ponedeljak 17. mart 2008.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Politika - ukratko...

Politika - ukratko...

Kršenje rezolucije

 BEOGRAD - Forum za bezbednost i demokratiju juče je osudio sva zbivanja na Kosovu koja provociraju nadležnost i vlast civilne misije Ujedinjenih nacija i sve grublje i učestalije krše Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN, javlja Fonet. Posebno je opasno ako se u ime takozvane zaštite srpskih interesa na Kosovu Srbi guraju u konfrontaciju sa Unmikom, kaže se u saopštenju FBD.

Nerazumevanje zajednica

 BRISEL - Lider Srpske liste za Kosovo Oliver Ivanović izjavio je juče Fonetu da je, učestvujući na Transatlantskom forumu koji se održava u Briselu, ocenio da je suština problema na Kosovu nerazumevanje između dve etničke zajednice. Ivanović je izjavio da bi svi ostali aspekti kosovskog problema bili mnogo manji kada bi se uspostavili korektni ljudski i politički odnosi između dve najveće zajednice na Kosovu.

„Kosovo je Srbija“

 BEOGRAD - Omladina Demokratske stranke Srbije najavila je da će danas u centru Beograda u 12 sati i 44 minuta organizovati akciju pod nazivom „Kosovo je Srbija“, javlja Tanjug. U saopštenju Informativne službe DSS navodi se da će se akcija održati u Knez Mihailovoj ulici ispred „Ruskog cara“ i da će joj prisustvovati ministri prosvete i vera Zoran Lončar i Radomir Naumov, državni sekretar Ministarstva za Kosovo i Metohiju Dušan Proroković, kao i portparol Andreja Mladenović.

Kućni pritvor za Srbina iz Peći

 PRIŠTINA - Veće međunarodnih sudija Vrhovnog suda Kosova i Metohije odlučilo je da se Momčilo Jovanović iz Vitomirice, kod Peći, koji je uhapšen pod optužbom da je izvršio ratni zločin, pusti iz pritvora i da mu se odredi mera kućnog pritvora, prenosi dnevnik na albanskom Koha Ditore, a javlja Tanjug. Advokat osumnjičenog LJubomir Pantović je za taj dnevnik izjavio da se protiv njegovog klijenta vodi istraga i da, sem izjava dve oštećene porodice, protiv njegovog klijenta nema drugih dokaza da je izvršio krivično delo ratnog zločina.

Problemi trgovine

 BEOGRAD/PRIŠTINA - Trgovina između Srbije i Kosova, prepolovljena nakon što je kosovska skupština proglasila nezavisnost, mogla bi godinama da trpi posledice odsustva sporazuma Beograda i Prištine, ocenjuje juče agencija Rojters, a prenosi Beta. Vlasti u Beogradu zahtevaju da se na ambalažama svih proizvoda, Kosovo tretira kao deo Srbije, pozivajući se na Ustav i zakone koji zabranjuju „lažno oglašavanje“. Vlasti u Prištini, s druge strane, zahtevaju da svi proizvodi koji se prodaju na teritoriji Kosova moraju na ambalaži da imaju detalj „Republika Kosovo“.

Najgora propaganda

 BEOGRAD - Predsednik Vlade Srbije i lider Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica izjavio je da zalaganje da se jasno utvrdi da Srbija evrointegracije može nastaviti samo sa Kosovom kao svojom pokrajinom nije uslovljavanje, zatvaranje niti samoizolacija, javlja Beta. Koštunica je naveo da je to zalaganje ono što ga razlikuje od predsednika Srbije i lidera Demokratske stranke Borisa Tadića koji „bespogovorno“ poručuje „Evropa nema alternativu, sve drugo je samoizolacija“. Koštunica je rekao da je neobjašnjiva sama pomisao da bi neka zemlja mogla da se podvrgne samoizolaciji i da je reč o „najgorem vidu propagande“.

Prednost proevropljana

 BEOGRAD - Direktor agencije Stratedžik marketing Srđan Bogosavljević izjavio je da istraživanja pokazuju da će proevropske snage imati prednost na predstojećim izborima 11. maja i da će se, tokom kampanje, ta razlika u odnosu na „patriotske“ snage povećati, javlja Beta. Bogosavljević je rekao da „proevropskih“ birača ima 44 odsto, a „patriotskih“ 41 odsto to jest proevropsko raspoloženje je jače u odnosu na broj onih koji su spremni da se odreknu Evrope kako bi time pokazali svoju privrženost Kosovu.

Spremni za vlast

 BEOGRAD - Srpska radikalna stranka spremna je da preuzme vlast u državi, jer će osvojiti dovoljan broj glasova na majskim parlamentarnim izborima, očekuje zamenik predsednika SRS Tomislav Nikolić, a prenosi Beta. Ovog puta, politički protivnici radikala neće uspeti da „uplaše birače“, rekao je Nikolić.

Čedina koalicija

 BEOGRAD - Liberalno-demokratska partija ne pregovara ni sa jednom strankom o zajedničkom nastupu na predstojećim vanrednim parlamentarnim izborima, izjavio je juče funkcioner te stranke Zoran Ostojić. Ostojić je agenciji Beta rekao da je LDP, pored Demokratske stranke i Srpske radikalne stranke, partija koja može sama da izađe na izbore. Dodao je da će se na listi LDP-a naći i Demohrišćanska stranka Srbije i Socijaldemokratska unija.

Građani pesimisti

 BEOGRAD - Većina građana ne očekuje stabilniju političku situaciju nakon vanrednih izbora koji su zakazani za 11. maj, pokazala je ovonedeljna anketa na Tanjugovom sajtu. Na pitanje „Da li očekujete da će politička situacija u Srbiji biti stabilnija posle vanrednih parlamentarnih izbora?“, od ukupno 848 posetilaca sajta, njih 434 (51,18 odsto) odgovorilo je „ne“.

Ponovo SCG?

 PLJEVLJA - Kandidat Srpske liste za predsednika Crne Gore Andrija Mandić poručio je da će ponovo biti stvorena zajednička država Srbija i Crna Gora, javlja Srna.
- Srpska narodna stranka raste iz dan u dan i imamo sjajnu priliku da se 6. aprila svi ujedinimo i osvojimo vlast u Crnoj Gori, rekao je Mandić sinoć na predizbornom skupu u Pljevljima. Prema njegovim rečima, Crnoj Gori su potrebni novi putevi, autoput Beograd - Bar, na kome će biti zaposleno hiljade ljudi.