ponedeljak 17. mart 2008.
RSS
• Tema •
Početna > Tema > Zbirka potrošenih argumenata

SRPSKA POSLA - BRANA CRNČEVIĆ

Zbirka potrošenih argumenata

Ako je naslednik prestola dete običaj je da neko do kraljevog punoletstva vlada u njegovo ime. Pravilo vaspostavljeno u monarhijama vlada Srbijom uprkos što je Srbija zvanično Republika. Maloletna srpska demokratura nema još ni osam godina, a dete kao dete - svako malo pogreši. Zamajana bezbrojnim policijskim ratovima i prevaspitavanjem nedomokratskih država Amerika je staroj i iskusnoj Evropi poverila brigu o maloletnoj srpskoj demokraturi. Oliju Renu je u ime Evrope ponuđeno starateljstvo nad Srbijom, zato je zabrinut za položaj srpske demokrature i rekao da Srbija na sledećim izborima bira ili put u Evropu ili samoizolaciju. Ovoga puta nas Evropa neće čak ni izlovati i kazniti sankcijama, Uporedimo reči izolacija i samoizolacija sa rečima ubistvo i samoubistvo. U tom poređenju izolacija je ubistvo, a samoizloacija-samoubistvo.

Evropa je dobra, neće nas bombardovati kao nekad, dozvoliće nam da izvršimo samoubistvo.

To je prvi argument iz zbirke potrošenih argumenata u predizbornoj kampanji za parlamentarne i lokalne izbore u Srbiji.

Takvih argumenata ima mnogo.

Šta da radimo sa pričom o tome da je Milošević izgubio Kosovo, ako ga nam tek sada, u vreme vladavine demokrature -otimaju? Čak se i gospođa Karla, bivša tužibaba Haškog tribunala u svojoj knjizi, a ne u rekla-kazala, izjasnila u korist Slobodana Miloševića, zameriviši se Pentagonu, i NATO moćnicima istovremeno. Bila je jedan-jedini put, kaže Karla, na Miloševićevoj strani, dogodilo se to onda kad je Milošević unakrsno ispitivao američkog generala Klarka koji je bio glavnokomandujući u nemilosrdnom bombardovanju Srbije. Gospođa Karla je time, htela ne htela, potvrdila glavno uporište premijera Koštunice u priči o Kosovu: bombardovani smo zbog toga da Srbiji bude oteto Kosovo i da na Kosovu bude napravljena prva NATO država.

Zbog toga demokratori misle da nije trenutak da knjiga gospođe Krle bude objavljena na srpskom.

Šta je novi predizborni odgovor predsednika Tadića na Koštuničin izazov kad se o celovitosti Srbije radi?

Predsednik Srbije filozofira o tome kako su opredeljenje Srbije za EZ i pitanje Kosova i Metohije dva dela jednog celog. U tome i jeste stvar. Koštunica je za jedno celo, a Tadić jedno celo deli na dva dela, ostavljajući nas, kao bajagi, u uverenju da su mu dva dva dela jednog celog, podjednako važna.

Zašto, ako je tako, jedno celo deliti na dva dela?

Dinkićevski raspoložen predsednik Tadić ne deluje, kao što veruje, uzbudljivo, on deluje dinkićevski uzbuđeno.

Među važne, a odavno potrošene argumente demokratorskih stranaka u predizbornoj kampanji, spada jadna priča o tome kako samo oni mogu da obezbede bolji život građana Srbije. Toj se ideji, unapred i nehotice, narugao Dušan Radović kad je budio Beograd kukuričući slobodarski sa „Beograđanke“ dok su drugi petli spavali. Raščerupale su pesnika-petla komunističke lisice, ubrzavajući njegovu bolest i smrt, između ostalog i zbog istine koju je otkukurikao:“Biće bolje, jer ne može gore!“

I demokratori bi svakog slobodarski raspoloženog petla rado bacili u supu ili čorbu, jer ih svaki kukurik izuzev onog koji Evropa naručuje, nervira. Zato, uprkos svemu, parafrazirajući Dušana Radovića, kukuričem: Bez vas će biti bolje, jer ne može biti gore nego s vama.

U ovoj predizbornoj kampanji strankama koje nisu demokratorski raspoložene nisu potrebna obećanja o boljem životu. Valja im u predizbornu kampanju ući radovićevski, sa sloganom: Biće bolje, jer ne može gore.

Komentari

Itekako moze gore. Brana Crncevic kao da je zaboravio devedesete godine Koliko je on vremena proveo u ratu. Koliko je on ljudi ubio pa sad zivi sa time? Ovo zvuci kao da su mu radikali mozak popili. Treba da mu je izpos dostojanstva da se, jedan takav vrstan pisac, bavi politikom. Dosta je rata i samoizolacije ili izolacije (meni je je to isto)