ponedeljak 17. mart 2008.
RSS
• Feljton •
Početna > Feljton > Priče o Hrvatskoj, kao raju na zemlji

Branimir Stanojević: Dnevnici Alojzija Stepinca (8)

Priče o Hrvatskoj, kao raju na zemlji

U Stepinčevom dnevniku, u četvrtom tomu, na strani 223. stoji:

„Danas, 17. maja 1941. je otputovala delegacija na čelu sa poglavnikom u Rim. Preuzvišeni je po biskupu Salisu poslao svetom ocu jedan opširan referat“.

Došavši u Rim biskup Salis je odmah predao taj „opširni referat“, a on je bio takve vrste, da se papa nije ustručavao da odobri audijencije, koje je Pavelić tražio, a koje je Stepinac preporučio papi. Biskup Salis uredio je sve formalnosti u vezi s audijencijom Pavelića.

Komentar Katoličkog lista u Zagrebu, od 23. maja 1941. godine vezan za ovaj događa Stepinac je stavio u svoj dnevnik:

„Na svršetku povijesnoga dana primljen je poglavnik dr Ante Pavelić u posebnu audijenciju kod Svetog oca Pija DžII. Iza toga je sveti otac primio u audijenciju i članove hrvatskog državnog izaslanstva. Hrvatski narod, dakle, dobiva u obnovljenoj državi svoj tradicionalni oblik kraljevstva, simbolički izražen u kruni Zvonimirovoj. Nosilac Zvonimirove krune postaje član Savojske dinastije, jedne od najstarijih evropskih dinastija, koju vežu uz Katoličku crkvu duboke veze jer je iz nje poteklo više svetaca i blaženika.’’

U jednoj vatikanskoj publikaciji biografiji Alojzija Stepinca, koju je napisao opat Aleksa Benigar 1974. godine u Rimu, opisano je kako je papa primio Pavelića. O tome Benigar, na 371. stranici, kaže:

‘’Ali samo kao katoličkog vjernika, a ne kao državnog poglavara. Tom zgodom izrazio mu je svoju ljubav prema hrvatskom narodu, čija mu je vjernost prema Svetoj stolici dobro poznata. Objasnio mu je, da je službeno priznanje Nezavisne Države Hrvatske odviše osjetljive naravi te Sveta stolica ne običaje to činiti u ratno vrijeme, nego čeka svršetak rata i mirovne ugovore, jer mora sačuvati nepristrasnost i uzeti u obzir i ostale katoličke vjernike, kojih imade posvuda. Pavelić je sa svoje strane opetovano i otvoreno izjavio, kako hrvatski narod želi urediti svoje vladanje i zakonodavstvo prema načelima katoličke vjere.’’

Naredna poseta Paveliću bila je tako značajna za Stepinca da nam je ostavio zapis u kome se kaže: „Ako taj čovek bude upravljao Hrvatskom deset godina, kako mi je pripovedao, Hrvatska će biti raj“.

Već posle nekoliko dana izdao je nadbiskup svom kleru okružnicu koja odiše „iskrenim rodoljubljem“ preporučujući Pavelića i ustaški režim, „svestan velike i teške odgovornosti“, svim vernicima i sveštenicima.

„Odazovite se stoga spremno ovom mome pozivu na uzvišeni rad oko čuvanja i unapređenja Nezavisne Države Hrvatske“, a zatim čitamo u dnevniku: - „Poznavajući muževe koji danas upravljaju sudbinom hrvatskog naroda, mi smo duboko uvjereni, da će naš rad naići na puno razumijevanje i pomoć. Mi vjerujemo i očekujemo, da će Crkva u uskrsloj Državi Hrvatskoj moći u punoj slobodi naviještati neoborive principe vječne istine i pravde...“

„Poglavniče,

Ako je istina, kao što jeste, da je ljubav prema narodu, iz kojega smo nikli, postulat naravnog zakona, onda nema sumnje, da je ta ljubav samim prstom Božijim upisana u naša srca. I, ako je istina, kao što jeste, da je začetnik naše svete vjere, koju ispovijedamo, sam Bog, onda je sigurno, da za razumna čovjeka nema sukoba između ljubavi prema svetoj vjeri i ljubavi prema svome narodu, kod obje kao dvije rođene sestrice i izviru iz Božjega bića kao jedinstvenog izvora.

Nastaviće se