medijima optužila Miranovićevu da je „zla žena“ zato što je stala na stranu Mire Škorić, s kojom se pre nekoliko godina Vesna fizički sukobila u beogradskom studiju „Hit“. Mira Škorić je tom prilikom išutirala čivave Rivasove Bobicu i Bekicu i samo zahvaljujući obezbeđenju sprečen je teži incident. Besna što je ni kriva ni dužna upletena u ovaj sukob u kome su čak i čivave zajaukale, Buba je tužila Rivasovu. Zbog tvrdnje objavljene u jednoj reviji da je u vezi sa predsednikom Crne Gore Milom Đukanovićem, Buba je, smatrajući to klevetom, tužila TV-voditeljku Irinu Krušku.