ponedeljak 17. mart 2008.
RSS
• Reflektor •
Početna > Reflektor > Šefovi odlučuju o svemu

Formalnih razloga da Joksimović ima tri uloge na predstojećem Evrosongu nema, ali...

Šefovi odlučuju o svemu

Može li ista ličnost na Pesmi Evrovizije da se takmiči, vodi program i ima svoj mini-šou, što je upravo sada slučaj sa našim Željkom Joksimovićem? Ta dilema, koju je na izvestan način Glas javnosti prvi postavio, verovatno će biti rešena danas, kada se oči u oči budu sreli generalni direktor RTS-a Aleksandar Tijanić i prvi čovek Evrosonga, Svente Stokselijus.

- Formalnih problema nema - rekla je Sandra Šuša, kada smo joj tu mogućnost nagovestili još pre početka Beovizije. Pošto se ispostavilo da smo predvideli nešto što se pokazalo tačnim, nema nikakve dileme da se Javni medijskih servis Srbije (RTS), kao nosilac organizacije ovogodišnje Pesme Evrovizije, našao pomalo u - nebranom grožđu.

Naravno da je veoma nejasno zašto je Joksimović, ni kriv ni dužan, ličnom voljom i odlukom Tijanića došao u situaciju da se u specifičnom „sukobi interesa“, možda, odrekne jedne od tri funkcija, koje su mu ovom prilikom namenjene. Koje? O tome je trenutno nezahvalno bilo šta reći, mada se Joksimović već jednom ranije izjasnio u razgovoru za Glas javnosti, kada je izričito rekao da je po profesiji prvo kompozitor, pa onda pevač, aranžer i instrumentalista, a da mnogo ne razmišlja o voditeljskom poslu. O tome je, ipak, bio prinuđen da misli od momenta kada je Tijaniću palo na pamet da ga zajedno sa Jovanom Janković postavi za glavnog domaćina na sceni Pesme Evrovizije 2008.

UČESNICI EVROSONGA ‘08.

Žreb za redosled nastupa u polufinalima i finalu Pesme Evrovizije 2008. održaće se danas u Centru „Sava“. Krajem januara, žrebom je određen raspored zemalja u polufinalnim grupama. Evo učesnika po grupama:

Prvo polufinale:
Andora, Azerbejdžan, Belgija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Estonija, Finska, Grčka, Irska, Izrael, Jermenija, Moldavija, Holandija, Norveška, Poljska, Rumunija, Rusija, San Marino i Slovenija. Deset prvoplasiranih zemalja plasiraće se u finale.

Drugo polufinale:
Albanija, Belorusija, BJR Makedonija, Bugarska, Češka, Danska, Gruzija, Hrvatska, Island, Letonija, Litvanija, Malta, Portugal, Švedska, Švajcarska, Turska i Ukrajina. Deset prvoplasiranih zemalja će se plasirati u finale.

Finalisti:
Francuska, Nemačka, Srbija, Španija i Velika Britanija. U finalu će se takmičiti još dvadeset zemalja. Tačnije, po deset iz svakog polufinala.

Suštinski, taj izbor i nije bio loš. Naprotiv. Za nas je on čak sasvim prihvatljiv, ali je veliko pitanje da li je i za ostale zemlje učesnice Evrosonga. Formalnih problema oko Joksimovića kao voditelja, kako Šuša reče, nema, mada će poslednju reč na tu temu imati šefovi delegacija učesnika Pesme Evrovizije, koji se danas sastaju u Beogradu i gde će o novonastalom „slučaju u režiji Srbije“ sigurno biti reči. Ovo tim pre što oni umeju da traže „dlaku u jajetu“ i tamo gde se ona ne može pronaći.

Možda se nekome sve ovo čini sasvim nepotrebnim, pogotovo što je forma i napravljena da se menja, ali je izvesno da će ovaj slučaj otvoriti mnoga pitanja, uključujući i ona koje se odnose tvrdoglave stavove nekompetentnih, koji misle da znaju sve.