ponedeljak 17. mart 2008.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Sad socijalisti mogu da tvrde pazar

I SPS bi mogla da bude jezičak na vagi koji će odrediti buduću vladu

Sad socijalisti mogu da tvrde pazar

Radun: Ako naprave koaliciju sa Palminom JS, socijalisti će ući u parlament i zaista se može dogoditi da oni odlučuju o budućoj vladi

BEOGRAD - Velike su šanse da najjača stranka devedesetih - SPS, nakon osam godina političke smrti tokom kojih je jedva i prelazila izborni prag od 5 odsto, sada ponovo vaskrsne, te su neretke prognoze analitičara da će upravo socijalisti zameniti ulogu sa DSS-om i na predstojećim izborima 11. maja biti jezičak na vagi koji će prelomiti ko će činiti novu srpsku vladu. I otimaju se stranke oko Miloševićevih naslednika, hvale se u SPS-u, ali, o tome sa kim će uopšte i razgovarati o koaliciji, u ovoj stranci saglasja nema.

Dok lider SPS-a Ivica Dačić, kako nam je više puta govorio, ne želi unapred nikome da zalupi vrata, ističući da je njihova stranka otvorena za pregovore sa svima koji im to ponude, njegov stranački kolega Milutin Mrkonjić ne može socijaliste da zamisli sa „onima koji su prodali zemlju i izručili Slobu“. Kako god, socijalisti su jednoglasni u stavu da će 11. maja upravo oni biti ključan igrač i da je krajnje vreme da se na političku scenu Srbije vrate na velika vrata.

- U ovim vremenima, SPS bi trebalo da bude najjača stranka, a ne nekakav jezičak na vagi. Jesmo oslabili znatno za ovih osam godina, ali šta da radimo kad smo imali pogrom. Prvo mi kao stranka moramo da napravimo jak program, da ponudimo ljudima socijalnu pravdu i bolji život i to stalno govorim ovim mojim partijskim drugovima. A onda, kada uđemo u Skupštinu, možemo da razgovaramo o koalicijama - rekao nam je visoki funkcioner SPS-a Milutin Mrkonjić. Na pitanje s kim socijalisti ne bi pregovarali, on je rekao da su to „oni koji su prodali zemlju“.

- Neću ni da ih imenujem, ali svi znaju sa kim bi bilo potpuno van pameti razgovarati! To su oni koji se odriču Kosova i koji su hapsili našeg Slobu! A sa radikalima i narodnjacima smo otvoreni da razgovaramo - kategoričan je Mrkonjić.

A na naše pitanje da li je to jedinstven stav stranke, s obzirom na to da njihov lider Ivica Dačić ne isključuje ni mogućnost dogovora sa demokratama, Mrkonjić kaže da su to sve novinarske i spekulacije onih koji bi da socijaliste zavade.

- A od toga nema ništa! Mi odlično funkcionišemo i nikakvih podela nema - veli on.

A da cilj u politici nikome ne bi trebalo da bude - „jezičak na vagi“, smatra Dragan Todorović, potpredsednik SRS-a.

- Možda ja ne razumem tu logiku, ali mi je potpuno suludo da se neko ko je bio okosnica sada raduje i zadovoljava time što će možda biti jezičak na vagi. Ne branim im to, njihova stvar, ali nije mi jasna ta logika - rekao nam je Todorović. Na pitanje da li će i SRS pokušati da pridobije socijaliste i kako, on je rekao da predizbornih koalicija, što se radikala tiče, neće biti. A iz postizbornih dogovora, ako bude uopšte bilo potrebe za tim, kako nam je rekao, radikali ne isključuju SPS.

Da će SPS biti tas na vagi koji će prelomiti o budućoj vladi, smatra i politički analitičar Branko Radun.

- Ako naprave koaliciju sa Palminom JS, a s obzirom na to da su se već dogovorili sa PUPS-om, socijalisti će ući u parlament i zaista se može dogoditi da oni odlučuju kome će se prikloniti. Deo njihovih funkcionera, naročito oni na vrhu, otvoreni su čak i za DS i LDP, ali onaj drugi deo o tome neće želeti ni da čuje, te bi to moglo da uzrokuje raskol u SPS-u. U svakom slučaju, najverovatnije je da će socijalisti zaista biti jezičak na vagi - zaključio je Radun.

Komentari

SPS se moze vratiti na politicku scenu Srbije samo kad svi celnici od devedesetih do danas budu na onom svetu....! Inace, NIKADA!!!!!!!!!!!!!!!!!

Zar ima neke razlike izmedju DSS-a i SPS-a? Sve je to isti, samo drugo pakovanje. I gospodine, pardon, druze Mrkonjicu, nije uhapsen NAS nego VAS S(z)loba.

VOLIM GA STO JE VECITI OPTIMISTA.
POZDRAV BIVSEM DIREKTORU C I P-a

ova stranka treba da se zabrani jer su unistili drzavu i unistili kosovo i unazadili nas 20 godina ekonomski .nisu krivi ds,dss niti srs neko bas ovi sto su krali i prodavali tamo bihac i srpsku krajnu i sa tim parama kupovali azil u rusiji i nekretnine .ivica dacic je lopovi zao mi je sto ga nisu uhvatili sa onim parama a svi koji nisu nista uradili da uhapse sve iz ove stranke jer su "demokrate" su mnogo naivni i zato nemogu nista pametno ni da urad sa drzavom.

Druze Tito i ja bilo ti po volji ili ne ali Slobodan Milosevic je nas. Svi koji ga se odricu i blate drze se ko pijani plota svega onoga sto je on potpisao. Sta oni uradise , narod osiromasili i zemlju rasturili. Zapamti Slobo je nas.

U svim normalnim drzavama imate 2 najace stranke koje se smenjuju na vlasti i nekoliko manjih ne vise od 3 stranke koje u na marginama.U Srbiji svaka ulica ima svoju stranku i svako vodi svoju politiku ato nemoze tako jer nema buducnosti zato smo tu gde smo.Kako ce se stranka zvati nije vazno, vazno je samo da dosledno i patriotski brani drzavu i vodi racuna o narodu, porodici i poboljsa zivot svim gradjanima, barem je tako u zemlji gde ja zivim.

@Tito i ja - Ni ja nisam ljubiteljj ni Slobe ni Tita, ali proslost ne mozemo da promenimo a svi znamo da je Slobu ljubilo bar 70% gradjana Srbije kao i Tita svojevremeno. Slobina jedina greska je sto nije pobedio. Da se to desilo sada bi u Srbiji bilo 99% poltrona. Ovako su isti rasuti na mnogo partijica od kojih ni jedna ne vredi po lule duvana.